Среда, 24.06.2026. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кловн плавих ногу

Кловн плавих ногу
Због необичног изгледа и понашања, шпански морепловци су ову плавоногу блуну назвали "лудица"

Морска птица из рода пеликана која живи у тропским и суптропским подручјима Америке, позната под именом плавонога блуна, има узани кљун, плаво-сиву кожу лица, браонкаста крила и стомак прекривен белим перјем. Из шароликог птичијег света издваја се захваљујући ногама између чијих је прстију разапета светлоплава пловна кожица.
Ова огромна плава стопала посебно долазе до изражаја када се мужјак удвара женки. Кад одабере женку, пернати "каваљер" прво облеће око ње, а затим слеће, скакуће подижући ноге увис, снажно удара њима по тлу као да степује, показујући при том својој изабраници гранчице и травке које је сакупио како би обложио гнездо. Ако она пристане, обоје ће подићи кљунове ка небу, а мужјак ће свој успех огласити продорним звиждуком. Због необичног изгледа и понашања, шпански морепловци су ову птицу назвали "лудица".

Женка у плитко гнездо ископано на тлу снесе два до три јајета, а затим, у наредних 45 дана бригу о њима дели са својим партнером. За разлику од већине птица, плавоноге блуне немају огољене делове коже преко којих би пренеле своју телесну топлоту на јаја. Уместо тога, греју их својим великим и топлим, добро прокрвљеним ногама. Кад се млади излегу, родитељи ће их још месец дана чувати и носити на плавим пловним кожицама. Оба родитеља птиће хране на смену, доносећи им у кљуну полусварену рибу. Ако хране нема довољно, јешће само најкрупније младунче, које има највише шансе да преживи.

Два месеца пошто се испили, птиче ће раширити крила, чији је распон око метар и по, и винути се у небо изнад пучине. Међутим, тек кад наврши три године, млада птица ће изгубити све паперје и изгледати потпуно исто као родитељи. Највећи део године плаве блуне проводе летећи над морем, лагано клизећи низ ваздушне струје. Само у време парења и гнежђења слећу на острва.

Плавоноге блуне хране се само рибом. Обично лове у већим групама. Када птица угледа плен, склопи крила, стушти се ка воденој површини, зарони и неколико метара даље изрони са рибом у кљуну. Ивице кљуна ове птице су назубљене да плен не би исклизнуо. Иако у лов лети у друштву, блуна више воли да једе сама и то чини најчешће рано ујутро или у сумрак.

Орнитолози процењују да на свету има око 40.000 парова плавоногих блуна, од којих се половина гнезди на Галапагосу. Ове птице које у ваздуху изгледају величанствено, на тлу су веома неспретне. Пошто се не плаше људи, лако их је ухватити, што је деценијама изазивало смањивање њиховог броја. Данас су под заштитом закона.

Д. Д.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.