Nandu i dorkas gazela
Nandu, najbliži nojev srodnik, najveća je ptica južnoameričkog kontinenta, visine 1,5m. Nastanjuje travnate stepe, ali voli mesta sa bar malo visoke vegetacije. Tokom sezone parenja nandui žive u jatima koja čine mužjak i 5-6 ženki. Mužjak priprema gnezdo u koje ženke polažu jaja, a dešavalo se da u gnezdu bude i 60 jaja. Na jajima leži isključivo mužjak, koji se po izleganju i brine o mladima. Nandu ne može da leti, ali ima neobično dugačka krila za pticu neletačicu. Koristi ih kao kormilo aviona pri izbegavanju neprijatelja od kog se spasava bežanjem ili nalaženjem pogodnog zaklona, a dovoljno veliki nandu može i da se srčano sukobi sa napadačem. Kada odraste, može da trči i brže od 60 km/č.
Dorkas gazela naseljava uglavnom sever Afrike i Izrael. Mala, graciozna životinja, poraste do oko jedan metar. Žive u parovima, a ako u staništu imaju obilje vode i vegetacije, formiraju stada o jednog mužjaka i nekoliko ženki. Ove gazele rađaju skoro uvek samo jedno mladunče, koje se rađa otvorenih očiju i svoje prve dane provodi sklupčano u nekoj senci. Kasnije prati majku u potrazi za hranom. Mužjak ne učestvuje u brizi o potomstvu osim indirektno kada treba zaštititi stado. Dorkas gazela se hrani lišćem i biljem, a može provesti ceo život a da ne pije vodu – svu potrebnu tečnost nalazi u biljkama kojima se hrani. Veoma je brza, trči brzinom od preko 80 km/č. Aktivna je uglavnom noću.
Za motive maraka i koverata korišćene su fotografije Zorana Rajića, Marije Bojović i Nadežde Skočajić. Stručna saradnja: Srboljub Aleksić, direktor Zoološkog vrta grada Beograda. Umetnička obrada maraka: Nadežda Skočajić, akademski grafičar.
Подели ову вест
Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.


