nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 20:41

Voda iz Stubo-Rovni za žedna polja u slivu Kolubare

U projekat navodnjavanja oko šest hiljada hektara poljoprivrednih površina nizvodno od Valjeva spremni da se uključe Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije i Fond „Abu Dabi”
Autor: Slobodan Ći­rićnedelja, 11.03.2018. u 10:00
Брана и акумулација Стубо-Ровни 1 (Фото С. Ћирић)

Va­lje­vo – U sa­rad­nji s Kan­ce­la­ri­jom za jav­na ula­ga­nja Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, va­ljev­sko Jav­no pred­u­ze­će „Ko­lu­ba­ra” ko­je upra­vlja hi­dro­si­ste­mom Stu­bo-Rov­ni po­če­će re­a­li­za­ci­ju pro­jek­ta na­vod­nja­va­nja oko šest hi­lja­da hek­ta­ra po­ljo­pri­vred­nih po­vr­ši­na u sli­vu re­ke Ko­lu­ba­re niz­vod­no od Va­lje­va. Za ove svr­he bi­će ko­ri­šće­na vo­da iz aku­mu­la­ci­je na­sta­le iz­grad­njom bra­ne Stu­bo-Rov­ni na re­ci Ja­bla­ni­ci, 12 ki­lo­me­ta­ra za­pad­no od Va­lje­va.

Po­vo­dom ovog pro­jek­ta ne­dav­no je u or­ga­ni­za­ci­ji JP „Ko­lu­ba­ra” odr­žan sa­sta­nak ko­jem su uz do­ma­ći­ne pri­su­stvo­va­li zva­nič­ni­ci Kan­ce­la­ri­je za jav­na ula­ga­nja, pred­stav­ni­ci „Sr­bi­ja­vo­da”, gra­do­na­čel­nik Va­lje­va Slo­bo­dan Gvo­zde­no­vić i pred­sed­ni­ci op­šti­na Laj­ko­vac i Mi­o­ni­ca An­dri­ja Živ­ko­vić i Bo­ban Jan­ko­vić, svi za­in­te­re­so­va­ni za uklju­če­nje u pro­gram na­vod­nja­va­nja sa aku­mu­la­ci­je Stu­bo-Rov­ni. 

Grad Va­lje­vo i In­sti­tut „Ja­ro­slav Čer­ni” već ra­ni­je su ura­di­li stu­di­ju na­vod­nja­va­nja oko bra­ne i aku­mu­la­ci­je Stu­bo-Rov­ni, a na ovom sa­stan­ku je raz­ma­tran no­vi pro­je­kat na­vod­nja­va­nja ze­mlji­šta u sli­vu Ko­lu­ba­re niz­vod­no od Va­lje­va, sa­op­štio je Zo­ran Mi­tro­vić, vr­ši­lac du­žno­sti di­rek­to­ra JP „Ko­lu­ba­ra”. 

– Usvo­je­ni su za­ključ­ci ko­ji se od­no­se na iz­ra­du pro­jekt­nog za­dat­ka, uz mo­guć­nost iz­ra­de ge­ne­ral­nog pro­jek­ta. Va­žno je is­ta­ći da bi ovaj pro­je­kat bio re­a­li­zo­van pre­ko Kan­ce­la­ri­je za jav­na ula­ga­nja Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, ko­ja sa­ra­đu­je sa Fon­dom „Abu Da­bi”, sprem­nim da fi­nan­sij­ski uče­stvu­je u ce­loj pri­či – is­ta­kao je Mi­tro­vić. 

Bra­na Stu­bo-Rov­ni lo­ci­ra­na na re­ci Ja­bla­ni­ci u se­lu Stu­bo, 12 ki­lo­me­ta­ra za­pad­no od Va­lje­va, vi­so­ka je 75 me­ta­ra, a aku­mu­la­ci­o­no je­ze­ro stvo­re­no nje­nom iz­grad­njom za­u­zi­ma po­vr­ši­nu od 2,5 kva­drat­nih ki­lo­me­ta­ra i u nje­mu se, ka­da je pu­no, na­la­zi 51,5 mi­li­o­na kub­nih me­ta­ra vo­de. Grad­nja bra­ne po­če­la je kra­jem osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka i do sa­da je, po ne­zva­nič­nim pro­ce­na­ma, u taj obje­kat, pri­pre­mu pro­sto­ra za aku­mu­la­ci­ju i osta­le in­ve­sti­ci­je na toj lo­ka­ci­ji, ulo­že­no pre­ko 80 mi­li­o­na evra. Usko­ro bi ova ka­pi­tal­na re­pu­blič­ka in­ve­sti­ci­ja tre­ba­lo da bu­de u pot­pu­no­sti pri­ve­de­na kra­ju i kom­plet­no sta­vlje­na u funk­ci­ju.   

Još od pr­vih ide­ja za ovaj pro­je­kat, pre tri de­ce­ni­je, pred­vi­đe­no je da bra­na, aku­mu­la­ci­ja i ceo hi­dro­si­stem ima­ju če­ti­ri osnov­ne funk­ci­je – vo­do­snab­de­va­nje, obez­be­đi­va­nje teh­nič­ke vo­de za bu­du­ću ter­mo­e­lek­tra­nu i pro­iz­vod­nju elek­trič­ne ener­gi­je, za­šti­ta od po­plav­nog ta­la­sa i odr­ža­va­nje bi­o­lo­škog mi­ni­mu­ma re­ke Ja­bla­ni­ce (ti­me i Ko­lu­ba­re ko­ja na­sta­je u Va­lje­vu spa­ja­njem Ja­bla­ni­ce i Ob­ni­ce, prim. aut.). Ula­skom u no­vi pro­je­kat otva­ra se mo­guć­nost da si­stem do­bi­je još jed­nu va­žnu funk­ci­ju – na­vod­nja­va­nje po­ljo­pri­vred­nih po­vr­ši­na u sli­vu Ko­lu­ba­re. 


Komentari6
e8035
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Bojin
Prokleta brana Rovni...
Milan J.
Brana Stubo-Rovni je projektovana za malu nuklearnu centralu snage do 500MW. Voda iz jezera treba da hladi nuklearne reaktore. To je njena osnovna svrha. Valjevsko rukovodstvo tu ideju pokusava da vrati u zivot, jer u situaciji kada ce prenosenje energije biti odvojeno od proizvodnje (sto je jedan od uslova za ulaz u EU), isplativo je za industriju i stanovnistvo da zive blizu izvora energije. U tom smislu ja licno mislim da je plan dobar, ali je narod previse uplasen nuklarne energije da bi se o tome javno pricalo. Sve namene brane Stubo-Rovni u vezi vodosnabdevanja, navodnjavanja i odbrane od poplava su vazne, ali one su sekundarne u ondosu na gore opisanu, glavnu namenu.
Djordje
Danas, kad ceo svet vapi za vodom koje ima sve manje, ova voda ce Zapadnoj Srbiji doneti procvat i blagostanje.
Коле
Та силом на срамоту изграђена брана, потопница немањићке светиње Грачанице, са својом водом може да донесе само проклетство, благослов не!
Горан
Перо, светиње се не премештају јер је место свето..црква као црква је грађевина на светом месту.
Preporučujem 1
Pera
Светиња је премештена на другу локацију, остали су само зидови који нису оригинални, већ изграђени почетком 20. века.
Preporučujem 4

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja