Понедељак, 06.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Крај ле­та на Ади

Се­зо­на на Сав­ском је­зе­ру за­вр­ше­на је пре два да­на и тра­ја­ла је два ме­се­ца, ка­сни­ла је због одр­жа­ва­ња Европ­ског пр­вен­ства у ка­ја­ку, а за­тва­ра­ње је по­жу­ри­ло због на­ја­вље­ног не­ста­бил­ног вре­ме­на
(Фото А. Васиљевић)

И да­ље сте „по­де­ше­ни” на лет­ње вре­ме, мо­жда се тек спре­ма­те за сеп­тем­бар­ски од­мор „у по­след­њем ми­ну­ту”, да­ни су још то­пли... Али, по­ми­ри­те се с тим да је ле­то већ го­то­во. Не ка­лен­дар­ско! Оно је за­вр­ше­но на Ади Ци­ган­ли­ји – се­зо­на ку­па­ња на „бе­о­град­ском мо­ру” за­тво­ре­на је пре два да­на, у 19 ча­со­ва.
– Овог ле­та се­зо­на је тра­ја­ла два ме­се­ца. Ње­но за­тва­ра­ње зна­чи да на Сав­ском је­зе­ру ви­ше не­ће би­ти спа­си­лач­ких еки­па, као ни де­жур­них еки­па ме­ди­цин­ске по­мо­ћи – ка­жу из ЈП „Ада Ци­ган­ли­ја”.

Про­шло је то као дла­ном о длан. По­го­то­во ако се узме у об­зир да је пли­ва­ње на јед­ном од нај­по­зна­ти­јих бе­о­град­ских из­ле­ти­шта по­че­ло тек 27. ју­на, са за­ка­шње­њем због одр­жа­ва­ња Европ­ског пр­вен­ства у ка­ја­ку.

– По­се­ће­ност је би­ла оче­ки­ва­но ве­ли­ка и про­це­не су да је на Ади Ци­ган­ли­ји у прет­ход­на два ме­се­ца бо­ра­ви­ло око три ми­ли­о­на по­се­ти­ла­ца – ка­жу из јав­ног пред­у­зе­ћа ко­је упра­вља Сав­ским је­зе­ром.

Ле­то на „бе­о­град­ском мо­ру” обич­но тра­је до пр­ве или дру­ге сед­ми­це ок­то­бра. Ове го­ди­не, осим што је отва­ра­ње ка­сни­ло, за­тва­ра­ње је при­лич­но по­жу­ри­ло. За­што?

– Не­што ра­ни­је за­тва­ра­ње се­зо­не де­ша­ва се за­то што нам, пре­ма прог­но­за­ма Хи­дро­ме­те­о­ро­ло­шког за­во­да, пред­сто­ји пе­ри­од не­ста­бил­ног, про­мен­љи­вог и ки­шо­ви­тог вре­ме­на – об­ја­шња­ва­ју из ЈП „Ада Ци­ган­ли­ја”.

Исто се де­си­ло и 2020. го­ди­не. Због то­га што је је­сен ма­ло по­ра­ни­ла, се­зо­на је за­вр­ше­на кра­јем ав­гу­ста. Али, ку­па­чи су је са­мо­и­ни­ци­ја­тив­но про­ду­жи­ли и у је­зе­ру ужи­ва­ли и кра­јем сеп­тем­бра. За­то је го­то­во са­свим си­гур­но да ће по­се­ти­о­ци и ове го­ди­не ићи да се ку­па­ју на сво­ју ру­ку и оглу­ши­ти се о пра­ви­ла. Али, не би тре­ба­ло.

– По­што је се­зо­на за­тво­ре­на и де­жур­них слу­жби не­ма, пре­по­ру­ка сви­ма је да не ула­зе у Сав­ско је­зе­ро и не до­во­де у не­при­јат­не си­ту­а­ци­је ни се­бе, а ни дру­ге. Ку­па­ње у Сав­ском је­зе­ру је ис­кљу­чи­во на соп­стве­ну од­го­вор­ност – упо­зо­ра­ва­ју у упра­ви Аде.

А раз­ло­га да се Бе­о­гра­ђа­ни при­др­жа­ва­ју овог апе­ла не­бро­је­но је мно­го. Јер, жи­во­ти су у пи­та­њу. У то­ку ле­та о без­бед­но­сти ку­па­ча ста­ра­ло се из­ме­ђу 40 и 60 спа­си­ла­ца рас­по­ре­ђе­них на сво­јим ку­ла­ма. Они су за два ме­се­ца има­ли 14 ин­тер­вен­ци­ја, од ко­јих и јед­ну успе­шну ре­а­ни­ма­ци­ју у зо­ни обе­ле­же­ној за ку­па­ње. А од пре два да­на у та­квим си­ту­а­ци­ја­ма не­ће би­ти ни­ког струч­ног ко мо­же да по­мог­не.

На Ли­до до кра­ја не­де­ље

За раз­ли­ку од Аде Ци­ган­ли­је, где је већ „од­сви­ран” крај се­зо­не, ку­па­ли­ште на Ли­ду са ор­га­ни­зо­ва­ном спа­си­лач­ком слу­жбом и ле­ка­ри­ма ра­ди­ће до 2. сеп­тем­бра. Та­да кре­ће укла­ња­ње пон­то­на и на оми­ље­ну зе­мун­ску пла­жу мо­ћи ће се са­мо чам­ци­ма. То зна­чи и да на пла­жи не­ће би­ти спа­си­ла­ца ни­ти еки­пе Хит­не по­мо­ћи.

– Ове го­ди­не има­ли смо ор­га­ни­зо­ва­ну спорт­ско-ре­кре­а­тив­ну ма­ни­фе­ста­ци­ју „Ле­то на Ли­ду” и пе­шач­ке ту­ре по Ве­ли­ком рат­ном остр­ву, али је ге­не­рал­но би­ла сла­би­ја се­зо­на не­го прет­ход­не две-три го­ди­не – ре­кла је Ми­ле­на Бо­жа­нић из ту­ри­стич­ке ор­га­ни­за­ци­је Зе­му­на.

Нај­ве­ро­ват­ни­је да је ути­ца­ло и то што је до­ста Зе­му­на­ца, али и оста­лих су­гра­ђа­на спас од лет­њих вру­ћи­на по­тра­жи­ло на мо­ру или у ба­ња­ма. А ове го­ди­не био је из­у­зет­но ни­зак ни­во Ду­на­ва па се по ре­ци ви­ше мо­гло ше­та­ти не­го ку­па­ти.

Осим што се за­вр­ши­ло „Ле­то на Ли­ду”, крај је и „Ле­та на Гар­до­шу”, али ка­ко Бо­жа­ни­ће­ва ка­же, ни­је и крај ор­га­ни­зо­ва­ња ле­пих ма­ни­фе­ста­ци­ја у Зе­му­ну. Они се већ уве­ли­ко спре­ма­ју за „Фе­сти­вал ви­на” ко­ји по­чи­ње у сеп­тем­бру.

Б. В.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Нева
У септембру је Ада прелепа. Неме више гужве и галаме, нема несносне врућине и свуда има места за поштоваоце Саве и љубитеље Аде
Maskeron
Kupaci su svake godine do kraja septembra na Adi. Problem je sto JP vise ne moze da angazuje ljudstvo, spasioce i medicinare, usled nedostatka novcanih sredstava, drugim recima nema novca da omoguci da sezona, kao sto treba, traje tri meseca. Clanak je lepo istakao temu, ali nije istrazio prave razloge, za koje gradjani nisu krivi, pa se kupaju na svoju odgovornost.
Лазар
99 % грађана се купа на своју одговорност, без спасилаца - као на пр ја данас на Брачу.
Лена
За купање нам је важније Сунце него спасилачке екипе. А Сунце ће нас грејати, још 2-3 месеца.
Игор.Г
Неће сунце спашавати оне којисе даве, већ спасиоци.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.