Понедељак, 22.06.2026. ✝ Верски календар € Курсна листа

Враголан из мочваре

Враголан из мочваре
Северни водендрозд

У густишу мочвара, поред бара и спорих потока гнезди се враголаста птичица тамних очију и ружичастих ножица која непрестано маше репом - северни водендрозд. Топле дане проводи на северу: од Аљаске до северног дела САД, а кад захладни, сели се у топлије крајеве. Зимује на Флориди и у Мексику, а нека јата, у потрази за угоднијим условима за живот, долећу и до Јужне Америке.
Ова птица певачица заносног гласа дугачка је свега дванаестак центиметара и тешка двадесетак грама. Иако је мала, упорно брани своју територију. Мужјак током лета по цео дан пева упозоравајући уљезе да му не сметају, а зими "виче" терајући насртљивце што даље од свог гнезда. Ако та тактика није довољно успешна, ратоборно јурне на незваног госта и трчи за њим све док га не отера.

Ове птице нису верне својим партнерима. У пролеће, кад јато долети са југа, мужјак заузима територију, али место на којем ће бити гнездо бира женка, његова изабраница, која долеће нешто касније. Пре него што се птице спаре, обавезан је ритуал удварања. Мужјак се шепури у крошњи крај воде, уздиже перје, маше крилима и пева, док женка кљуца на обали, тражећи инсекте, гусенице, црвиће, пужеве и ловећи рибе, не обраћајући пажњу на њега. Када му она одговори писком, договор је склопљен и почиње свијање гнезда.

Женка плете гнездо на скровитом месту - обично у шупљем стаблу или међу корењем обореног дрвета, а понекад и у густишу уз саму обалу. Дом пара северних водендроздова најчешће има плетени кров и мали отвор, кроз који птице улазе у своје скровиште. Гнездо је исплетено од гранчица, травки и борових иглица, а његова спољашњост је прекривена маховином, како би се што боље уклопило у околину. Да би птићима било удобно, птица ушушкава унутрашњост гнезда, облажући га длакама из крзна јелена, зечева и крава. После парења женка обично снесе четири бела јајета, ишарана браон и сивим пегама. На њима у наредних дванаест дана лежи сама. Када се нејаки птићи излегу, о њима брину оба родитеља, који им доносе храну у првих месец дана живота. После тог периода младунци северног водендрозда напуштају гнездо а веза између њихових родитеља престаје.

Кад стигне јесен, млади су довољно снажни да са својим рођацима полете на југ. Северни водендроздови селе се у неорганизованим јатима и лете ноћу, како би избегли успутне нападе птица грабљивица. Њихова омиљена станишта у јужним крајевима су густе и тамне мочваре над којима крошње мангрова праве густу хладовину.

Д. Д.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.