Šargarepa kao lek
Šargarepa je dobra za rast, razvoj i jačanje, protiv anemije, čuva i poboljšava vid, rad želuca i creva, otklanja gorušicu,otekline od vodene bolesti, odstranjuje crevne parazite,olakšava izlučivanje mokraće, sprečava opadanje kose,otklanja umor od umnog rada, jača koncentraciju,pomaže u lečenju šećerne bolesti, gihta, reume,karcinoma u razvoju, upale krajnika, čisti krv,pomaže kod bolesti disajnih puteva,odstranjuje otrovne materijeiz organizma, leči rane i opekotine.
Šargarepa (Daucus carota), dvogodišnja zeljasta biljka,potiče najverovatnije iz Evrope,izuzetno je važna za ljudsku ishranu. Ona je u stvari prava mala priručna apoteka:zna se za više od tridesetak bolesti kod kojih ona pomaže.Analogno tome, ako se redovno koristi, ona možesprečiti pojavu mnogih oboljenja.
Sadrži karoten (provitamin A), vitamine Be grupe, De, PP, E i H,eterično i masno ulje, pektin, fitosterin, asparagin, glutamin,galaktan, pentozan, inozitol, šećer, skrob, masti,celulozu, belančevine, sluzi, kalijum i druge minerale.Karotena ima u šargarepi više nego i u jednoj biljci.Poznato je njegovo dejstvo na želudac, creva, oči i kožu. Šargarepu treba koristiti celu, čak i lišće, a koren se ne sme nikako ljuštiti,jer se time gube dragoceni sastojci.
Šargarepa protiv crevnih glistai truljenja u crevima. Recept je krajnje jednostavan i vrlo efikasan.Nekoliko dana zaredom treba jesti dva, tri(narendana) korena šargarepe.
Šargarepa protivgorušice: šargarepa neutrališe želudačnu kiselinu ibrzo uspostavlja normalnu funkciju želuca.Umesto da koristite sodu bikarbonu, jednostavnopopijte četvrt litra soka od sirove šargarepe.
Šargarepa uvoćnoj salati: za četiri osobe biće dovoljno dve šargarepe,jedna veća ili dve manje jabuke i šolja borovnice (ili ribizle).Šargarepa i jabuka se krupno narendaju iizmešaju zajedno sa trećom voćkom i medom.Salata se rasporedi po čašama i prelijeslatkom ili kiselom pavlakom, te pospe listićimapreprženog badema ili lešnika.
Čorba od cele šargarepe: većina domaćica već na pijaci odbaci šargarepino lišće.To je velika šteta i greška, jer zeleno lišće šargarepejednako je vredno kao i koren, a možda i bogatije mineralima.Pošto sadrži dosta celuloze, ne koristi se presnaveć se kuva. Za lekovitu čorbu uzmite lišće ili dve veze šargarepe(vezice obično sadrže pet-šest korenova), proberite sveže i neoštećeno lišće.Operite ga, naseckajte i stavite u ključalu blago osoljenu voduda se kuva desetak minuta. Za to vreme očistite (ili samo operite ako je organski gajeno) struganjem tankog površinskog dela korena tri šargarepe, jedan koren peršuna i jedan koren paškanata. Sitno narendajte ovo korenje i prelijte jednom kašikom ulja.Kad je lišće kuvano, maknite ga s vatre i dodajte narendanokorenje. Neka se sve dokuva u pari, poklopljeno.
Kada je već na stolu, dodajte dve velike kašike seckanog peršunovoglista, kašičicu celerovog i sok od jednog limuna.Prema ukusu, može se dodati jogurt, kiselo mleko ili pavlaka.
Sirup od šargarepeprotiv brojnih bolesti: za ovaj sirup najbolje je koristiti šargarepu gajenu u čistoj sredini,bez pesticida, jer se tada ne skida površinski sloj,koji je i najvredniji na šargarepi. U svakom slučaju, kada se opere, šargarepa se narenda, istisne se iz nje sok,doda žuti šećer (još bolje med), lagano se ukuva da postane gusto i spremi u flaše.Uzima se po jedna supena kašika triput dnevno posle jela.Dejstvo ovog sirupa jevišestruko: pomaže kod plućnih bolesti,nazeba, gripa, upale grla i grkljana...
Подели ову вест

Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.