Sreda, 24.06.2026. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Lame vole društvo

Lame vole društvo
Препознатљиве су по дугом густом крзну, чија је боја најчешће риђа, прошарана жућкастом или беличастом длаком

Venci Anda koji se protežu duž južnoameričkog kontinenta postojbina su lame – graciozne životinje dugih vitkih nogu i dugog vrata. Lama pripada familiji kamelida, čiji su članovi, pored kamila, i alpake, vikunje i gvanako. Osim u zemljama Južne Amerike, lame se mogu naći i u Evropi, Severnoj Americi i Australiji, gde se uzgajaju na farmama. Procenjeno je da danas na našoj planeti živi oko tri miliona lama, od kojih dve trećine naseljavaju područje Bolivije, a dosta ih ima i u Argentini, Čileu, Ekvadoru i Peruu.

Visoke su oko metar i dvadeset santimetara u ramenom delu, a teške do 150 kilograma. Prepoznatljive su po dugom gustom krznu, čija je boja najčešće riđa, prošarana žućkastom ili beličastom dlakom. Zahvaljujući visokom sadržaju hemoglobina u krvi, dobro su prilagođene životu na velikim visinama, gde je vazduh siromašan kiseonikom.

Staništa lama nalaze se na nadmorskoj visini od dve i po do četiri hiljade metara, na planinskim stranama i visoravnima obraslim travom i niskim rastinjem, koji su i osnovna hrana ovih preživara. Pored trave, lame jedu i lišajeve, lišće, korenje, seme, žitarice i orašaste plodove, a kada nema sveže hrane, jedu i seno. U sušnim predelima Anda lame većinu potrebne tečnosti crpe iz hrane. Kad imaju priliku da se napiju vode, popiju i po desetak litara.

Lame vole društvo. Žive u „haremima” koje čine mužjak, nekoliko ženki i njihovi potomci. Pare se leti i početkom jeseni – sezona parenja traje od novembra do maja. Dvanaest meseci kasnije na svet dolazi jedno mladunče teško desetak kilograma. Majka ga doji oko četiri meseca, a mlada lama uz nju ostaje u narednoj godini dana, kada će je otac oterati iz stada. Mužjak je zadužen za brigu o stadu. On brani svoje vlasništvo od drugih mužjaka, ali i od grabljivaca kao što su pume i kojoti. Kada se nađu u opasnosti, lame su veoma agresivne – uljeze udaraju nogama, grizu ih i pljuju.

Teritoriju na kojoj žive hrabro brane od drugih stada lama, ali su zato veoma druželjubive kada je reč o ovcama, koje primaju u svoje društvo i štite isto kao i ostale pripadnike stada. Zbog toga ih Južnoamerikanci često koriste umesto pasa čuvara za čuvanje koza, ovaca i konja.

U borbi za stado mužjaci se sukobljavaju grizući jedan drugom noge i udarajući se vratovima. Poraženi mužjak pada ne tle, leže postrance, saginje glavu i podiže rep, pokazujući tako da se predaje. Pre nego što navrše tri godine i dostignu polnu zrelost, mladi mužjaci žive u „momačkim” stadima, a zatim kreću u osvajanje sopstvene grupe ženki. Ostareli mužjaci napuštaju stado i osamljuju se kako bi sačekali smrt – većina lama živi petnaestak godina, mada ima i onih koje požive i duže od dve decenije.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.