Ponedeljak, 22.06.2026. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vragolan iz močvare

Vragolan iz močvare
Северни водендрозд

U gustišu močvara, pored bara i sporih potoka gnezdi se vragolasta ptičica tamnih očiju i ružičastih nožica koja neprestano maše repom - severni vodendrozd. Tople dane provodi na severu: od Aljaske do severnog dela SAD, a kad zahladni, seli se u toplije krajeve. Zimuje na Floridi i u Meksiku, a neka jata, u potrazi za ugodnijim uslovima za život, doleću i do Južne Amerike.
Ova ptica pevačica zanosnog glasa dugačka je svega dvanaestak centimetara i teška dvadesetak grama. Iako je mala, uporno brani svoju teritoriju. Mužjak tokom leta po ceo dan peva upozoravajući uljeze da mu ne smetaju, a zimi "viče" terajući nasrtljivce što dalje od svog gnezda. Ako ta taktika nije dovoljno uspešna, ratoborno jurne na nezvanog gosta i trči za njim sve dok ga ne otera.

Ove ptice nisu verne svojim partnerima. U proleće, kad jato doleti sa juga, mužjak zauzima teritoriju, ali mesto na kojem će biti gnezdo bira ženka, njegova izabranica, koja doleće nešto kasnije. Pre nego što se ptice spare, obavezan je ritual udvaranja. Mužjak se šepuri u krošnji kraj vode, uzdiže perje, maše krilima i peva, dok ženka kljuca na obali, tražeći insekte, gusenice, crviće, puževe i loveći ribe, ne obraćajući pažnju na njega. Kada mu ona odgovori piskom, dogovor je sklopljen i počinje svijanje gnezda.

Ženka plete gnezdo na skrovitom mestu - obično u šupljem stablu ili među korenjem oborenog drveta, a ponekad i u gustišu uz samu obalu. Dom para severnih vodendrozdova najčešće ima pleteni krov i mali otvor, kroz koji ptice ulaze u svoje skrovište. Gnezdo je ispleteno od grančica, travki i borovih iglica, a njegova spoljašnjost je prekrivena mahovinom, kako bi se što bolje uklopilo u okolinu. Da bi ptićima bilo udobno, ptica ušuškava unutrašnjost gnezda, oblažući ga dlakama iz krzna jelena, zečeva i krava. Posle parenja ženka obično snese četiri bela jajeta, išarana braon i sivim pegama. Na njima u narednih dvanaest dana leži sama. Kada se nejaki ptići izlegu, o njima brinu oba roditelja, koji im donose hranu u prvih mesec dana života. Posle tog perioda mladunci severnog vodendrozda napuštaju gnezdo a veza između njihovih roditelja prestaje.

Kad stigne jesen, mladi su dovoljno snažni da sa svojim rođacima polete na jug. Severni vodendrozdovi sele se u neorganizovanim jatima i lete noću, kako bi izbegli usputne napade ptica grabljivica. Njihova omiljena staništa u južnim krajevima su guste i tamne močvare nad kojima krošnje mangrova prave gustu hladovinu.

D. D.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.