Viršla – šta je to?
Viršla ima nekoliko imena u svetu – „Wiener sausage”, „hot dog” ili „Vienna sausage”, a Bečlije ih zovu „frankfurter”. Dobra i kvalitetna viršla se tradicionalno pravi od svinjskog i goveđeg mesa u jagnjećem crevu i začina. Ovakve viršle se mogu kupiti samo negde u inostranstvu.
Kod nas se viršle proizvode od mehanički obrađenog mesa (MOM) ili mehanički separisanog mesa (MSM). To je meso koje sadrži pastu od malo kvalitetnog mesa životinja (piletina, ćuretina, govođe meso, svinjsko meso i samlevene kosti). U to se dodaju voda, biljna mast, skrob, prirodna crvena boja. Tu idu razni konzervansi i pojačivači ukusa. Sve to se ubaci u plastično crevo. Takva viršla košta upola manje od cene kilograma mesa.
Kada sam negde sedamdesetih godina pitao jednog svog druga koji je radio u velikoj industriji mesa: „Koje prerađevine da kupujem?”, on mi je odgovorio: „Jedi meso.”
Branko D. P. Vukičević,
leksikograf
Подели ову вест






Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.