Utorak, 16.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Viršla – šta je to?

(Pixabay)

Viršla ima nekoliko imena u svetu – „Wiener sausage”, „hot dog” ili „Vienna sausage”, a Bečlije ih zovu „frankfurter”. Dobra i kvalitetna viršla se tradicionalno pravi od svinjskog i goveđeg mesa u jagnjećem crevu i začina. Ovakve viršle se mogu kupiti samo negde u inostranstvu.

Kod nas se viršle proizvode od mehanički obrađenog mesa (MOM) ili mehanički separisanog mesa (MSM). To je meso koje sadrži pastu od malo kvalitetnog mesa životinja (piletina, ćuretina, govođe meso, svinjsko meso i samlevene kosti). U to se dodaju voda, biljna mast, skrob, prirodna crvena boja. Tu idu razni konzervansi i pojačivači ukusa. Sve to se ubaci u plastično crevo. Takva viršla košta upola manje od cene kilograma mesa.

Kada sam negde sedamdesetih godina pitao jednog svog druga koji je radio u velikoj industriji mesa: „Koje prerađevine da kupujem?”, on mi je odgovorio: „Jedi meso.”

Branko D. P. Vukičević,
leksikograf

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sтарая пластинка
Ko se seća crvenih kioska sa viršlama, (kobasicama) zemičkama i senfom, imao je šta i da pojede.
Oktoberfest
Naziv viršla potiče od nemačkog naziva Würstchen - kobasičice. Viršle se u Nemačkoj ne ubacuju u "плaстичнo црeвo" već u opnu od celuloze. Zdepaste kobasice na fotografiji niukom slučaju ne mogu biti viršle - one se ne prave u toj formi. To bi mogle biti Knödelwurst - knedla-kobasice.
Ма иди
Виршла је злочин према животињама као и цела кланична индустрија смрти коју треба забранити. Месо је само лоша навика у исхрани а не и суштинска потреба. Због те навике енормно је повећано оболевање од канцера и кардиоваскуларних болести. Једног дана ће период у коме су индустријски убијане животиње бити прозван варваризмом.
zoran
Viršla je civilizacijsko smeće..
Juraj
Meni je moja najbolja tetka ever, kada god sam bio kod nje u Beogradu, pre odlaska na posao, na Palilujskoj kupovala za doručak viršle i jogurt. Kako bih ušao kod nje na vrata, pitala je "da izpržim polačinke" kako ih je ona zvala. Kad god ponekad prodjem nekadašnjom ulicom Georgi Dimitrova, setim se naravno prvo moje divne tetke pa onda i tih doručaka, polačinki i ćevapčića u nekadašnjoj Boki i Moravi, gde me je isto vodila.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.