Воће богато витамином Це
Свако воће богато витамином Це у доба грипа или прехладе (наравно и ковида 19) пожељно је редовно уносити како бисте задржали јак имунитет. Некоме ће можда звучати претерано да у ово време короне причамо о разном егзотичном воћу, али хајде да се задржимо искључиво на ономе које можемо наћи у локалној самопослузи.
Киви
Једна средња воћка кивија садржи око 70 мг витамина Це, што је отприлике 80 процената препоручене дневне количине овог витамина. У доба респираторних инфекција пожељно је појести две до три поменуте воћке дневно, а ако их једете редовно током месец дана, према истраживањима, смањићете триглицериде за 15 одсто.
То није све, јер витамин Це такође утиче и на лепљивост тромбоцита и смањује га за 18 процената што дефинитивно позитивно утиче на спречавање угрушака, дакле ризика од можданог удара. Такође повећава се активност леукоцита за целих 20 одсто. Киви је дефинитивно, воће богато витамином Це.
Лимун
Лимун се пре три века давао морнарима током дугих пловидби ради спречавања скорбута. Реч је о болести изазваној недостатком витамина Це која може довести до анемије, исцрпљености, крварења, болова у удовима, а посебно у ногама, отицања на неким деловима тела, а понекад и улцерације десни и губитка зуба.
Један лимун средње величине садржи око 80 мг витамина Це, што је више од 90 процената препорученог дневног уноса овог витамина. Лимун је најлакше конзумирати у облику лимунаде, док га као остале цитрусе углавном тешко можете јести.
Јагоде
Једно мање паковање од 150 грама овог воћа садржи 90 мг витамина Цe, што је управо и препоручен дневни унос за овај витамин. Наравно, да можете и више да поједете, јер јагоде су веома освежавајуће и садрже манган, флавоноиде, фолате и друге корисне антиоксиданте.
Истраживања су показалa да због високог садржаја антиоксиданата јагоде могу помоћи у превенцији рака, васкуларних болести, деменције и дијабетеса. Баш као и киви, јагоде смањују ниво „лошег” ЛДЛ холестерола.
Узгред, купине и малине имају три пута мању количину витамина Це од јагода.
Поморанџе и грејпфрут
Једна поморанџа средње величине садржи 70 мг витамина Це, што је 78 одсто препорученог дневног уноса овог витамина.
Поморанџе су чест избор код прехлада и често се користе у зимским месецима када су и најсочније. Оне ситније се обично цеде због сокова, док се крупније поморанџе обично једу свеже.
Остали агруми такође вам могу помоћи да испуните потребе за витамином Це. На пример, пола грејпфрута садржи 44 мг витамина Це, док једна средња мандарина 24 мг.
Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.