Петак, 01.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Сир са менија Беле куће

У Пироту се производи више врста чувеног сира: „мешанац”, чист овчји, чист крављи, козји... Фото Портал општине Пирот

Пирот – Општина Пирот је Заводу за заштиту интелектуалне својине званично поднела захтев за заштиту имена порекла пиротског качкаваља. Корисници заштићеног имена порекла биће све млекаре које откупљују млеко и праве качкаваљ на подручју општине, саопштили су општински званичници и стручњаци ангажовани на овом пројекту. Заштићено име порекла највиши је ниво заштите који један производ може да добије, а руководилац тима за израду елабората, који је саставни део поступка заштите, редован је професор на Пољопривредном факултету у Београду Михаило Остојић. Он је рекао да не намеравају да мењају технологију израде качкаваља већ да се стандардизује постојећи начин и одржи квалитет. Он је додао да желе да добију оригиналан и заштићен пиротски качкаваљ од крављег млека.

– Процес заштите географског порекла пиротског качкаваља започињан је неколико пута, али без успеха. Ова намирница постоји у више варијетета, као што су „мешанац”, чист овчји, чист крављи, козји, затим качкаваљ од разних процентуалних односа млека. С обзиром на чињеницу да у овом крају нема неопходног броја оваца, који би омогућио производњу овчјег качкаваља, одлучили смо, за сада, да заштитимо крављи качкаваљ. Ако се некада број оваца буде повећао, заштитићемо и качкаваљ од овчјег млека – каже професор Остојић.

Деценијама овдашњи качкаваљ је био препознатљив у бившој Југославији, али и у свету. Корисници заштићеног имена биће све млекаре које се баве откупом и традиционалном прерадом млека у овом крају. Око осам хиљада евра, колико је потребно за израду елабората и свих осталих радњи, обезбедили су локална власт и USAID, а заштиту спроводи Завод за интелектуалну својину.

То практично значи да у српским трговинама неће моћи да се купује качкаваљ са етикетом „пиротски”, уколико заиста не потиче из подножја Старе планине, као што је то до сада био случај. Предвиђено је да се процедура оконча до краја лета.

Према речима професора Остојића, стручна комисија неће ништа мењати у класичној технологији прераде млека и технологији прављења качкаваља. Међутим, инсистираће на квалитету, облику, који ће такође бити стандардизован, као и на паковањима која морају имати прописану тежину.

Љубиша Тописировић, из Института за молекуларну генетику и генетско инжењерство, подсећа да је пиротски качкаваљ својевремено званично био на менију Беле куће, због свог специфичног укуса.

– Арома потиче отуда што се прави на ниским температурама које омогућавају преживљавања разних бактерија. Толико помињаној ароми доприносила је и – испаша али и бактерије карактеристичне само за овај крај. Ипак, сточари који желе да њихово млеко буде у откупу мораће да посвете више пажње хигијени, да имају лактофризе и затворене системе за мужу – нагласио је Тописировић.

Осим пиротског ћилима, који је заштићен у око стотину варијетета, и процедуре око заштите качкаваља, један од следећих брендова који би могао бити заштићен је пиротско, односно старопланинско јагње.

Марија Пенчић

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.