Потребно је:
- ½ кг тетовца
- ½ кг црвеног лука
- шољица зејтина
- кашика алеве паприке
- свежа љута папричица
- петнаестак зрна бибера
- два листа лорбера
- ½ кесице млевеног белог бибера
- со
Пасуљ се предвече очисти, опере и потопи у хладну воду, да преноћи. Ујутру се налије свежом водом и стави на плотну колико да проври. Процеди се, поново налије, па опет на шпорет, где ће се кувати с листовима лорбера сат или дуже, док не смекша, али да се не раскува.
У међувремену се ољушти и ситно исецка лук, који се динста на зејтину овлаш посољен и с бибером у зрну, а све уз непрестано мешање, док не почне да руди. Тад се заспе алевом паприком, дода се ситно исецкана свежа љута папричица, па половина преспе у суд у којем ће се запећи.
Преко се саспе процеђени пасуљ, све се запраши млевеним бибером и посоли по укусу, а одозго онај преостали лук. Неки сада ово неодмерено промешају. Може и тако, мада нема потребе.
Сад би све то требало налити шољом воде у којој се пасуљ кувао, па тек онда гурнути у рерну, где ће се крчкати и „запецати” на температури од око сто осамдесет степени, бар пола сата.
Да ли ће се јести врео или расхлађен, само је ствар укуса.