Subota, 28.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ne postoje dva ista maslinova ulja

(Freepik)

Maslinovo ulje danas predstavlja esenciju zdrave ishrane i nutricinosti se slažu da je merna jedinica zdravih krvnih sudova i kardiovaskularnog sistema. Iako je gajena mahom na Mediteranu, sada je rasporstranjena i na druga područja gde uslovi dozvoljavaju uzgoj, a za maslinovim uljem vlada sve veća potražnja.

Maslinovo ulje se dobija od samog mesnatog dela ploda, ne iz semenke kao sva ostala ulja pa je zato već posebno. Maslina ga ne stvara s namenom da bude koncentrisana rezerva hrane za novu biljku pri nicanju kao kod svih ostalih uljarica. Neobično, kao da ga ne stvara za svoje potrebe, nego za drugoga – za čoveka.

Devičansko maslinovo ulje proizvod je dobijen iz ploda masline, isključivo fizičlkom metodom: mlevenjem, mešanjem, filtriranjem ili dekantiranjem, piše Slobodna Dalmacija. Pri tome se u tim procesima ne dodaju nikakvi dodaci, konzervans, već samo eventualno čista voda.

Budući da je dobijeno na taj način, ono nije samo čista masnoća, nego je vrlo složenog sastava. U sastavu ploda postoje značajne razlike s obzirom na sortu i uslove rasta biljke. Voda čini više od polovine težine ploda, ulje pet do 27 odsto, a preostali deo čine ostali sastojci, razni šećeri, organske kiseline, biljna vlakna, belančevinaste materije, minerali. U opni ploda nalaze se i hlorofil, koga ima najviše, ksantofil i karoten. Oni su topivi u ulju i prelaze u njega u preradi.

Osnovna je struktura svih masti i ulja ista, pa tako i maslinovog ulja. Hoće li neka mast biti tečna ili čvrsta na sobnoj temperaturi, zavisi od toga koje su masne kiseline vezane u njoj. U maslinovom ulju vezane su kiseline dugačkog lanca, od kojih je najviše, oko 85 odsto, zastupljeno onih s 18 ugljenika u nizu: oleinska, linolna, stearinska i linolenska. Ostali deo čini još desetak kraćih ili dužih kiselina (palmitinska, palmitoleinska, laurinska i dr.). One dužih lanaca na sobnoj su temperaturi krute masti, a one kraćeg lanca su tekuća ulja.

U svakom slučaju, najveći deo čine visokovredne masne kiseline, oleinska, linolna i linolenska, koje su esencijalne i ljudski organizam ih ne sintetiše. Lako se vare, pa maslinovo ulje možemo smatrati dijetalnim proizvodom, prikladnim u ishrani u svakom životnom dobu.

Uz osnovne gradivne delove u sastavu ulja nalazi se i oko dva odsto ostalih sastojaka, koji imaju mali deo, ali u velikoj meri određuju kvalitativne osobine i stabilnost ulja. Sadržaj određenih komponenti u ulju nije stalan, još se u plodu događaju stalne promene i zbog te kompleksnosti praktično ne postoje dva potpuno ista ulja, a zbog velike podložnosti promenama ono je vrlo osetljiva namirnica, koju koristimo tokom cele godine i mora da bude izuzetno pažljivo čuvana.

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nikola andric
Od stotine jela izabrati jedno kao uzrok svega je jalov posao.
Bilja
Svaka masnoca ma kog da je porekla je stetna ako se ne konumura umereno.
Бранислав Станојловић
Да ли зато после пола века употребе изгледам и осећам се пар деценија млађим?
Земунац
Цар је го!
Narcis
To ti mislis.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.