Nedelja, 20.07.2025. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Su­ša za­gor­ča­la i med

Ono što sa­da pče­la­ri pre­ži­vlja­va­ju re­zul­tat je pro­šlo­go­di­šnjeg du­gog i žar­kog le­ta, ko­je isi­ja­va svo­je po­sle­di­ce i na ovu go­di­nu
Фото лична архива

Su­bo­ti­ca – Mno­gi pče­la­ri ovog pro­le­ća su­o­či­li su se sa ogrom­nim pro­ble­mom: pra­znim ko­šni­ca­ma. Pče­le ni­su us­pe­le da pre­zi­me, a kod od­ga­ji­va­ča gde su i op­sta­le pče­li­nja dru­štva su iz­ra­zi­to sla­ba. Zbog to­ga po­je­di­ni pro­iz­vo­đa­či me­da od­u­sta­ju od da­ljeg ba­vlje­nja pče­lar­stvom.

„Iz na­šeg udru­že­nja od pro­šle je­se­ni za sve­ga ne­ko­li­ko me­se­ci oti­šlo je 20 od­sto čla­no­va. Ume­sto 80, sa­da je u udru­že­nju 60 pče­la­ra”, ka­že Mir­ko Spa­so­je­vić iz bač­ko­to­pol­skog udru­že­nja pče­la­ra.

I on sam je pre­tr­peo ve­li­ke gu­bit­ke. Pri­ča ka­ko je de­ve­de­se­tih go­di­na pro­iz­vo­dio od tri do če­ti­ri to­ne me­da. Po­sled­njih go­di­na sma­njio je broj ko­šni­ca, ali mu je pro­iz­vod­nja vi­še­stru­ko ma­nja, po­sled­nje dve se­zo­ne ni­je imao me­da za pro­da­ju, sa­mo za svo­ju po­ro­dič­nu po­tro­šnju.

Ono što sa­da pče­la­ri pre­ži­vlja­va­ju re­zul­tat je pro­šlo­go­di­šnjeg du­gog i žar­kog le­ta ko­je isi­ja­va svo­je po­sle­di­ce i na ovu go­di­nu. Spa­so­je­vić ob­ja­šnja­va da ka­da su tem­pe­ra­tu­re u av­gu­stu pro­šle go­di­ne du­ži pe­ri­od bi­le iz­nad 35 ste­pe­ni, bilj­ke pre­sta­ju da stva­ra­ju po­len i nek­tar. A bez tog po­le­na, pče­le ko­je su se iz­le­gle u av­gu­stu ne­ma­ju re­zer­ve hra­ne do­volj­ne da iz­dr­že na­red­ne me­se­ce do pro­le­ća. Za­to su pče­la­ri, ko je imao re­zer­ve, svoj ra­ni­je pri­ku­plje­ni med i po­len upo­tre­bi­li da pre­hra­ne pče­li­nja dru­štva. Ko to ni­je us­peo, za­te­kao je pra­zne ko­šni­ce.

„Mi smo ima­li sre­će u tom smi­slu da na­še pče­le ni­su ugi­nu­le, sa­mo su nam dru­štva ja­ko osla­bi­la. Ko­šni­ce dr­ži­mo u re­jo­nu Bač­kog Mo­no­što­ra, gde ima vi­še vo­do­to­ko­va, pa nas je su­ša ma­nje po­go­di­la. Ne­do­sta­tak po­le­no­vog pra­ha ove go­di­ne iz­ra­zi­to je uti­cao na pče­la­re, a ako se ta­kva go­di­na po­no­vi, to sva­ka­ko ne­će do­pri­ne­ti opo­rav­ku”, ka­že Bo­ri­sav Ka­por, pro­iz­vo­đač me­da iz Su­bo­ti­ce.

Ni­je sa­mo su­ša de­set­ko­va­la ko­šni­ce i pče­le, pro­iz­vo­đa­či me­da go­vo­re o broj­nim pro­ble­mi­ma sa ko­ji­ma se sre­ću go­to­vo sva­ko­dnev­no – od nji­va, ze­le­nih po­vr­ši­na gde že­le da osta­ve svo­je ko­šni­ce, pa do ra­fo­va u tr­go­vi­na­ma. Svi sa­go­vor­ni­ci „Po­li­ti­ke” tvr­de da ne­ma si­stem­ske kon­tro­le u na­či­nu na ko­ji se ra­znim her­bi­ci­di­ma i he­mi­ka­li­ja­ma tre­ti­ra­ju in­du­strij­ske kul­tu­re, da iako je to za­bra­nje­no ra­ta­ri ma­sov­no pr­ska­ju bilj­ke u cva­tu, po­put ulja­ne re­pi­ce, da iako je u Evrop­skoj uni­ji za­bra­njen, kod nas je pri­su­tan no­vi pre­pa­rat ko­ji tre­ba da za­šti­ti se­me sun­co­kre­ta i ko­ji se tri go­di­ne za­dr­ža­va u tlu.

„Na­ša pče­la ka­da sle­ti na gla­vi­cu sun­co­kre­ta, vi­še se ne vra­ća. Ona pa­da otro­va­na”, tvr­di Ida Ko­vač iz Sta­re Mo­ra­vi­ce.

Ida je teh­no­log i ona i njen su­prug Fe­renc pre 28 go­di­na su osta­li bez po­sla. „Mi smo iz na­ših ko­šni­ca po­di­gli i od­ško­lo­va­li tri aka­dem­ska gra­đa­ni­na. Sa­da su­prug i ja uspe­va­mo sa­mo skrom­no da ži­vi­mo od pro­iz­vod­nje me­da”, ka­že ova is­ku­sna pče­lar­ka. Pri­ča ka­ko su im iz jed­nog jav­nog pred­u­ze­ća po­ru­či­li da sklo­ne svo­je ko­šni­ce jer će her­bi­ci­di­ma tre­ti­ra­ti ze­le­ni­lo duž od­vod­nih ka­na­la. „Ra­ta­ri sa­da svo­je kul­tu­re za­pra­šu­ju iz dro­no­va. Te he­mi­ka­li­je ve­tar raz­no­si na sve stra­ne, ve­o­ma je te­ško za­šti­ti se”, ka­že Ida Ko­vač. I do­da­je ono što bi tre­ba­lo da bu­de po­zna­to svim po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma: ka­da se uni­šte pče­le, ne­ma vi­še ro­da jer ne­ma vi­še ni opra­ši­va­ča.

Je­dan od med­nih uku­sa ko­ji je go­to­vo ne­stao usled pre­te­ra­ne upo­tre­be za­štit­nih sred­sta­va je med od be­log bo­silj­ka, ka­že Spa­so­je­vić. „Be­li bo­si­ljak je sa­mo­ni­klo ni­cao na str­nji­šti­ma, na nji­va­ma po­sle pše­ni­ce. Me­đu­tim, pot­pu­no je uni­šten ra­znim her­bi­ci­di­ma.”

Ono što pro­iz­vo­đa­če me­da po­ga­đa u si­tu­a­ci­ji ka­da je­dva uspe­va­ju da odr­že svo­ju pro­iz­vod­nju je i ne­lo­jal­na kon­ku­ren­ci­ja. Me­da­ri sa ko­ji­ma smo raz­go­va­ra­li ka­žu ne­ma po­tre­be da se go­vo­ri o fal­si­fi­ka­ti­ma ili la­žnom me­du, do­volj­no bi bi­lo ja­sno de­kla­ri­sa­ti pro­iz­vo­de.

„Po­treb­no je sa­mo da se na nji­ma ja­sno na­zna­či da je to med na­stao uz upo­tre­bu še­će­ra ili dru­gih do­da­ta­ka, kao i da na na­šem pi­še sa­stav, pa osta­vi­ti kup­cu da od­lu­či”, sma­tra Spa­so­je­vić.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.