Зашто гљиве треба чешће јести
Гљиве, односно печурке заслужују да их чешће убаците у корпу за куповину и додате их у разне оброке него што је то сада случај. Многи их се сете као згодан додатак на пици, али прича о гљивама је далеко више од тога. Ево неколико разлога зашто чешће треба јести гљиве:
Садрже витамин Де
Сунчани витамин, како се још назива витамин Де, налази се и у неким намирницама, а гљиве су један од бољих извора. Као што вероватно знате, гљиве се узгајају у мрачним просторијама (халама), а произвођачи стављају и УВ лампе у те просторе. Када се гљиве у току раста излажу УВ светлу, оне производе витамин Де. Ову чињеницу знају многи узгајивачи белих и браон шампињона које су најпродаваније сорте.
Имају леп укус
У зависности коју сте гљиву купили имаћете и различите пријатне укусе. Лисичарке највише укусом подсећају на месо. Шампињони (бели и браон) имају блажи укус од лисичарки који се динстањем интензивира, али је њихова структура тада приближна месу. Укус шампињона подсећа на умами. Добро се комбинују у јелима са месом и јајима, а гљиве се на жару често могу пећи целе што свакако олакшава припрему.
Идеалне у дане поста
Кад постиш, и онда можеш да се гостиш. Моја омиљена комбинација у данима поста је пита са шампињонима. Даје јаку ситост уз веома интензиван укус и лепе је текстуре. Гљиве су у посном кувару једна од основних намирница а рецепата има заиста огроман број. Од чорби, потажа, до сложених јела и умака гљиве се могу наћи у посним оброцима током целе године.
Богате селеном
Елемент селен се ретко налази у намирницама, а у печуркама односно гљивама га има поприлично. Селен има антиоксидативну улогу и веома је битан у заштити ћелија од оксидативног стреса. Иначе, селен ћете наћи и у свим суплементима који служе за јачање имунитета. Зашто га не унети природним путем?
Одлично се комбинују са млевеним месом
Ако их додате млевеном месу смањићете унос засићених масти, али и број калорија за исту тежину намирница. Печурке је онда потребно уситнити, а замењују јунеће, свињско, пилеће или ћуреће месо, већ према рецептима које имате. Однос за мешање је:
– за пљескавице, ћуфте, месне уштипке 25 одсто гљиве, 75 одсто месо
– за такосе, мусаку 50 одсто гљиве, 50 одсто месо
– за умаке за тестенине (шпагете, макароне) 70 одсто гљиве, 30 одсто месо
Добар избор за дијететски режим исхране
Печурке могу помоћи у губитку тежине, јер имају изузетно мало калорија, а веома добро задоваљавају осећај ситости. Идеалне су за разне редукционе дијете. У једном недавном истраживању испитаници који су печурке заменили месом за ручак смањили су количину калорија и масти коју су уносили, али су такође изјавили да се осећају једнако сити и задовољни као и они који су јели месо.
Не захтевају пуно услова за узгој
Печурке се узгајају у посудама или врећама у затвореном простору и не захтевају директну сунчеву светлост, пољопривредно земљиште или много воде. Нису производ сезонског карактера и могу се једнако узгајати у свако годишње доба и пронаћи у продавници или пијаци поред вас.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.