Уторак, 25.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Србија постала кандидат за чланство у ЕУ

Од нашег специјалног извештача из Брисела

Лидери Европске уније синоћ су у току радне вечере на самиту у Бриселу доделили Србији статус земље кандидата за чланство у Европској унији. Вест о томе прво је саопштио на свом Твитер налогу председник Европског савета Херман ван Ромпај, а потом је уследила и Твитер порука председника Европске комисије Жозе Мануела Бароза, који је додао да је Србија заслужила такву одлуку.

„Ово је изванредно постигнуће које је резултат напора које су показале обе стране дијалогу Београда и Приштине. Надам се да ће ово охрабрити Србију да предузме даље напоре да испуни политичке и економске критеријуме за чланство у ЕУ. Такође, надам се да ће Београд наставити да подржава регионалну сарадњу и добросуседске односе на западном Балкану”, рекао је Ван Ромпај на конференцији за новинаре синоћ нешто пре поноћи, додајући да одлука о давању кандидатуре Србији никад није била повезана са питањем уласка Румуније и Бугарске у Шенгенски споразум.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је такође поздравио одобравање Србији кандидатуре, подсећајући да је пре неколико дана у сусрету са председником Србије Борисом Тадићем рекао да ће проблем који је постојао бити решен и да се то и догодило. Он је додао да је ова одлука добра јер показује да ЕУ и даље привлачна као пројекат слободе, стабилности и солидарности.

Барозо и Ван Ромпај на конференцији за штампу (фото Танјуг АП)

Потписивањем споразума Србије и Румуније о поштовању права мањине у обе земље, само неколико сати пре почетка самита Европске уније, јуче је отклоњена и последња препрека да шефови држава и влада земаља чланица ЕУ одобре Србији статус кандидата. Да Румунија неће блокирати кандидатуру Србије потврдио је синоћ и председник Румуније Трајан Басеску који је долазећи на самит рекао да је „све решено” и да „Србија има зелено светло за кандидатуру”.

Румунске замерке, које је на Савету министара прошлог понедељка и уторка изнео румунски шеф дипломатије Кристијан Дијаконеску, превазиђене су тако што су стални представник Румуније при ЕУ амбасадор Михнеа Моток и амбасадорка Србије при ЕУ Роксанда Нинчић потписали протокол о поштовању права мањина, који се заснива усаглашеном записнику са последње седнице Мешовитог српско-румунског комитета, одржаног крајем прошле године. Дипломатски извори „Политике” наводе да у потписаном споразуму не пише „ништа посебно”, већ се наводи да ће Србија поштовати права мањина у складу са стандардима Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), као и да ће Европска комисија пратити ситуацију са мањинама.

Питање нацоналних мањина у Србији јуче је у Бриселу поменуо и премијер Бугарске Бојко Борисов, који је уочи самита присуствовао састанку Европске народне партије, на којем су присуствовали лидери европских партија десног центра. Према речима Борисова, и Бугарска има своју националну мањину у Србији и „та ситуација је такође разлог за забринутост”.

Упитан како његове влада мисли да реши тај проблем, бугарски премијер је рекао да је његова земља увек подржавала Србију, као и да он у сваком сусрету са председником Србије Борисом Тадићем помене проблеме бугарске мањине. Борисов је додао да нажалост постоји „празнина” између Бугарске, Хрватске и Словеније, будући да Србија још није чланица ЕУ.

Спољнополитички одбор Европског парламента (ЕП) јуче пре подне усвојио је нацрт резолуцију о европској интеграцији Србије, којом препоручује лидерима ЕИ да одобре кандидатуру Србије за чланство у ЕУ, као и да чим Србиј испуни услове што је пре могуће одреди датум почетка преговора.

Према речима Јелка Кацина, известиоца ЕП за Србију, „јасно је да Србија има великог пријатеља у Европском парламенту, који је још једном упутио позитиван сигнал Београду, али и Савету ЕУ који формално треба да донесе одлуку о додели статуса кандидата Србији”. Из Кациновог кабинета је саопштено да је тиме послата и „јасна порука представнику Румуније на Савету ЕУ да буде конструктиван и подржи кандидатуру Србије”.
------------------------------

Реизбор Ван Ромпаја

Херман ван Ромпај јуче је одлуком лидера Европске уније добио други двоипогодишњи мандат председника Европског савета. Осим за својеврсног председника ЕУ, Ван Ромпај је изабран и за председника самита еврозоне, који ће се убудуће одржавати два пута годишње, уз постојећа четири редовна годишња самита ЕУ. Његов нови мандат на челу Европског савета трајаће до краја новембра 2014. године и не може бити продужен по трећи пут.

„Задовољство ми је да прихватим други мандат. Привилегија је служити Европи у овако одсудним тренуцима, то је такође велика одговорност”, написао је Ромпај на свом Твитер налогу одмах пошто су лидери 27 чланица ЕУ изгласали његов реизбор.

Н. Радичевић

 
Европски лидери уочи заседања (Фото Танјуг)

Тадић: Отворена врата просперитету

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић честитао је свим грађанима Србије добијање кандидатуре за чланство у Европску унију и истакао да ће тај статус отворити врата економском напретку и просперитету наше земље у времену које је испред нас.

„Грађани Србије поднели су највећи терет свеобухватних реформи наше земље како би она постала демократско, правно уређено друштво, у коме се поштују људска и мањинска права и потврђују европске вредности”, нагласио је председник Србије.

Председник Тадић је истакао да статус кандидата Србији доноси пре свега економску сигурност, јер наша земља сада има гаранцију да је безбедна за страна улагања, што омогућава долазак нових инвеститора, повећање броја радних места и већих шанси за посао за све наше људе.

„Не ради се дакле само о политичком процесу и интеграцијама. Статус кандидата је гаранција сигурности за стране компаније и са њом расте вероватноћа отварања нових радних места, то је шанса и за наше привреднике, мала и средња предузећа, за нашу пољопривреду која нам је велики адут на тржишту Европске уније”, рекао је председник Србије.

Председник Тадић сматра да је пуно посла пред нама како би отпочели и преговоре о чланству у ЕУ што је следећи корак након добијања статуса кандидата.

„Сматрам да је политика „и Европа и Косово” упркос свим искушењима и препрекама прошла међународни тест и уверен сам да нема друге боље могућност. Морамо да бринемо о нашим грађанима, њиховом животном стандарду, и да, бранећи наше националне интересе, доприносимо политици помирења и да се крећемо ка ЕУ због будућности наше деце”, рекао је председник Србије, саопштила је Прес служба председника Републике. (Танјуг)

----------------------------------------------

Дејановић: Признање Србији за хармонизацију са земљама ЕУ

БЕОГРАД – Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је Србија добијањем статуса кандидата за чланство у Европској унији добила велико признање за све што је урадила на плану хармонизације са земљама Уније, од законодавног до реформског курса.

То је, рекла је Ђукић Дејановић Танјугу, признање које обавезује, пре свега у будућности у којој мора веома мудро и енергично да се ради да би грађанима било боље.

„Статус кандидата је корак даље прожет задовољством и још више осећањем одговорности за будуће време које долази, а везано за обезбеђивање услова за бољи живот сваком нашем грађанину”, нагласила је председница парламента.

Ђукић Дејановић је нагласила да је та могућност отворена, изразивши наду да ће је Србија и искористити. (Танјуг)

----------------------------------------------

Лихт: Историјски дан, важно да држава настави реформе

БЕОГРАД – Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт изјавила је да је дан у коме је Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ „историјски” и изразила наду да ће држава несмањеном енергијом наставити посао на реформама и даљем путу ка ЕУ.

„Данашњи дан је историјски дан за Србију, јер је добијање кандидатуре данас, 2012. године, потпуно другачија ствар него пре десетак година и то можда многи не знају”, истакла је Лихт у изјави Танјугу, наводећи да додатни значај тој одлуци даје и то што је донета у време озбиљне кризе у ЕУ.

Лихт је напоменула да добијање статуса кандидата не значи само отварање нове странице у односима са ЕУ, већ да је Србија тиме послала поруку да је много кредибилнија земља него раније, будући да је таква одлука захтевала много више предуслова него пре десетак година.

Лихт је рекла да се нада ће „овај тренутак” бити озбиљно схваћен и у Србији и да ће држава несмањеном енергијом наставити посао на реформама и даљем путу ка ЕУ, без обзира на предстојеће изборе.

„Надам се да ћемо наставити посао мењања и уозбиљавања институција, борба против корупције и криминала мора бити настављена, јер нам се отвара нова могућност да ускоро отворимо преговоре, да отвореније и јаче уводимо европске стандарде и вредности, али и да побољшавамо свакодневни живот”, напоменула је Лихт.

То је, према њеним речима, могуће само ако сви прионемо на посао. (Танјуг)

----------------------------------------------

Ђелић: Снажан сигнал да Србија има јасан стратешки правац

БЕОГРАД – Бивши потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић је, честитајући грађанима Србије добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ, истакао да је то снажан сигнал свима у свету да Србија има јасан стратешки правац.

„Сада када су лидери ЕУ одлучили да доделе статус кандидата за улазак у ЕУ нашој земљи, ја прво желим да честитам свим грађанима Републике Србије јер је овај велики успех пре свега резултат њихове подршке захтевним реформама током једне кризне године”, рекао је Ђелић Танјугу.

Према његовим речима, последице стицање статуса кандидата ће се у релативно кратком року осетити на економском плану.

„Агенције за кредитни рејтинг ће, колико сутра, почети да коригују њихове извештаје и сигурно је да је овај моменат и те како битан за нашу земљу”, рекао је Ђелић, и оценио да ће доћи и до одређеног повећања средстава која ће Србија добити из европских фондова.

„По хрватском примеру то би требало да буде неких 30 одсто више средстава, а то је 70 милиона евра бесповратних средстава за Србију. Пре свега за пољопривреду и за инфраструктуру”, прецизирао је Ђелић.

Према његовим речима, веома је значајно и то што ће Србија од сада бити позивана на све састанке ЕУ, и што ће, иако неће имати право гласа, бити у прилици да утиче на одлуке које се доносе у Бриселу.

Ђелић је објаснио да је добијање статуса кандидата важно и због тога што је то последња станица пред отварање преговора за улазак у ЕУ.

„Очекујем да пре лета направимо додатни напор, да решимо она преостала два питања из мишљења Европске комисије, из октобра месеца прошле године, а то је проналажење компромиса око телекомуникација и енергетике са Приштином и да на тај начин Европска комисија буде у позицији да предложи свим земљама чланицама отпочињање преговора за улазак у ЕУ”, навео је Ђелић.

Према његовим речима, Србија би најефикасније пут до преговора прешла ако би све земље ЕУ, на пример током самита у јуну, ставиле „црно на бело” евентуално додатне услове, ако их имају.

„Онда да се потрудимо да испунимо оно што је Карл Билт рекао пре два дана, а то је да покушамо да отворимо те преговоре до краја ове календарске године. То би био један веома добар почетак за следећу владу”, закључио је Ђелић. (Танјуг)

----------------------------------------------

Инфанте: Србија креће новим правцем у нове изазове

НИШ – Стални представник Уједињених нација у Београду Вилијам Инфанте рекао је да ће Србија сада, по добијању статуса кандидата кренути новим правцем у нове изазове.

Процес промена у Србији увелико тече и тај тренд ће се посебно убрзати после вечерашње одлуке Савета министара у Бриселу, рекао је Инфанте у Нишу, напомињући да ће тај пут Србију водити у нову будућност пуну изазова, али и препрека. „Србија данас креће у нову будућност, сусрешће се са новим приликама, новим шансама, новим изазовима, али наравно и са препрекама”, рекао је Инфанте Танјугу.

Инфанте истовремено сматра да процес промена који је захватио Србију мора бити интензивнији и креативнији.

„Чврсто верујем да ће се у Србији убрзати тај процес. Како? Он ће ићи у два правца - улагањем у младе и улагањем у образовање. На тај начин ћемо у Србији добити младе људе који поседују вештине које ће бити неопходне као елементи конкуренције на европском тржишту”, закључио је Инфанте.

Инфанте је у Нишу учествовао у раду дводневног семинара „Родна равноправност и права мањина” који је организовао програм „Одржање мира и инклузивни локални развој”. (Танјуг)

----------------------------------------------

Ћирић: Праве ефекте одлуке ЕУ тек ћемо осетити

БЕОГРАД – Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић изјавио је да је добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији (ЕУ) позитивна и добра вест и изразио очекивање да ће Србија праве ефекте те одлуке материјализовати у наредном периоду, кроз коришћење европских фондова и приливом неких нових инвестиција.

Добијање статуса кандидата показује политичку вољу на страни ЕУ да Србија у догледном временском периоду такође буде интегрални део Уније, оценио је Ћирић у изјави Танјугу.

„То је важан политички показатељ с једне стране, а с друге стране такође показује да је Србија у претходном периоду заиста спровела и свеобухватну реформу и предузимала потезе и кораке који су потврђивали нашу решеност да се придружимо ЕУ”, истакао је српски министар.

„У економском смислу, одлука ЕУ показује да је Србија стабилна земља која води јасну политику. Показује да је Србија земља која је сигурна за стране инвестиције, за све инвеститоре који долазе из ЕУ”, нагласио је Ћирић.

Министар Ћирић сматра да ће добијање статуса кандидата за преговоре о чланству у ЕУ Србији омогућити приступ одређеним фондовима Уније којима нисмо могли да приступимо док формално нисмо добили статус кандидата. (Танјуг)

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.