Фитонутријенти чувају здравље
Биљна храна садржи пуно природних нутријената. Они се заједнички називају фитонутријенти или фитохемикалије. Ове хемикалије помажу у заштити биљака од клица, гљивица, инсеката и других проблема. Постоји више од 25.000 фитонутријената у биљној храни. Од тога шест је најважнијих: каротеноиди, елагинска киселина, флавоноиди, ресвератрол, глукозинолати и фитоестрогени.
Фитонутријенти нису неопходни за одржавање живота, за разлику од витамина и минерала које се налазе у храни биљног порекла. Али када уносите храном фитонутријенте, они могу помоћи у спречавању болести и одржавању правилног рада вашег тела. Највише их има у воћу и поврћу, интегралним житарицама, орашастим плодовима, махунаркама и чају.
Више од 600 каротеноида дају жуту, наранџасту и црвену боју воћу и поврћу. Каротеноиди делују као антиоксиданси у вашем телу. То значи да се боре против штетних слободних радикала који оштећују ткива у целом телу. Каротеноиди су:
алфа-каротен, бета-каротен и бета-криптоксантин. Ваше тело може све ово да претвори у витамин А. Овај витамин помаже у одржавању правилног функционисања вашег имунолошког система и неопходан је за добро здравље очију. Жута и наранџаста храна попут бундеве и шаргарепе су добри извори алфа- и бета-каротена. Они такође садрже бета-криптоксантин, као и слатке црвене паприке. Ликопен даје воћу и поврћу црвену или ружичасту боју. Налази се у парадајзу, лубеницама и црвеном грејпфруту. Ликопен је заслужан за мањи ризик од рака простате.
Каротеноиди лутеин и зеаксантин вам могу помоћи да се заштитите од катаракте и старосне макуларне дегенерације – болести ока. Добри извори ових фитонутријената су зелено лиснато поврће као што су кељ и спанаћ.
Елагинска киселина се налази у бројном бобичастом воћу и другим биљним намирницама, а нарочито у јагодама, малинама и нару. Елагинска киселина може помоћи у заштити од рака јер утиче на успоравање раста малигних ћелија.
Међутим, истраживања елагинске киселине углавном су рађена у лабораторији, тако да је њена корист за људско здравље и даље непотврђена.
Велики број фитонутријената спада у категорију флавоноида. Налазе се у разноврсној биљној храни. Зелени чај је посебно добар извор катехина, врсте флавоноида хесперидин, флавоноид који се налази у цитрусима, делује као антиоксиданс који смањује упале у телу и помаже у спречавању хроничних болести.
Кверцетин је добро проучена врста флавонола. Налази се у: јабукама, бобичастом воћу, кељу и луку.
Ресвератрол је фитонутријент који се налази у грожђу, соку од грожђа и црном вину. Овај фитонутријент делује противупално и као антиоксиданс. Новија истраживања сугеришу да ресвератрол може да игра улогу у смањењу ризика од срчаних обољења и одређених карцинома.
Глукозинолати се налазе у поврћу из породице крсташица, дакле купус, прокељ, кељ и броколи. Ове фитохемикалије дају поврћу оштар мирис и укус. Глукозинолати се претварају у друге хемикалије током процеса кувања и док варите ову храну. Ове хемикалије могу помоћи у заустављању развоја и раста рака.
Због своје структуре, фитоестрогени могу имати ефекте сличне естрогену. Они такође могу блокирати ефекте вашег природног снабдевања естрогеном. Храна од соје садржи изофлавоне – врсту фитоестрогена.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.