Četvrtak, 19.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
INTERVJU: BOJAN KEKIĆ, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica

Svesni svog značaja, ali i odgovornosti

Godina u kojoj obeležavamo stogodišnjicu postojanja i rada među najznačajnijim je u istoriji banke, uzimajući u obzir sve strateške projekte u koje smo ušli. Nastavljamo poslovnu politiku iz 2018, kada smo preuzeli Jugobanku Jugbanku Kosovska Mitrovica, a sada smo pripojili MTS banku i kupili Komercijalnu banku Banjaluka
(Фото БПШ)

Vek postojanja i neprekidnog rada Banka Poštanska štedionica obeležila je ove godine mnogobrojnim aktivnostima i velikim projektima od kojih su mnogi pionirski na bankarskom tržištu Srbije, a za cilj imaju dalju modernizaciju poslovanja. Od svakog ovog projekta dobrobit osećaju klijenti banke, ali i svi žitelji Srbije, kako kroz specijalne ponude tako i kroz opšte društvene aktivnosti”, kaže Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica.

„Veliki jubilej – stogodišnjica postojanja – značajan je pre svega jer potvrđuje mogućnost da jedna finansijska institucija traje i razvija se dugi niz godina i u vrlo izazovnim periodima, kakvih je često bilo u poslednjih 100 godina. Banka je, uprkos svim izazovima, uspela ne samo da održi bazu poslovanja već i da je ojača, naročito u prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući poverenju predsednika i Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije i stotina hiljada klijenata, građana i privrednika. Ukazano poverenje banka će im svakako vratiti na najbolji mogući način, pre svega kroz cenovno povoljne usluge i liderstvom u uvođenju pionirskih projekata koji vuku napred banku, ali i celo bankarsko tržište naše zemlje.

Tokom ove i prošle godine znatno smo proširili paletu proizvoda i usluga na inicijativu i uz podršku Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, i na taj način razbili predrasude o manjku inovativnosti i inertnosti državnih institucija, među kojima je i Banka Poštanska štedionica. Prvi smo na bankarskom tržištu Srbije omogućili plaćanje mobilnim telefonom, odnosno kju-ar kodom na prodajnim mestima trgovaca i podizanje gotovine „dina” karticom na benzinskim stanicama NIS-a. Naše dve mobilne ekspoziture jedinstvene su na tržištu i na raznim lokacijama u celoj zemlji, na zadovoljstvo naših klijenata. Za narednu godinu planiramo da budemo prisutniji na agrotržištu i na taj način podržimo poljoprivrednike i ovaj segment srpske ekonomije, važan za rast našeg bruto domaćeg proizvoda.

Da li ovogodišnji poslovni rezultati prate uspešnu tendenciju iz prethodnih godina?

Najvažnija misija naše banke je stvaranje, održavanje i uvećanje vrednosti za akcionare, klijente i društvo u celini. U tome i uspevamo, zahvaljujući pre svega predanom timskom radu Upravnog i Izvršnog odbora banke, kao i više od 2.600 zaposlenih. Banka Poštanska štedionica će ovu godinu, kao i prethodnu, završiti s profitom od oko 2,2 milijarde dinara. Kao i u prethodnih pet godina, taj rezultat je tačan i restriktivan. Nastavili smo i vrlo dinamičan organski rast bilansne sume koji je među najvećim na bankarskom tržištu Srbije. Moram posebno da istaknem našu filijalu u Kosovskoj Mitrovici, koja i pored vrlo izazovnih uslova poslovanja uspeva da prevaziđe naša poslovna očekivanja i na tome im sa ogromnim zadovoljstvom čestitam. Naravno, maksimalno smo posvećeni sigurnosti svih deponenata banke i od tog postulata u poslovanju ne odustajemo. Sve depozite građana, ali i privrede, replasiramo u najsigurnije bilansne pozicije. Često ističem, ali da još jednom ponovim, nema igranja s novcem građana i privrede koji su ukazali poverenje domaćoj, državnoj banci, po cenu ostvarivanja i nešto nižih profitnih stopa u odnosu na ostatak srpskog bankarskog tržišta. Kao rezultat tog opredeljenja imamo i potpunu usklađenost naših pokazatelja likvidnosti, kapitalne adekvatnosti i svih vrsta rizika s regulatornim zahtevima. Dakle, i pored dinamičnog rasta i ostvarenih pozitivnih rezultata, profit nije isključivi cilj banke. Kao banka u vlasništvu države i s jasno artikulisanim državnim interesom, trudimo se da svojim poslovanjem doprinesemo opštem razvoju i napretku, da budemo izlog u kojem se najbolje vidi koliko i država napreduje i postaje modernija i bolja. I zato, svesni te uloge i značaja koji imamo kao banka razvoja, mi i jesmo tako čvrsto vezani za državu, za njene planove, i sve ono što ona čini da bi, svi zajedno brže išli napred i bili u svakom pogledu jači. Time je, naravno, i naša odgovornost veća.

Koji su najznačajniji projekti banke kojima, kako kažete, profit nije isključivi cilj?

Radimo tako da naši klijenti, penzioneri ili zaposleni, osećaju sigurnost i dobijaju novac na vreme, ali i nove usluge, garancije i benefite. Isto je i s privredom. Ako je, u krajnjoj liniji, dobitnik država, njeni građani, njen napredak i razvoj, mi ne oklevamo jer znamo da, na kraju, svi dobijamo.

Za nas često kažu da smo banka penzionera. Ponosni smo na tu tradiciju i uvek ćemo biti tu za naše najstarije sugrađane da im pružimo kvalitetnu uslugu, da budemo njihov oslonac i čuvar njihove sigurnosti. Penzionerima su, uz tekući račun u Banci Poštanska štedionica, na raspolaganju mnoge pogodnosti, poput mogućnosti prijema penzije i do sedam dana ranije u odnosu na zvanični datum isplate bez bilo kakvih dodatnih troškova. Mogu da koriste i različite vrste kredita sa životnim osiguranjem u saradnji s našim dugogodišnjim partnerom „Dunav osiguranjem”. Tu je i čitav niz digitalnih usluga i uvek spremni i obučeni mladi bankari koji naše starije sugrađane uvode u svet mobilnog bankarstva. Cena za mesečno održavanje računa ubedljivo je najniža na domaćem bankarskom tržištu. Poslednji put je korigovana 2017, da kuriozitet bude veći, na nižu cenu, tako da danas iznosi 70 dinara, odnosno 90 dinara s dostavom na kućnu adresu.

I naknadu za vođenje računa od 110 dinara za zaposlene nismo menjali već 11 godina. Na taj način potpuno smo iskočili iz trenda periodičnih podešavanja tarife naknada na ovom tržištu. Bili smo svesni činjenice da je to nauštrb dodatnog profita, ali smo još jednom pokazali društvenu odgovornost.

Našim klijentima omogućili smo plaćanje nacionalnom „dina” debitnom karticom na šest rata, i to na više od 6.000 prodajnih mesta partnera banke.

Izdvojio bih i posebnu ponudu za zdravstvene radnike koju smo pripremili u znak zahvalnosti za sve što su učinili tokom pandemije virusa korona. Ponuda obuhvata najzastupljenije kreditne proizvode, uključujući i stambene kredite.

Razvili smo prvu nacionalnu platformu za slanje novca iz inostranstva u Srbiju, TIZI. To je još jedan inovativni poduhvat koji omogućava pre svega našoj dijaspori da brzo, jednostavno i uz zaista najniže troškove šalje novac u domovinu.

Koje je državne projekte banka finansijski podržavala u ovoj godini?

Moram se svakako osvrnuti na projekat masovne državne stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti, koji je inicirao predsednik Republike Srbije. To je najveći finansijski poduhvat koji je ova banka u svojoj istoriji preduzela jer je reč o finansiranju za koje je u prvoj fazi izgradnje izdvojeno više od 205 miliona evra, a plan je da se u narednoj godini uđe i u drugu fazu izgradnje ovih stanova, pre svega na teritoriji grada Beograda, čija će vrednost finansiranja ići i do 240 miliona evra. Pored toga, ovu grupu klijenata pratimo i sa stambenim kreditima, i tu smo do danas plasirali oko 85 miliona evra. Paralelno, pratili smo i ostale društveno odgovorne projekte Vlade Republike Srbije, poput projekta promocije razvoja romskog preduzetništva – REDI, Programa podrške za nabavku opreme malih i srednjih preduzeća, Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja – Start-up facility projekat, Programa nabavke taksi-vozila, subvencionisanih kredita registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. U cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled pandemije kovida 19, odobravani su krediti iz takozvane Garantne šeme 1 i 2. Od maja 2020. do danas, recimo, preko Banke Poštanska štedionica isplaćeno je ukupno oko 48 milijardi dinara novčane pomoći građanima Srbije, koju je država opredelila radi ublažavanja posledica kovida 19. Ovaj iznos je isplaćen u oko osam miliona transakcija, što samo govori o obimu i složenosti posla koji je morao da bude realizovan tačno određenog datuma. Naravno, pratimo i sva važna državna preduzeća u njihovim razvojnim projektima.

Ove godine pripojili ste MTS banku i kupili Komercijalnu banku Banjaluka. Šta će to značiti za buduće poslovanje BPŠ?

Svesni činjenice da naši trenutni izvori rasta nisu neiscrpni i da ne mogu trajati unedogled, potencijale rasta za naredni period prepoznali smo i u akvizicijama finansijskih entiteta, kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu. Mogu reći, bez lažne skromnosti, da je godina u kojoj obeležavamo stogodišnjicu poslovanja i postojanja među najznačajnijim u istoriji banke, uzimajući u obzir sve strateške projekte u koje je banka ušla. Pripajanjem MTS banke dobili smo savremene digitalne servise i novi osnovni bankarski softver, koje nameravamo u narednom periodu da unapredimo saglasno našim potrebama i naširoko ih ponudimo klijentima. Osnovni cilj koji je ostvaren ovim pripajanjem je da u poslovanju imamo daleko jači sinergijski efekat od prostog zbira komparativnih prednosti koje je svaka od dve banke imala pojedinačno, a to su pre svega razgranata mreža i veliki broj klijenata Banke Poštanska štedionica i izuzetno razvijeni digitalni servisi MTS banke. Pored toga, ovim pripajanjem smo u našoj akcionarskoj strukturi dobili jednu od najkonkurentnijih državnih kompanija, „Telekom Srbija”, čime zaokružujemo proces saradnje najboljih u svojim branšama – telekomunikacijama, poštanskim uslugama i, naravno, bankarstvu.

Akviziciju Komercijalne banke a. d. Banjaluka završili smo 9. decembra kupoprodajnom transakcijom na Banjalučkoj berzi, tako da je sada ova banka u stopostotnom vlasništvu naše, srpske banke. U ovoj kupovini prepoznali smo svoje potencijale, naročito u neiskorišćenim tržišnim nišama u poslovanju sa stanovništvom, ali i činjenici da u Republici Srpskoj u tom momentu nije postojala nijedna banka s većinskim kapitalom Republike Srbije. Bićemo svojevrstan finansijski auto-put između Srbije i Republike Srpske i nameravamo da u našem nastupu na tom tržištu doprinesemo produbljivanju i jačanju poverenja koje građani i privreda u Republici Srpskoj tradicionalno imaju u institucije Republike Srbije.

Prema podacima Banjalučke berze, kupoprodajna cena za Komercijalnu banku Banjaluka iznosila je 22 miliona evra. Da li ste zadovoljni tom cenom?

U procesu kupovine Komercijalne banke Banjaluka dobili smo odgovarajući finansijski i pravni due diligence naših konsultanata i na bazi toga smo ponudili nama prihvatljivu cenu, koja je apsolutno u skladu s komparabilnim transakcijama na bankarskom tržištu, kako Republike Srbije tako i tržištima užeg regiona. Mi već sada znamo da ćemo do kraja ove poslovne godine morati da knjigovodstveno evidentiramo određene zahteve tamošnjih regulatora, ali to samo znači da krećemo čistih računa u nove pobede, kojih će u narednom periodu, uveren sam, na tržištu Republike Srpske biti u više nego zadovoljavajućem broju.

Kako vidite Banku Poštanska štedionica u budućnosti?

Za Banku Poštanska štedionica novi vek je i novi početak. Podmladili smo se ne samo tako što smo prihvatili novo vreme već smo, moglo bi se reći, počeli i da ga diktiramo. Želimo da budemo lideri tog novog vremena, trendseteri, da se mi prvi probijamo, a drugi da nas prate; da ostanemo karika kojom je svaki naš korisnik vezan za bogatiju, zdraviju sutrašnjicu i onaj državni anker koji čitav nacionalni brod drži u mirnoj luci.

 

 

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.