Понедељак, 16.06.2025. ✝ Верски календар € Курсна листа

Су­ша за­гор­ча­ла и мед

Оно што са­да пче­ла­ри пре­жи­вља­ва­ју ре­зул­тат је про­шло­го­ди­шњег ду­гог и жар­ког ле­та, ко­је иси­ја­ва сво­је по­сле­ди­це и на ову го­ди­ну
Фото лична архива

Су­бо­ти­ца – Мно­ги пче­ла­ри овог про­ле­ћа су­о­чи­ли су се са огром­ним про­бле­мом: пра­зним ко­шни­ца­ма. Пче­ле ни­су ус­пе­ле да пре­зи­ме, а код од­га­ји­ва­ча где су и оп­ста­ле пче­ли­ња дру­штва су из­ра­зи­то сла­ба. Због то­га по­је­ди­ни про­из­во­ђа­чи ме­да од­у­ста­ју од да­љег ба­вље­ња пче­лар­ством.

„Из на­шег удру­же­ња од про­шле је­се­ни за све­га не­ко­ли­ко ме­се­ци оти­шло је 20 од­сто чла­но­ва. Уме­сто 80, са­да је у удру­же­њу 60 пче­ла­ра”, ка­же Мир­ко Спа­со­је­вић из бач­ко­то­пол­ског удру­же­ња пче­ла­ра.

И он сам је пре­тр­пео ве­ли­ке гу­бит­ке. При­ча ка­ко је де­ве­де­се­тих го­ди­на про­из­во­дио од три до че­ти­ри то­не ме­да. По­след­њих го­ди­на сма­њио је број ко­шни­ца, али му је про­из­вод­ња ви­ше­стру­ко ма­ња, по­след­ње две се­зо­не ни­је имао ме­да за про­да­ју, са­мо за сво­ју по­ро­дич­ну по­тро­шњу.

Оно што са­да пче­ла­ри пре­жи­вља­ва­ју ре­зул­тат је про­шло­го­ди­шњег ду­гог и жар­ког ле­та ко­је иси­ја­ва сво­је по­сле­ди­це и на ову го­ди­ну. Спа­со­је­вић об­ја­шња­ва да ка­да су тем­пе­ра­ту­ре у ав­гу­сту про­шле го­ди­не ду­жи пе­ри­од би­ле из­над 35 сте­пе­ни, биљ­ке пре­ста­ју да ства­ра­ју по­лен и нек­тар. А без тог по­ле­на, пче­ле ко­је су се из­ле­гле у ав­гу­сту не­ма­ју ре­зер­ве хра­не до­вољ­не да из­др­же на­ред­не ме­се­це до про­ле­ћа. За­то су пче­ла­ри, ко је имао ре­зер­ве, свој ра­ни­је при­ку­пље­ни мед и по­лен упо­тре­би­ли да пре­хра­не пче­ли­ња дру­штва. Ко то ни­је ус­пео, за­те­као је пра­зне ко­шни­це.

„Ми смо има­ли сре­ће у том сми­слу да на­ше пче­ле ни­су уги­ну­ле, са­мо су нам дру­штва ја­ко осла­би­ла. Ко­шни­це др­жи­мо у ре­јо­ну Бач­ког Мо­но­што­ра, где има ви­ше во­до­то­ко­ва, па нас је су­ша ма­ње по­го­ди­ла. Не­до­ста­так по­ле­но­вог пра­ха ове го­ди­не из­ра­зи­то је ути­цао на пче­ла­ре, а ако се та­ква го­ди­на по­но­ви, то сва­ка­ко не­ће до­при­не­ти опо­рав­ку”, ка­же Бо­ри­сав Ка­пор, про­из­во­ђач ме­да из Су­бо­ти­це.

Ни­је са­мо су­ша де­сет­ко­ва­ла ко­шни­це и пче­ле, про­из­во­ђа­чи ме­да го­во­ре о број­ним про­бле­ми­ма са ко­ји­ма се сре­ћу го­то­во сва­ко­днев­но – од њи­ва, зе­ле­них по­вр­ши­на где же­ле да оста­ве сво­је ко­шни­це, па до ра­фо­ва у тр­го­ви­на­ма. Сви са­го­вор­ни­ци „По­ли­ти­ке” твр­де да не­ма си­стем­ске кон­тро­ле у на­чи­ну на ко­ји се ра­зним хер­би­ци­ди­ма и хе­ми­ка­ли­ја­ма тре­ти­ра­ју ин­ду­стриј­ске кул­ту­ре, да иако је то за­бра­ње­но ра­та­ри ма­сов­но пр­ска­ју биљ­ке у цва­ту, по­пут уља­не ре­пи­це, да иако је у Европ­ској уни­ји за­бра­њен, код нас је при­су­тан но­ви пре­па­рат ко­ји тре­ба да за­шти­ти се­ме сун­цо­кре­та и ко­ји се три го­ди­не за­др­жа­ва у тлу.

„На­ша пче­ла ка­да сле­ти на гла­ви­цу сун­цо­кре­та, ви­ше се не вра­ћа. Она па­да отро­ва­на”, твр­ди Ида Ко­вач из Ста­ре Мо­ра­ви­це.

Ида је тех­но­лог и она и њен су­пруг Фе­ренц пре 28 го­ди­на су оста­ли без по­сла. „Ми смо из на­ших ко­шни­ца по­ди­гли и од­шко­ло­ва­ли три ака­дем­ска гра­ђа­ни­на. Са­да су­пруг и ја успе­ва­мо са­мо скром­но да жи­ви­мо од про­из­вод­ње ме­да”, ка­же ова ис­ку­сна пче­лар­ка. При­ча ка­ко су им из јед­ног јав­ног пред­у­зе­ћа по­ру­чи­ли да скло­не сво­је ко­шни­це јер ће хер­би­ци­ди­ма тре­ти­ра­ти зе­ле­ни­ло дуж од­вод­них ка­на­ла. „Ра­та­ри са­да сво­је кул­ту­ре за­пра­шу­ју из дро­но­ва. Те хе­ми­ка­ли­је ве­тар раз­но­си на све стра­не, ве­о­ма је те­шко за­шти­ти се”, ка­же Ида Ко­вач. И до­да­је оно што би тре­ба­ло да бу­де по­зна­то свим по­љо­при­вред­ни­ци­ма: ка­да се уни­ште пче­ле, не­ма ви­ше ро­да јер не­ма ви­ше ни опра­ши­ва­ча.

Је­дан од мед­них уку­са ко­ји је го­то­во не­стао услед пре­те­ра­не упо­тре­бе за­штит­них сред­ста­ва је мед од бе­лог бо­сиљ­ка, ка­же Спа­со­је­вић. „Бе­ли бо­си­љак је са­мо­ни­кло ни­цао на стр­њи­шти­ма, на њи­ва­ма по­сле пше­ни­це. Ме­ђу­тим, пот­пу­но је уни­штен ра­зним хер­би­ци­ди­ма.”

Оно што про­из­во­ђа­че ме­да по­га­ђа у си­ту­а­ци­ји ка­да је­два успе­ва­ју да одр­же сво­ју про­из­вод­њу је и не­ло­јал­на кон­ку­рен­ци­ја. Ме­да­ри са ко­ји­ма смо раз­го­ва­ра­ли ка­жу не­ма по­тре­бе да се го­во­ри о фал­си­фи­ка­ти­ма или ла­жном ме­ду, до­вољ­но би би­ло ја­сно де­кла­ри­са­ти про­из­во­де.

„По­треб­но је са­мо да се на њи­ма ја­сно на­зна­чи да је то мед на­стао уз упо­тре­бу ше­ће­ра или дру­гих до­да­та­ка, као и да на на­шем пи­ше са­став, па оста­ви­ти куп­цу да од­лу­чи”, сма­тра Спа­со­је­вић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.