Voće bogato vitaminom Ce
Svako voće bogato vitaminom Ce u doba gripa ili prehlade (naravno i kovida 19) poželjno je redovno unositi kako biste zadržali jak imunitet. Nekome će možda zvučati preterano da u ovo vreme korone pričamo o raznom egzotičnom voću, ali hajde da se zadržimo isključivo na onome koje možemo naći u lokalnoj samoposluzi.
Kivi
Jedna srednja voćka kivija sadrži oko 70 mg vitamina Ce, što je otprilike 80 procenata preporučene dnevne količine ovog vitamina. U doba respiratornih infekcija poželjno je pojesti dve do tri pomenute voćke dnevno, a ako ih jedete redovno tokom mesec dana, prema istraživanjima, smanjićete trigliceride za 15 odsto.
To nije sve, jer vitamin Ce takođe utiče i na lepljivost trombocita i smanjuje ga za 18 procenata što definitivno pozitivno utiče na sprečavanje ugrušaka, dakle rizika od moždanog udara. Takođe povećava se aktivnost leukocita za celih 20 odsto. Kivi je definitivno, voće bogato vitaminom Ce.
Limun
Limun se pre tri veka davao mornarima tokom dugih plovidbi radi sprečavanja skorbuta. Reč je o bolesti izazvanoj nedostatkom vitamina Ce koja može dovesti do anemije, iscrpljenosti, krvarenja, bolova u udovima, a posebno u nogama, oticanja na nekim delovima tela, a ponekad i ulceracije desni i gubitka zuba.
Jedan limun srednje veličine sadrži oko 80 mg vitamina Ce, što je više od 90 procenata preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina. Limun je najlakše konzumirati u obliku limunade, dok ga kao ostale citruse uglavnom teško možete jesti.
Jagode
Jedno manje pakovanje od 150 grama ovog voća sadrži 90 mg vitamina Ce, što je upravo i preporučen dnevni unos za ovaj vitamin. Naravno, da možete i više da pojedete, jer jagode su veoma osvežavajuće i sadrže mangan, flavonoide, folate i druge korisne antioksidante.
Istraživanja su pokazala da zbog visokog sadržaja antioksidanata jagode mogu pomoći u prevenciji raka, vaskularnih bolesti, demencije i dijabetesa. Baš kao i kivi, jagode smanjuju nivo „lošeg” LDL holesterola.
Uzgred, kupine i maline imaju tri puta manju količinu vitamina Ce od jagoda.
Pomorandže i grejpfrut
Jedna pomorandža srednje veličine sadrži 70 mg vitamina Ce, što je 78 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.
Pomorandže su čest izbor kod prehlada i često se koriste u zimskim mesecima kada su i najsočnije. One sitnije se obično cede zbog sokova, dok se krupnije pomorandže obično jedu sveže.
Ostali agrumi takođe vam mogu pomoći da ispunite potrebe za vitaminom Ce. Na primer, pola grejpfruta sadrži 44 mg vitamina Ce, dok jedna srednja mandarina 24 mg.
Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.