Nacionalne ptice na poštanskim markama
Nauka danas beleži više od 350 vrsta ptica koje naseljavaju teritoriju Srbije, od kojih se u našoj zemlji stalno gnezdi oko 240 vrsta
Tichodroma muraria – Puzgavac
Puzgavac je ptica pevačica koja nastanjuje visoke planine, između 1.000 i 3.000 metara nadmorske visine, od južne i centralne Evrope do Kine. Ova mala ptica težine oko 17 grama ima perje plavosive boje sa tamnim letnim i repnim perima. Međutim, najupečatljivija karakteristika puzgavca jeste jarkocrvena boja na krilima, koja je naročito uočljiva kada je ptica u letu. Iako je stanarica, zabeležene su vertikalne migracije tokom hladnih zimskih meseci, na niže nadmorske visine. Ženka puzgavca gradi gnezdo od trave i mahovine u unutrašnjosti pukotina stena ili u rupama. Tipično gnezdo ima dva otvora. U gnezdo, tokom maja i juna, u zavisnosti od nadmorske visine, ženka polaže 4-5 jaja. Tokom inkubacije, na jajima leži samo ženka, dok je mužjak sve vreme hrani. O mladuncima oba roditelja vode brigu. Puzgavac je insektivorna vrsta – hrani se insektima, paucima i beskičmenjacima, koje sakuplja sa površine stena.
Prema IUCN (International Union for Conservation of Nature) kriterijumima, puzgavac nije globalno ugrožena vrsta. Populacija u Srbiji je stabilna, a glavna gnezdilišta se nalaze na planinama istočne i zapadne Srbije.
dr Daliborka Stanković, viši kustos, Prirodnjački muzej u Beogradu
Ardeola ralloides – Žuta čaplja
Žuta čaplja mala je vrsta čaplje. Ima kratak vrat, kratak, snažan kljun i smeđa leđa. Dostiže dužinu od 44 do 47 santimetara, a raspon krila joj je od 80 do 92 santimetra. Na leto, odrasle jedinke imaju dugo perje na vratu. Njen izgled se menja tokom letenja, kada, zahvaljujući boji svojih krila, izgleda kao da je bele boje. Čapljine boje su predivne, posebno u „svadbenom ruhu”. Žuta čaplja je gnezdarica Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje”, na severu Srbije – leva obala Dunava od granice sa Mađarskom do mosta kod Bogojeva. Gnezdi se u mešovitim kolonijama sa drugim čapljama. U naše krajeve dolazi krajem aprila, a u tople krajeve odlazi krajem avgusta. Gnezdi se u gustim trščacima, prošaranim vrbama i rakitom. Hrani se ribom, žabama i raznim insektima. Broj mladunaca je tri do pet primeraka.
Prema IUCN kriterijumima, status ove vrste je – ugrožena vrsta, i strogo je zaštićena.
Jovan J. Lakatoš, ornitolog i fotograf prirode
Umetnička obrada mr Boban Savić, akademski slikar
Подели ову вест
Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.


