Среда, 08.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: ДИМИТАР КОВАЧЕВСКИ, премијер Републике Северне Македоније

„Политика” – лист за поштовање

Северна Македонија, Србија и Албанија у оквиру иницијативе „Отворени Балкан” унапређују регионалну сарадњу, чиме се ојачава и међусобно поверење
(Фото А. Васиљевић)

Специјално за „Политику”
Скопље – Задовољство ми је што имам прилику да овај интервју дам на 119. годишњицу оснивања „Политике”. Сама чињеница да је један медиј успео да више од једног века одржава и надограђује поверење код домаће публике, али и да се чита у региону и шире, говори о професионалности и количини уложеног рада, што је за поштовање. Ниједна држава не постоји сама за себе, квалитет живота њених грађана директно је повезан са окружењем и светом чији је део. Стога, желим да вам захвалим и за пажњу коју посвећујете актуелним дешавањима у РСМ и за простор који сте одвојили за ставове из македонске политичке и друштвене јавности, за шта велики допринос има ваш дописник из наше земље Жељко Шајн, каже у интервјуу за „Политику” Димитар Ковачевски, премијер Републике Северне Македоније.

Сведоци смо великих промена светског поретка, које су покренуте ратним сукобом. На који начин мир може да исплива из вртлога ових дешавања на светској политичкој сцени? Да ли је ово шанса за мале државе попут Северне Македоније и Србије, које заједно са Албанијом припадају иницијативи „Отворен Балкан”?

Решење сваког отвореног питања мора да буде искључиво дијалогом. Неразумљиво је да се оружје користи у 21. веку, да страдају невини људи и да се доводи у питање светски мир. Посебно је неприхватљиво да једна географски већа држава примењује силу над мањом демократски опредељеном државом, покушавајући да угрози њену независност и територијални интегритет. Ово је изузетно опасан преседан и мора се спречити како би се пресрели ризици да то пређе у праксу, јер би се тада угрозио и светски мир. Дипломатија и оловке су данас средства споразумевања и тако може и мора да се изађе из овог вртлога. Бар ми са Балкана то најбоље знамо.

РСМ, Србија и Албанија у оквиру иницијативе „Отворени Балкан” унапређују регионалну сарадњу, чиме се ојачава и међусобно поверење. „Отворени Балкан” и Берлински процес регионалне су иницијативе које нас зближавају и подстрек су да заједно држимо изоштрен фокус на одржавању стабилности и безбедности региона, као и на заједничком стратешком циљу – европским интеграцијама.

Северна Македонија ове године председава ОЕБС-у и Јадранској повељи. На који начин ћете се залагати за мир у свету?

Мора да се врати мир у свету. Уверени смо да је то могуће путем креативних решења, на којима ћемо радити. Да, посебно је изненадило то што је агресија дошла од сталне чланице Савета безбедности УН – Руске Федерације. То што путем насиља одлучује да решава изазове држава чланица УН, организације која у својој основи има одржавање мира у свету, и чланица ОЕБС-а – супротно је заједничким опредељењима држава чланица против било каквих форми деловања чије су последице људски животи и угрожавање светског мира. Историја показује да ниједан проблем не може да се реши насилним путем и, колико год да је трајао један војни конфликт, увек се до решења долазило за столом – дијалогом. Као премијер државе која председава ОЕБС-у, апелујем овом приликом да се одмах прекине агресија Руске Федерације над Украјином и да се отвори пут за дипломатију и дијалог ради изналажења разумног решења мирним путем.

РСМ од 1. јануара 2023. има част да председава ОЕБС-у, највећој регионалној безбедносној организацији, а то је истовремено и велика обавеза, јер се дешава у време када у Европи имамо војну агресију. Ипак, уверен сам да ћемо успешно одговорити датом поверењу, јер имамо искуства како се превазилазе конфликти. И ми смо, као држава, били корисници посредничких безбедносних механизама, укључујући и мировну мисију УН, и преко властитог примера познате су нам користи мировних ангажмана међународне заједнице. Такође, иако смо мултиетничка држава, успели смо и властитим снагама да се ујединимо у заједничким одредбама за мир, нисмо били увучени у рат у време некадашње Југославије, а и касније, Охридским оквирним уговором успели смо да сачувамо унитарност државе. Данас смо и светао пример Балкана и Европе као функционална мултиетничка демократија и држава која стабилно корача евроатлантским путем. То смо постигли мудром дијалошком политиком добросуседских односа. Овим искуствима желимо да допринесемо јачању и развоју безбедности на међународном плану. Као председавачи ОЕБС-а 2023. године, комплетно смо усредсређени на то да мултилатерализам савлада милитаризам, што је врхунски изазов за Европу и свет данас.

Како ви видите даљи развој европских интеграција западног Балкана?

Европске интеграције су будућност целог западног Балкана. То за наше државе и за регион значи унапређење квалитета живота грађана и обезбеђење предвидљивости у безбедности и стабилности целог западног Балкана. Након рата у Украјини, то је постало јасно и ЕУ. Ми смо географски део Европе и потребно је заједништво у спољној политици, посебно када је реч о одбрани мира и демократских вредности. Уопште није далеко да то буде остварено 2030. године. Напротив, то је рационалан и достижан циљ, да бисмо реализовали потребне реформе на домаћем плану и унапредили економске и билатералне односе активном, искреном и одрживом регионалном сарадњом. Ја сам реалан човек, не заступам оптимизам или песимизам, већ сам одређен да делујем ка томе што сматрам да доноси добро грађанима и држави. Не калкулишем личним и политичким интересима, већ се комплетно ангажујем да допринесем том добру. За мене је то чин врхунског патриотизма и тако ћу наставити да радим.

Македонски језик и македонски идентитет зависе искључиво од нас, већине грађана РСМ, који се осећамо као Македонци и пишемо и говоримо македонски језик. Идентитетско опредељење је осећај – то нити неко даје, нити неко може да узме. Имамо своју македонску историју, културу, традицију, по којој смо препознатљиви као посебан народ и посебна држава, препознати и признати у свету. Македонски језик је признат и прихваћен равноправно међу европским језицима, чији је конкретан доказ већ потписан уговор са Фронтексом.

Наравно, остајемо посвећени развоју добросуседских односа са Бугарском, у духу европских вредности, уз међусобно поштовање и политику разумевања другог. У званичним односима и политици, па и међу грађанима обе државе, постоји и међусобно разумевање и поштовање. Верујем да ћемо успети да се издигнемо изнад свих покушаја трећих страна које имају своје инсталације у обе државе и за туђе интересе покушавају да наштете нашим билатералним односима. Ти покушаји усмерени су против јединства, стабилности и безбедности у Европи. Верујем у дијалог као начин решавања било ког питања, верујем у капацитете РСМ, Србије и видим могућности за даљи развој европских интеграција и за наше државе и за цео западни Балкан.

Наставак европских интеграција Северне Македоније зависи од испуњења бугарског услова, тј. француско-немачког предлога за решење спора између РСМ и Бугарске, што подразумева поновну промену Устава РСМ. Како видите развој даљих евроинтеграција?

РСМ корача европским путем, у току је билатерални скрининг и ове године очекујем нови искорак у евроинтеграцијама. Ако ме питате на чему базирам очекивања – на опредељењу већине грађана у држави за чланство у ЕУ. Грађани дају мандат и они су на задњим парламентарним изборима дали поверење проевропским политичким субјектима који су саставили проевропску владу. Она ће наставити да ради према очекивањима и потребама већине грађана, а то је европски начин живота и интеграција државе у ЕУ.

Верујем да је у нашој држави могуће да се постигне европска парламентарна већина која ће осигурати европску будућност РСМ, јер је то стратешки циљ постављен од независности државе, а шансе за чланство у ЕУ никад нису биле веће и реалније. То одговорни политичари, лидери и посланици препознају и донеће разумне одлуке. Ми смо мултиетничка грађанска држава и тиме што ћемо додати неку етничку заједницу у Устав – ништа не губимо, само добијамо. РСМ већ је Европа у малом. Сада имамо прилику да буде и равноправна чланица велике европске породице. Грађани препознају ко ради за будућност свих, а ко има намеру да профитира наситно за себе. У 21. веку јасно је да нема места за популисте. Грађани бирају храбро и мудро лидерство које их вуче напред.

Пријатељски односи са Србијом

Како видите односе РСМ и Србије?

У тешким тренуцима долазе до изражаја права пријатељства. И пандемија и ова светска економско-енергетска криза само су потврдиле традиционално добре пријатељске односе између РСМ и Србије. Међусобно поштовање ствара основ за даљи развој наших добросуседских односа. Заједнички решавамо све изазове које нам је наметнула светска криза од рата у Украјини. Са српским председником Вучићем и албанским премијером Рамом у редовним смо, понекад и дневним контактима, тако менаџујемо потребе грађана наших држава. Ово пријатељство не само да је многе изненадило већ верујем и да ће послужити као инспирација за изградњу добросуседских односа. Обично географски мале државе дају велики пример свету. Верујем да смо и у актуелном контексту дешавања светла тачка за регион, али и за Европу и свет.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

milan lala
Kad god je pokusala biti "glas naroda" pretio je nestanak.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.