Sreda, 07.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Kraj le­ta na Adi

Se­zo­na na Sav­skom je­ze­ru za­vr­še­na je pre dva da­na i tra­ja­la je dva me­se­ca, ka­sni­la je zbog odr­ža­va­nja Evrop­skog pr­ven­stva u ka­ja­ku, a za­tva­ra­nje je po­žu­ri­lo zbog na­ja­vlje­nog ne­sta­bil­nog vre­me­na
(Фото А. Васиљевић)

I da­lje ste „po­de­še­ni” na let­nje vre­me, mo­žda se tek spre­ma­te za sep­tem­bar­ski od­mor „u po­sled­njem mi­nu­tu”, da­ni su još to­pli... Ali, po­mi­ri­te se s tim da je le­to već go­to­vo. Ne ka­len­dar­sko! Ono je za­vr­še­no na Adi Ci­gan­li­ji – se­zo­na ku­pa­nja na „be­o­grad­skom mo­ru” za­tvo­re­na je pre dva da­na, u 19 ča­so­va.
– Ovog le­ta se­zo­na je tra­ja­la dva me­se­ca. Nje­no za­tva­ra­nje zna­či da na Sav­skom je­ze­ru vi­še ne­će bi­ti spa­si­lač­kih eki­pa, kao ni de­žur­nih eki­pa me­di­cin­ske po­mo­ći – ka­žu iz JP „Ada Ci­gan­li­ja”.

Pro­šlo je to kao dla­nom o dlan. Po­go­to­vo ako se uzme u ob­zir da je pli­va­nje na jed­nom od naj­po­zna­ti­jih be­o­grad­skih iz­le­ti­šta po­če­lo tek 27. ju­na, sa za­ka­šnje­njem zbog odr­ža­va­nja Evrop­skog pr­ven­stva u ka­ja­ku.

– Po­se­će­nost je bi­la oče­ki­va­no ve­li­ka i pro­ce­ne su da je na Adi Ci­gan­li­ji u pret­hod­na dva me­se­ca bo­ra­vi­lo oko tri mi­li­o­na po­se­ti­la­ca – ka­žu iz jav­nog pred­u­ze­ća ko­je upra­vlja Sav­skim je­ze­rom.

Le­to na „be­o­grad­skom mo­ru” obič­no tra­je do pr­ve ili dru­ge sed­mi­ce ok­to­bra. Ove go­di­ne, osim što je otva­ra­nje ka­sni­lo, za­tva­ra­nje je pri­lič­no po­žu­ri­lo. Za­što?

– Ne­što ra­ni­je za­tva­ra­nje se­zo­ne de­ša­va se za­to što nam, pre­ma prog­no­za­ma Hi­dro­me­te­o­ro­lo­škog za­vo­da, pred­sto­ji pe­ri­od ne­sta­bil­nog, pro­men­lji­vog i ki­šo­vi­tog vre­me­na – ob­ja­šnja­va­ju iz JP „Ada Ci­gan­li­ja”.

Isto se de­si­lo i 2020. go­di­ne. Zbog to­ga što je je­sen ma­lo po­ra­ni­la, se­zo­na je za­vr­še­na kra­jem av­gu­sta. Ali, ku­pa­či su je sa­mo­i­ni­ci­ja­tiv­no pro­du­ži­li i u je­ze­ru uži­va­li i kra­jem sep­tem­bra. Za­to je go­to­vo sa­svim si­gur­no da će po­se­ti­o­ci i ove go­di­ne ići da se ku­pa­ju na svo­ju ru­ku i oglu­ši­ti se o pra­vi­la. Ali, ne bi tre­ba­lo.

– Po­što je se­zo­na za­tvo­re­na i de­žur­nih slu­žbi ne­ma, pre­po­ru­ka svi­ma je da ne ula­ze u Sav­sko je­ze­ro i ne do­vo­de u ne­pri­jat­ne si­tu­a­ci­je ni se­be, a ni dru­ge. Ku­pa­nje u Sav­skom je­ze­ru je is­klju­či­vo na sop­stve­nu od­go­vor­nost – upo­zo­ra­va­ju u upra­vi Ade.

A raz­lo­ga da se Be­o­gra­đa­ni pri­dr­ža­va­ju ovog ape­la ne­bro­je­no je mno­go. Jer, ži­vo­ti su u pi­ta­nju. U to­ku le­ta o bez­bed­no­sti ku­pa­ča sta­ra­lo se iz­me­đu 40 i 60 spa­si­la­ca ras­po­re­đe­nih na svo­jim ku­la­ma. Oni su za dva me­se­ca ima­li 14 in­ter­ven­ci­ja, od ko­jih i jed­nu uspe­šnu re­a­ni­ma­ci­ju u zo­ni obe­le­že­noj za ku­pa­nje. A od pre dva da­na u ta­kvim si­tu­a­ci­ja­ma ne­će bi­ti ni­kog struč­nog ko mo­že da po­mog­ne.

Na Li­do do kra­ja ne­de­lje

Za raz­li­ku od Ade Ci­gan­li­je, gde je već „od­svi­ran” kraj se­zo­ne, ku­pa­li­šte na Li­du sa or­ga­ni­zo­va­nom spa­si­lač­kom slu­žbom i le­ka­ri­ma ra­di­će do 2. sep­tem­bra. Ta­da kre­će ukla­nja­nje pon­to­na i na omi­lje­nu ze­mun­sku pla­žu mo­ći će se sa­mo čam­ci­ma. To zna­či i da na pla­ži ne­će bi­ti spa­si­la­ca ni­ti eki­pe Hit­ne po­mo­ći.

– Ove go­di­ne ima­li smo or­ga­ni­zo­va­nu sport­sko-re­kre­a­tiv­nu ma­ni­fe­sta­ci­ju „Le­to na Li­du” i pe­šač­ke tu­re po Ve­li­kom rat­nom ostr­vu, ali je ge­ne­ral­no bi­la sla­bi­ja se­zo­na ne­go pret­hod­ne dve-tri go­di­ne – re­kla je Mi­le­na Bo­ža­nić iz tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je Ze­mu­na.

Naj­ve­ro­vat­ni­je da je uti­ca­lo i to što je do­sta Ze­mu­na­ca, ali i osta­lih su­gra­đa­na spas od let­njih vru­ći­na po­tra­ži­lo na mo­ru ili u ba­nja­ma. A ove go­di­ne bio je iz­u­zet­no ni­zak ni­vo Du­na­va pa se po re­ci vi­še mo­glo še­ta­ti ne­go ku­pa­ti.

Osim što se za­vr­ši­lo „Le­to na Li­du”, kraj je i „Le­ta na Gar­do­šu”, ali ka­ko Bo­ža­ni­će­va ka­že, ni­je i kraj or­ga­ni­zo­va­nja le­pih ma­ni­fe­sta­ci­ja u Ze­mu­nu. Oni se već uve­li­ko spre­ma­ju za „Fe­sti­val vi­na” ko­ji po­či­nje u sep­tem­bru.

B. V.

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Нева
У септембру је Ада прелепа. Неме више гужве и галаме, нема несносне врућине и свуда има места за поштоваоце Саве и љубитеље Аде
Maskeron
Kupaci su svake godine do kraja septembra na Adi. Problem je sto JP vise ne moze da angazuje ljudstvo, spasioce i medicinare, usled nedostatka novcanih sredstava, drugim recima nema novca da omoguci da sezona, kao sto treba, traje tri meseca. Clanak je lepo istakao temu, ali nije istrazio prave razloge, za koje gradjani nisu krivi, pa se kupaju na svoju odgovornost.
Лазар
99 % грађана се купа на своју одговорност, без спасилаца - као на пр ја данас на Брачу.
Лена
За купање нам је важније Сунце него спасилачке екипе. А Сунце ће нас грејати, још 2-3 месеца.
Игор.Г
Неће сунце спашавати оне којисе даве, већ спасиоци.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.