Четвртак, 27.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Дан сећања на жртве НАТО напада

Члан Градског већа Јована Механџић положила је венац на гроб Милице Ракић, девојчице која је погинула у НАТО бомбардовању пре 12 година. (Фото Танјуг)

БЕОГРАД – Данас се Србији обележава Дан сећања на жртве напада НАТО снага у којима је пре 12 година убијено 3.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

Ваздушна кампања 19 земаља чланица западне војне алијансе под називом „Савезничка снага” почела је увече 24. марта 1999.

За 78 дана, колико је трајала, убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 малишана и 1.031 припадник војске и полиције.

Теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајца, а десетак особа се и данас воде као нестали, ратни губици Алијансе у људству и техници никада нису објављени.

Више од половине страдалих у нападима НАТО на СРЈ су албански становници на Косову и Метохији, мада су западни савезници тврдили да је интервенција неизбежна како би управо њих заштитили од наводне хуманитарне катастрофе, па су је јавно назвали „Милосрдни анђео”.

Одлука о агресији на бившу СРЈ донета је први пут у историји без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Одата пошта жртвама НАТО бомбардовања у Нишу

Поменом и полагањем венаца на спомен обележја у Нишу, одата је данас пошта жртвама бомбардовања НАТО 1999. године.

Венце су на спомен обележја положиле делегације града, Војске Србије, полиције, делегације организација и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова, као и родбина погинулих и пријатељи.

Помен жртвама бомбардовања служили су свештеници нишке епархије. Удружење бораца 1999. године положило је венце у склопу званичне церемније док је Удружење ветерана пошту жртвама одало мимо званичног протокола изражавајући на тај начин протест због нерешеног статуса ветерана.

Они су раније најавили да ће пошту жртвама бомбардовања одавати мимо званичног протокола све док се не донесе закон којим ће бити уређен статус ветерана.

Одавање поште жртвама агресије одржано је и у Касарни „Мија Станимировић” поред спомен-обележја страдалим припадницима војске. Сирене које су означавале долазак авиона НАТО огласиле су се, почев од 24. марта, па до краја ваздушне кампање, укупно 129 пута, а Нишлије су у склоништима провеле 52 дана, пет сати и 14 минута, колико је град био под ваздушном опасношћу, што је око 70 одсто укупног времена.

Протест ратних ветерана у Нишу поводом дванаестогодишњице НАТО агресије

Ниш је гађан из ваздуха, за 78 дана бомбардовања, 40 пута, 28 пута ноћу и 12 пута дању.

Током ваздушне кампање погинуло је 56 Нишлија, а више од 200 је рањено.

Срушено је око 120 објеката, а преко 3.400 стамбених, пословних и војних објеката је оштећено.

На град је током ваздушне кампање испаљено 324 разорних пројектила: 161 авио-бомба, 36 контејнера касетних бомби, 71 крстарећа ракета и 8 графитних пројектила.

Само 7. маја 1999. године од касетних бомби погинуло је 15 Нишлија, а више десетина било је рањено. Гађана је Градска пијаца, кварт поред згарде Универзитета у Нишу, Клинички центар са околином и Чаир.

Ђилас одао почаст страдалим радницима РТС-а

Градоначелник Београда Драган Ђилас положио је данас цвеће на споменик „Зашто” у Ташмајданском парку и одао почаст радницима РТС-а који су погинули у НАТО бомбардовању пре 12 година. У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, током ваздушног напада НАТО снага, погинуло је 16 радника те медијске куће.

Поводом сећања на настрадале раднике, поред градоначелника, цвеће су положили и директор РТС-а Алексдандар Тијанић, као и чланови њихових породица и пријатељи.

Споменик настрадалим радницима РТС у НАТО бомбардовању

Радник те медијске куће Душко Кораћ, који је кобне ноћи био у згради РТС-а, у Абардаревој, рекао је да су млади новинари, монтажери и реализатори програма жртвовани као војне, а не цивилне мете.„Новинари у Србији су легитимна мета. Злочин је данас заборављен и постао је државна тајна”, рекао је Кораћ новинарима.

Напади на СРЈ почели су 24. марта 1999. године, а влада је исте ноћи прогласила ратно стање. У бомбардовану, које је без прекида трајало 78 дана, тешко су оштећени привредни објекти, школе, здравствене установе, инфраструктура, медијске куће и споменици културе. Током бомбардовања убијено је 3.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

Дачић и Антић одали почаст погинулим припадницима војске

На брду Стражевица код Београда данас су погинулим припадницима Војске Југославије у НАТО бомбардовању, чланови породица и пријатељи, предстравници војске и републичке и градске власти одали почаст полагањем венаца и цвећа.

Венце на споменик положили су и председник Скупштине града Александар Антић и заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, истакавши да је обавеза свих да чувају успомену на жртве бомбардовања и све оне који су дали животе за слободу Србије.

Дачић је нагласио да „морамо чувати успомену на све оне који су дали животе за нашу слободу”, наводећи да „све жртве за време бомбардовању су биле невине жртве ратова, без обзира да ли су били цивили војници или полицајци”.

„Обавеза је свих нас који се налазимо у државним органима и у политичким странкама да чувамо успомену и сећање на све оне који су дали оно највредније што су имали - своје животе за одбрану земље и народа”, рекао је он.

Дачић, који је председник Социјалистичке партије Србије, подсетио је да од 1999. године у име СПС-а полаже венац на Стражевицу као симболу страдања у бомбардовања, чије последице су и данас тешке.

Антић је истакао да данас Београд и Београђани одају почаст свим невиним жртвама НАТО агресије, која је погодила нашу земљу пре 12 година.

Ивица Дачић положио венац на гробове настрдалих припадника Војке Југославије приликом НАТО напада 

„Морамо да искажемо и на овом месту огромну жељу и енергију коју ћемо употребити у будућности да наша земље никада више не буде угрожена”, рекао је Антић.

Према његовим речима, „морамо чувати сећање на невине жртве НАТ0 бомбардовања, као и на све оне који су дали животе за слободу Београда и Србије”.

Механџић положила венац на гроб трогодишње Милице Ракић

Члан Градског већа Јована Механџић положила је, данас у Београду, венац на гроб Милице Ракић, девојчице која је погинула у НАТО бомбардовању пре 12 година.

Трогодишња девојчица погинула је од гелера, у свом дому у Батајници, 18. априла 1999. године, током ваздушног напада НАТО снага на Србију.

„Београд и Србија данас се сећају Милице и свих који су невино страдали или погинули бранећи отаџбину”, рекла је Механџић и подсетила да је током бомбардовања страдало 89 деце, наводи се у саопштењу Градске управе.

Током ваздушних напада на СРЈ, који су почели су 24. марта 1999. године и трајали без прекида 78 дана, убијено је 3.500, а рањено и повређено више од 12.500 људи.

Посланици на годишњицу бомбардовања о НАТО

Већина представника парламентарних странака сложила се данас, на 12-у годишњицу бомбардовања СРЈ, да је то био погрешан потез НАТО, супротан принципима међународног права, али су изнели различита мишљења о евентуалном уласку Србије у ту алијансу.

Из ДС су поручили да улазак Србије у НАТО тренутно није тема, нити политика владе и скупштинске већине, са чиме су се сложили посланици ПУПС-а и ЈС, СПО сматра да је будућност Србије везана за НАТО, док се СРС оштро противи било каквом приближавању том савезу.

Шефица посланичке групе ''За европску Србију'' Нада Колунџија рекла је да улазак Србије у НАТО савез није државна политика владе, нити скупштинске већине, да то није тема и да се земља не налази у процесу који би могао да се зове прикључење тој алијанси.

Она је казала да је Партнерство за мир, чији је и Русија члан, довољан оквир за сарадњу Србије и НАТО-а. Колунџија сматра да је одлука о бомбардовању СРЈ 1999. године била погрешна процена и лош потез, да је то цивилизацијски корак уназад и да циљеви никада не могу бити остварени на тај начин.

Нападом на тадашњу Југославију, према мишљењу шефа посланичке групе ПУПС-а Моме Чолаковића, учињен је злочин над земљом и народом, који се не сме заборавити и због кога ће неко кад тад морати да одговара.

Чолаковић сматра да се ипак не може правити паралела са ситуацијом у Либији, јер је Савет бездебности УН донео такву одлуку, док у случају СРЈ она није постојала.

Приликом евентуалног одлучивања о уласку Србије у НАТО, Чолаковић је рекао да треба водити рачуна о томе какве то опасности носи и за Србију и за њеног стратешког партнера Русију.

Бомбардовање СРЈ пре 12 година посланик ЈС Петар Петровић оценио је као ''срамно'' и грубо кршење међународног права и навео да би многи због тога требало да се стиде и сете недужних жртава.

Он сматра да проблеми у свету, па тако и у Либији, не треба да се решавају бомбама, већ разговором.

Посланик СПО Александар Југовић је указао да су Европа и свет подељени по питању решавања криза у свету, али да је цивилизацијски и будући пут Србије везан за запад и да је земљи место у НАТО савезу.

Он је навео да посета руског премијера не сме определити Србију тако да се она одрекне евро-атланског пута, као и да Србија са свима, па и Русијом треба да има добре односе.

Радикали су пак навели да Србија не треба никада да уђе у НАТО, већ да питање своје безбедности решава сарадњом са организацијом држава коективне безбедности, коју предводи Русија.

Заменик шефа посланичке групе СРС Александар Мартиновић је рекао да је бомбардовање СРЈ било супротно елементарним принципима међународног права, злочин против мира и човечности и да Србија и због тога не би требало да уђе у НАТО.

Према мишљењу Мартиновића, сличан сценарио се одвија и у Либији, јер се и тамо најпре кренуло са ''сатанизацијом режима'', а онда и са бомбардовањем народа.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.