Zašto gljive treba češće jesti
Gljive, odnosno pečurke zaslužuju da ih češće ubacite u korpu za kupovinu i dodate ih u razne obroke nego što je to sada slučaj. Mnogi ih se sete kao zgodan dodatak na pici, ali priča o gljivama je daleko više od toga. Evo nekoliko razloga zašto češće treba jesti gljive:
Sadrže vitamin De
Sunčani vitamin, kako se još naziva vitamin De, nalazi se i u nekim namirnicama, a gljive su jedan od boljih izvora. Kao što verovatno znate, gljive se uzgajaju u mračnim prostorijama (halama), a proizvođači stavljaju i UV lampe u te prostore. Kada se gljive u toku rasta izlažu UV svetlu, one proizvode vitamin De. Ovu činjenicu znaju mnogi uzgajivači belih i braon šampinjona koje su najprodavanije sorte.
Imaju lep ukus
U zavisnosti koju ste gljivu kupili imaćete i različite prijatne ukuse. Lisičarke najviše ukusom podsećaju na meso. Šampinjoni (beli i braon) imaju blaži ukus od lisičarki koji se dinstanjem intenzivira, ali je njihova struktura tada približna mesu. Ukus šampinjona podseća na umami. Dobro se kombinuju u jelima sa mesom i jajima, a gljive se na žaru često mogu peći cele što svakako olakšava pripremu.
Idealne u dane posta
Kad postiš, i onda možeš da se gostiš. Moja omiljena kombinacija u danima posta je pita sa šampinjonima. Daje jaku sitost uz veoma intenzivan ukus i lepe je teksture. Gljive su u posnom kuvaru jedna od osnovnih namirnica a recepata ima zaista ogroman broj. Od čorbi, potaža, do složenih jela i umaka gljive se mogu naći u posnim obrocima tokom cele godine.
Bogate selenom
Element selen se retko nalazi u namirnicama, a u pečurkama odnosno gljivama ga ima poprilično. Selen ima antioksidativnu ulogu i veoma je bitan u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Inače, selen ćete naći i u svim suplementima koji služe za jačanje imuniteta. Zašto ga ne uneti prirodnim putem?
Odlično se kombinuju sa mlevenim mesom
Ako ih dodate mlevenom mesu smanjićete unos zasićenih masti, ali i broj kalorija za istu težinu namirnica. Pečurke je onda potrebno usitniti, a zamenjuju juneće, svinjsko, pileće ili ćureće meso, već prema receptima koje imate. Odnos za mešanje je:
– za pljeskavice, ćufte, mesne uštipke 25 odsto gljive, 75 odsto meso
– za takose, musaku 50 odsto gljive, 50 odsto meso
– za umake za testenine (špagete, makarone) 70 odsto gljive, 30 odsto meso
Dobar izbor za dijetetski režim ishrane
Pečurke mogu pomoći u gubitku težine, jer imaju izuzetno malo kalorija, a veoma dobro zadovaljavaju osećaj sitosti. Idealne su za razne redukcione dijete. U jednom nedavnom istraživanju ispitanici koji su pečurke zamenili mesom za ručak smanjili su količinu kalorija i masti koju su unosili, ali su takođe izjavili da se osećaju jednako siti i zadovoljni kao i oni koji su jeli meso.
Ne zahtevaju puno uslova za uzgoj
Pečurke se uzgajaju u posudama ili vrećama u zatvorenom prostoru i ne zahtevaju direktnu sunčevu svetlost, poljoprivredno zemljište ili mnogo vode. Nisu proizvod sezonskog karaktera i mogu se jednako uzgajati u svako godišnje doba i pronaći u prodavnici ili pijaci pored vas.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com
Подели ову вест


Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.