Здрава и слатка лубеница
Лубеница је симбол лета и здравог освежења. Међутим, ако би вас неко овог лета питао које вам је омиљено поврће, сигурно никад не би помислили на лубеницу. Ово освежавајуће поврће, које због високог садржаја шећера често поистовећујемо с воћем, веома је здраво, посебно за рад бубрега.
Још су фараони уживали у њеном слатком укусу, а кроз векове лубеница се проширила на готово цео свет. У просеку садржи око шест процената шећера и 92 одсто воде. Од храњивих материја садржи витамин Це, нешто мање витамина А и комплекса Бе витамина, као и минерале калцијум, магнезијум, калијум, фосфор и гвожђе. Сочни црвени део лубенице је најслађи и најукуснији, док се ободни део, кора, розе или беле боје, обично баца. Интересантно је да се, рецимо, у кинеској кухињи ни кора не баца, већ се употребљава као и свако друго поврће у рецептима намењеним за брзу припрему оброка по принципу„пржи-мешај”, уз маслиново уље, бели лук, љуте папричице, млади црни лук, шећер и рум.
Постоји више од 1.200 врста лубеница, које дају плод тежак од пола килограма па све до 100 килограма. Највећи плод, сорте Carolina Cross, икад узгојен имао је 119 килограма. У Јапану су пре десетак година почели са узгојем „коцкастих” лубеница, што им је успело за руком постављањем обичних сорти (док су мањег пречника) у провидне стаклене или акрилне коцке. Обично мислимо да су лубенице изнутра увек црвене, али постоје и сорте које су наранџасте, жуте, па и потпуно беле боје.
Проучавањем лубенице утврђено је присуство аминокиселине цитрулина, одакле се обично ова аминокиселина и синтетише. Она стимулише ширење крвних судова, баш као и неки лекови попут вијагре, па се лубеница условно може категорисати и као афродизијак.
Наравно, лубеница пре свега освежава на овим летњим температурама, а да би се постигао онај „други” ефекат, потребно је појести и више од килограма њеног слатког плода. Црвенило плода је добар индикатор количине биљног пигмента ликопена, који је, као и у парадајзу, и овде обилније присутан.
Лубеница је и сјајан извор бета каротена и има благо диуретичко својство. Редовно укључивање лубеница у оброк може позитивно деловати на снижавање високог крвног притиска.
Ово поврће је због обилне количине воде коју има у себи посебно важно за хидратацију организма, нарочито код великих физичких напора. С обзиром на то да садржи и дијететска влакна, лубеница је одлична за пробаву. Витамини и минерали у њој помажу опоравку мишића код спортисти. Лубеница је богата витаминима Це, А, Б1, Б5, Б6, разним минералима, каротеноидима, ликопенима, затим биљним супстанцама, као и кукурбитацином Е. Овај последњи има антиоксидативне и противупалне ефекте, а има и противтуморно дејство.
Испитивања показују да је лубеница добра и код превенције старачке дегенерације макуле, односно корисна је и у очувању вида.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест


Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.