Понедељак, 27.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИСХРАНА

Зашто гљиве треба чешће јести

Богате су витамином Де и селеном, одличне за оне који се одлуче да држе дијету, могу се комбиновати са месом
(Фото Пиксабеј)

Гљиве, односно печурке заслужују да их чешће убаците у корпу за куповину и додате их у разне оброке него што је то сада случај. Многи их се сете као згодан додатак на пици, али прича о гљивама је далеко више од тога. Ево неколико разлога зашто чешће треба јести гљиве:

Садрже витамин Де

Сунчани витамин, како се још назива витамин Де, налази се и у неким намирницама, а гљиве су један од бољих извора. Као што вероватно знате, гљиве се узгајају у мрачним просторијама (халама), а произвођачи стављају и УВ лампе у те просторе. Када се гљиве у току раста излажу УВ светлу, оне производе витамин Де. Ову чињеницу знају многи узгајивачи белих и браон шампињона које су најпродаваније сорте.

Имају леп укус

У зависности коју сте гљиву купили имаћете и различите пријатне укусе. Лисичарке највише укусом подсећају на месо. Шампињони (бели и браон) имају блажи укус од лисичарки који се динстањем интензивира, али је њихова структура тада приближна месу. Укус шампињона подсећа на умами. Добро се комбинују у јелима са месом и јајима, а гљиве се на жару често могу пећи целе што свакако олакшава припрему.

Идеалне у дане поста

Кад постиш, и онда можеш да се гостиш. Моја омиљена комбинација у данима поста је пита са шампињонима. Даје јаку ситост уз веома интензиван укус и лепе је текстуре. Гљиве су у посном кувару једна од основних намирница а рецепата има заиста огроман број. Од чорби, потажа, до сложених јела и умака гљиве се могу наћи у посним оброцима током целе године.

Богате селеном

Елемент селен се ретко налази у намирницама, а у печуркама односно гљивама га има поприлично. Селен има антиоксидативну улогу и веома је битан у заштити ћелија од оксидативног стреса. Иначе, селен ћете наћи и у свим суплементима који служе за јачање имунитета. Зашто га не унети природним путем?

Одлично се комбинују са млевеним месом

Ако их додате млевеном месу смањићете унос засићених масти, али и број калорија за исту тежину намирница. Печурке је онда потребно уситнити, а замењују јунеће, свињско, пилеће или ћуреће месо, већ према рецептима које имате. Однос за мешање је:

– за пљескавице, ћуфте, месне уштипке 25 одсто гљиве, 75 одсто месо

– за такосе, мусаку 50 одсто гљиве, 50 одсто месо

– за умаке за тестенине (шпагете, макароне) 70 одсто гљиве, 30 одсто месо

Добар избор за дијететски режим исхране

Печурке могу помоћи у губитку тежине, јер имају изузетно мало калорија, а веома добро задоваљавају осећај ситости. Идеалне су за разне редукционе дијете. У једном недавном истраживању испитаници који су печурке заменили месом за ручак смањили су количину калорија и масти коју су уносили, али су такође изјавили да се осећају једнако сити и задовољни као и они који су јели месо.

Не захтевају пуно услова за узгој

Печурке се узгајају у посудама или врећама у затвореном простору и не захтевају директну сунчеву светлост, пољопривредно земљиште или много воде. Нису производ сезонског карактера и могу се једнако узгајати у свако годишње доба и пронаћи у продавници или пијаци поред вас.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Alpline
To se u mom kraju zvalo - pečurke. Ukus nemaju. Zato se spremaju sa slaninom, pršutom i jajima. Neke pečurke imaju fantastičan miris.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.