Četvrtak, 20.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Tu smo za Zimske olimpijske igre u Pekingu

26. oktobra obeleženo je 100 dana do otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine. Ovaj olimpijski događaj će ovom drevnom i modernom gradu doneti toplu atmosferu. Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. i Zimske paraolimpijske igre pridržavaju se koncepta „zelenih”, zajedničkih, otvorenih i pravednih Olimpijskih igara. Od odbrojavanja do otvaranja ZOI Peking svojim postupcima dokazuje da je spreman!

Amblem

Amblem ZOI u Pekingu „Zimski san” koristi umetničku formu kineske kaligrafije kako bi spojio bogato orijentalno kulturno nasleđe sa međunarodnim modernim stilom, predstavljajući novu sliku i san Kine u novoj eri. Dizajn amblema koristi kineske karaktere kao izvor inspiracije i umetnost rezbarenja pečata kao glavni motiv prezentacije, te vešto kombinuje elemente zimskog sporta sa kineskom tradicionalnom kulturom.

Medalje

Tokom stodnevnog odbrojavanja do Olimpijskih igara, medalje „Tongsin” ZOI u Pekingu 2022. i Zimskih paraolimpijskih igara prezentovane su narodu. Medalje se sastoje od pet prstenova i centra, te podsećaju na tradicionalne kineske priveske od žada. Prstenovi se sužavaju ka centru, te predstavljaju kinesku kulturnu konotaciju „harmonije između neba i zemlje i ujedinjenja ljudi” što simbolizuje nadu da će olimpijski duh obuzeti ljude širom sveta. Oblik medalje je jednostavan i sažet što odražava zahteve „jednostavnosti, sigurnosti i izvrsnosti” Igara. Za primer su uzeli i medalje sa Letnjih igara u Pekingu 2008. godine, koje su oslikane zlatom na žadu, pokazujući time kulturno nasleđe „grada dvostrukih Igara”.

Na sredini lica medalje ugravirani su olimpijski prstenovi oko kojih je na engleskom jeziku ugravirano puno ime Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine (XXIV Olympic Winter Games Beijing 2022). Prstenovi su udubljeni po uzoru na tradicionalne priveske od žada, a u njima su plitko izrezbareni ukrasni uzorci kineskih tradicionalnih motiva snega i leda koji prikazuju karakteristike Zimskih olimpijskih igara, kao i oblaci koji donose sreću.

Na sredini naličja medalje nalazi se amblem ZOI u Pekingu 2022. Oko njega je ugraviran pun zvanični naziv istih na kineskom (北京2022年第24届冬季奥林匹克运动会). Na prstenovima je urezano 24 tačaka i pokretnih lukova što predstavlja drevnu astronomsku kartu, te simbolizuje beskrajno zvezdano nebo i harmoniju između čoveka i prirode. Takođe simbolizuje da će sportisti sijati poput galaksije na 24. Zimskim olimpijskim igrama. U poslednjem prstenu ugraviran je naziv discipline u kojoj se pobednik takmičio.

Mesto održavanja

28. oktobra, završetkom projekta obnove Nacionalnog stadiona „Ptičje gnezdo”, mesta gde će se održati ceremonije otvaranja i zatvaranja ZOI i Zimskih paraolimpijskih igara, izgradnja infrastrukture i mesta održavanja istih, za koju je bio zadužen Peking, konačno je privedena kraju.

U čitavom projektu izgradnje objekta za održavanje ZOI u Pekingu korišćena je „zelena energija”. Podaci pokazuju da je od ukupno 44 objekta za održavanje ZOI, samo sedam izgrađeno u skladu sa potrebama za pripremanje Olimpijskih igara, što čini samo 16% od ukupnog broja. Od Nacionalnog centra za vodene sportove „Vodena kocka” do „Vukesonga”, kao i time što će Peking postati grad koji je bio domaćin i letnje i zimske Olimpijade, nastaje niz dvorana u kojima se mogu održavati obe vrste Igara. Svi novi i rekonstruisani objekti ispunjavaju standarde korišćenja zelene energije i time otvaraju put svetu obnovljive energije.

Mesto održavanja ZOI u Pekingu, koje prolazi kroz četiri koncepta – zelenih, zajedničkih, otvorenih i pravednih Olimpijskih igara, odražava prepoznatljiv pečat ovog vremena. „Planinski i šumski objekat, ekološke Zimske olimpijske igre”, sveukupni je koncept planiranja i dizajna takmičarskog područja Jenćing. Od 2015. godine rad na ekološkoj obnovi takmičarskog područja Jenćing traje već šest godina. Od detaljnog istraživanja i naučne evaluacije, pa sve do stroge prakse, mogući negativni uticaj izgradnje objekta i infrastrukture je smanjen, te je izgrađen projekat zelenog olimpijskog modela „simbioze između sporta i ekologije”.

Olimpijski plamen je stigao

20. oktobra, olimpijski plamen ZOI 2022. godine stigao je u Peking, a ceremonija dobrodošlice nosiocima olimpijske baklje održana je u Olimpijskom tornju u blizini Nacionalnog stadiona „Ptičje gnezdo”. Neposredno nakon toga, vatra je prenesena u Nebesku dvoranu. Istovremeno, pekinški organizacioni odbor za ZOI objavio je plan prikaza olimpijske vatre i releja baklje ZOI u Pekingu 2022. godine koji će obeležiti otvaranje svetski poznatih ZOI.

Promotivni tekst

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.