Utorak, 05.07.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ISHRANA

Zašto gljive treba češće jesti

Bogate su vitaminom De i selenom, odlične za one koji se odluče da drže dijetu, mogu se kombinovati sa mesom
(Фото Пиксабеј)

Gljive, odnosno pečurke zaslužuju da ih češće ubacite u korpu za kupovinu i dodate ih u razne obroke nego što je to sada slučaj. Mnogi ih se sete kao zgodan dodatak na pici, ali priča o gljivama je daleko više od toga. Evo nekoliko razloga zašto češće treba jesti gljive:

Sadrže vitamin De

Sunčani vitamin, kako se još naziva vitamin De, nalazi se i u nekim namirnicama, a gljive su jedan od boljih izvora. Kao što verovatno znate, gljive se uzgajaju u mračnim prostorijama (halama), a proizvođači stavljaju i UV lampe u te prostore. Kada se gljive u toku rasta izlažu UV svetlu, one proizvode vitamin De. Ovu činjenicu znaju mnogi uzgajivači belih i braon šampinjona koje su najprodavanije sorte.

Imaju lep ukus

U zavisnosti koju ste gljivu kupili imaćete i različite prijatne ukuse. Lisičarke najviše ukusom podsećaju na meso. Šampinjoni (beli i braon) imaju blaži ukus od lisičarki koji se dinstanjem intenzivira, ali je njihova struktura tada približna mesu. Ukus šampinjona podseća na umami. Dobro se kombinuju u jelima sa mesom i jajima, a gljive se na žaru često mogu peći cele što svakako olakšava pripremu.

Idealne u dane posta

Kad postiš, i onda možeš da se gostiš. Moja omiljena kombinacija u danima posta je pita sa šampinjonima. Daje jaku sitost uz veoma intenzivan ukus i lepe je teksture. Gljive su u posnom kuvaru jedna od osnovnih namirnica a recepata ima zaista ogroman broj. Od čorbi, potaža, do složenih jela i umaka gljive se mogu naći u posnim obrocima tokom cele godine.

Bogate selenom

Element selen se retko nalazi u namirnicama, a u pečurkama odnosno gljivama ga ima poprilično. Selen ima antioksidativnu ulogu i veoma je bitan u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Inače, selen ćete naći i u svim suplementima koji služe za jačanje imuniteta. Zašto ga ne uneti prirodnim putem?

Odlično se kombinuju sa mlevenim mesom

Ako ih dodate mlevenom mesu smanjićete unos zasićenih masti, ali i broj kalorija za istu težinu namirnica. Pečurke je onda potrebno usitniti, a zamenjuju juneće, svinjsko, pileće ili ćureće meso, već prema receptima koje imate. Odnos za mešanje je:

– za pljeskavice, ćufte, mesne uštipke 25 odsto gljive, 75 odsto meso

– za takose, musaku 50 odsto gljive, 50 odsto meso

– za umake za testenine (špagete, makarone) 70 odsto gljive, 30 odsto meso

Dobar izbor za dijetetski režim ishrane

Pečurke mogu pomoći u gubitku težine, jer imaju izuzetno malo kalorija, a veoma dobro zadovaljavaju osećaj sitosti. Idealne su za razne redukcione dijete. U jednom nedavnom istraživanju ispitanici koji su pečurke zamenili mesom za ručak smanjili su količinu kalorija i masti koju su unosili, ali su takođe izjavili da se osećaju jednako siti i zadovoljni kao i oni koji su jeli meso.

Ne zahtevaju puno uslova za uzgoj

Pečurke se uzgajaju u posudama ili vrećama u zatvorenom prostoru i ne zahtevaju direktnu sunčevu svetlost, poljoprivredno zemljište ili mnogo vode. Nisu proizvod sezonskog karaktera i mogu se jednako uzgajati u svako godišnje doba i pronaći u prodavnici ili pijaci pored vas.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Alpline
To se u mom kraju zvalo - pečurke. Ukus nemaju. Zato se spremaju sa slaninom, pršutom i jajima. Neke pečurke imaju fantastičan miris.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.