Недеља, 03.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Рехабилитован Дража Михаиловић

Судско веће Вишег суда у Београду јуче је саопштило одлуку о рехабилитацији команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба – Драже Михаиловића. Одлуком суда, он се сматра неосуђиваним и враћена су му сва грађанска права која су му одузета у политичко-идеолошком поступку који је против њега и других оптужених, вођен 1946. године. Образлажући одлуку, која је пропраћена снажним аплаузом у судници број један београдске Палате правде, председник већа Александар Трешњев је навео чињенице на основу којих је донета одлука о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића.

– У овом поступку несумњиво смо утврдили да је Михаиловић ухапшен 13. марта 1946. године и да му је право да изабере браниоца допуштено 21. маја исте године. Оптужница је подигнута 25. маја за укупно 24 особе. Достављена је браниоцима 13. јула 1946. године, главни претрес био је заказан за 10. јун, а закључен је 11. јула исте године. Пресуда Драгољубу Михаиловићу, којом га је Војно веће Врховног суда ондашње Југославије осудило на смрт, објављена је 15. јула 1946. године. Оглашен је кривим за издају и ратни злочин и организовање банди у циљу обарања постојећег државног режима. Уз смртну пресуду, Михаиловићу је изречен и губитак политичких и појединих грађанских права, као и конфискација целокупне имовине. Молба за његово помиловање одбијена је 16. јула 1946. године, а стрељан је 17. јула – рекао је судија Трешњев. 

Председник већа је навео и да Закон о рехабилитацији који је донет 17. априла 2006. године, по којем се судило у овом поступку, у члану један, између осталог предвиђа да се овим захтевом организује рехабилитација особа које су судском одлуком из политичких и идеолошких разлога лишене живота или неких других права.

– Желим да нагласим да предмет овог поступка није била рехабилитација Равногорског покрета, нити покрета Југословенске војске у отаџбини. То је већ делимично учињено доношењем Закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица и Уредбом о начину остваривања права Југословенске војске у отаџбини и Равногорског покрета, у области инвалидских и борачких заштита. Предмет је била законитост спроведеног процеса против Драгољуба Михаиловића. Ми смо у току овог ванпарничног поступка извели многобројне доказе који су били важни за утврђивање чињеница битних за доношење наше одлуке – рекао је председник већа, а потом набројао чињенице које су утврђене током поступка.

Процес који је вођен против Драгољуба Михаиловића, према речима судије, није био спроведен уз поштовање свих права окривљеног, како по стандардима данашњег права, тако и ондашњег. Браниоци су током целог судског поступка, само пет пута успели да разговарају са оптуженим и то сваки пут уз присуство органа власти. То, нагласио је судија Трешњев, јасно говори до које је мере суд ометао одбрану Драгољуба Михаиловића.

 

И поред тога што нема записника из истраге, може се закључити да је она вођена. Михаиловићу није дата могућност да пре подизања оптужнице узме браниоца. То му је допуштено тек 21. маја 1946. године, четири дана пре подизања оптужнице, што показује да је био онемогућен да се делотворно брани у фази истраге, уз стручну помоћ одбране.

Ускраћено му је и право да пре главног претреса оствари увид у већину доказа, укључујући и његову заплењену архиву због чега му је, такође, онемогућено припремање одбране. Тадашња власт није дозволила браниоцима да прикупе одређене доказе, укључујући и чињенице које се односе на саслушање сведока који су били у иностранству и који су желели да дођу и сведоче у корист одбране Драгољуба Михаиловића. Осим тога у току поступка су коришћени и фалсификовани докази – образложио је председник већа.

Он је рекао да су као докази коришћена и три писма које је наводно сачинио Драгољуб Михаиловић од којих су два послата загребачком надбискупу Алојзу Степинцу и хрватском поглавнику Павелићу. Треће је, наредба коју је Михаиловић наводно издао својим командантима у Црној Гори датирана 20. децембра 1941. године.

– Историчари у овом поступку изјаснили су се да је током накнадне историографске обраде јасно утврђено да је реч о фалсификатима. Управо у погледу ових доказа, одбрана је ставила примедбу да јој они нису били доступни, на шта су суд и тужилац одговорили да то и није могуће, да би након тога тужилац изјавио да је то небитно јер је циљ поступка утврђивање материјалне истине – рекао је образлажући одлуку судија Трешњев.

(Фото Танјуг)

Треба имати у виду, навео је судија, и да је адвокат Ђоновић скренуо пажњу већ 15. јуна да су заплењени бланко папири са потписом генерала Михаиловића и печатом Југословенске војске у отаџбини. Два папира се данас налазе у Војном музеју. Један од њих имао је и Владимир Бакарић и дао га је Владимиру Дедијеру за објављивање његовог дневника.

– Одбрани није допуштено чак ни да предложи доказе да је глава Драгољуба Михаиловића била уцењена од Немаца, први пут 1941., а потом 1943. године на 100.000 рајх марака у злату. Сама атмосфера суђења, како то произилази из стенографских записника, није била уобичајена. Публика је често гласно говорила што је за последицу имало да председник већа опомиње на мир у судници. Оптужени су током излагања често били прекидани од тужилаштва или публике, што је све имало за последицу да се није могло говорити о регуларним условима за суђење. Драгољубу Михаиловићу није судио независан и непристрастан суд, већ су чланови већа били високи официри Народноослободилачке војске – један пуковник и два потпуковника. Они су били не само његови политички противници, него и учесници четворогодишњих оружаних борби против Југословенске војске у отаџбини на чијем је челу био управо Михаиловић – казао је судија Трешњев.

Самом Михаиловићу је током читавог поступка, како је речено током образлагања одлуке о рехабилитацији, даван алкохол од четврт литре ракије дневно да би се то завршило са литар и четврт јер се навикао, сведочио је онда Слободан Борисављевић.

Драгољуб Михаиловић са америчким пилотима у Прањанима 1944. године, 
уочи њихове евакуације савезничким авионима

– И поред тога што не постоје комплетни списи предмета Драгољуба Михаиловића, из онога што је сачувано може да се закључи да су оптужница и докази из истраге имали 2.155 страна. Само читање оптужнице у судници трајало је читав дан. Приложен је и списак од 702 доказа и изјаве 42 сведока. Тужилаштво је током поступка предложило још 25 сведока. Све ово говори да је припремање одбране Драгољуба Михаиловића захтевало много дужи временски период од осам дана, колико је дато на располагање браниоцима. Не треба губити из вида да је реч о изузетно сложеном предмету где су оптужене 24 особе за више тешких кривичних дела, при чему је изречено 11 смртних казни, а остали су осуђени на дуготрајне затворске казне – речено је јуче у судници.

Зато, нагласио је судија, не можемо да кажемо да се суђење које је трајало месец дана, односно 29 судећих дана, одвијало у разумном периоду. Најпре би се могло говорити о поступку који је само формално спроведен, уз изузетну журбу да се што пре оконча.

Према судијиним речима, поред тога што Драгољуб Михаиловић није имао фер поступак, процес против њега био је и политички и идеолошки обојен што јасно произилази из чињенице да су се представници извршне власти мешали у сам ток поступка, а неретко и учествовали у доношењу кључних одлука.

Споменик Драгољубу Михаиловићу у Ивањици (Фото Добривоје Урошевић)

– Политбиро Комунистичке партије Југославије је, као највише партијско тело, расправљало о томе да ли суђење треба да буде јавно или тајно. У списима предмета је и извод из књиге Јосипа Хрнчевића, који је у време суђења Драгољубу Михаиловићу био савезни јавни тужилац. У тој књизи, он наводи да је истрага о свим важним делима била у рукама Удбе, а да им је стварни шеф био Александар Ранковић, организациони секретар ЦК КПЈ и министар унутрашњих послова. И поред тога што су тужилаштву, по Уставу и закону дата велика овлашћења, оно се није у политичком и јавном животу могло понашати као неки суверен. Оно је било под капом партије и владе. Он даље пише и да је на позив Ђиласа дошао у његов стан ради разматрања концепта оптужнице против Михаиловића што илуструје одсуство сваке самосталности савезног јавног тужиоца – навео је судија.

Како је даље рекао, у архиву ЦК КПЈ пронађено је 14 писама размењених између Александра Ранковића и Јосипа Броза Тита, који су у овој фази припремања поступка били у Москви, и Кардеља и Ђиласа, који су остали у Београду. У осам писама, ова кореспонденција бави се организацијом суђења Михаиловићу. Та преписка показује да су највиши представници КП одлучивали како о претресним питањима из судске надлежности, тако и о томе шта ће се радити током суђења.

– Тако на пример, Ђилас обавештава Ранковића да су у оптужницу унети најважније политичке коректуре, те да је Ранковић наредио да се оптужница мора предати до 2. јуна, а да се поступак удеси за 10. јун. Управо у складу са овим наређењем, оптужница је предата 3. јуна браниоцима, а суђење је заказано за 10. јун – завршио је судија.

Писани отправак решења о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића биће урађен у законом предвиђеном року и достављен странкама у поступку.

Мирослава Дерикоњић

 

Фото Бета

---------------------------------

Дачић: Одлука о рехабилитацији Михаиловића срамна и води новим поделама

БЕОГРАД – Потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио је данас да одлука Вишег суда у Београду о рехабилитацији Драже Михајловића, која је објављена управо у данима када читав свет слави 70 година величанствене победе над фашизмом, не представља корак ка помирењу нити ка истини, већ, напротив, само продубљује поделе.

Виши суд у Београду требало би подсетити да су, пре 70 година, 14. маја 1945, на исти дан када је он донео срамну одлуку о рехабилитацији, енглески војници у Италији и Аустрији заробили готово 30.000 усташа и четника и предали их југословенским партизанима.

Само тај податак јасно говори о томе ко су били савезници, а ко непријатељи, маја 1945, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова.

Виши суд у Београду требало би подсетити и на говор краља Петра II Карађорђевића преко Радио Лондона од 12. септембра 1944. у којем је позвао „све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступите великој Народноослободилачкој војсци под маршалом Титом” истакавши да „ сви они, који се ослањају на непријатеље против интереса свог властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига, ни пред народом, ни пред историјом”, додаје се у саопштењу.

Уз оцену да се свет данас „суочава са покушајем ревизије историје и релативизације победа и пораза, злочина и казни” Дачић је у саопштењу додао да „никаква одлука било ког суда не може избрисати и поништити историју” и да „Србија, као жртва таквих покушаја на међународном плану, има обавезу да се бори и против ревизије историје и релативизације историјских чињеница и у самој Србији”.

Патријарх: Епилог рехабилитације Михиловића - помирење српког народа

БЕОГРАД – Патријарх српски Иринеј изјавио је да би желео да епилог рехабилитације команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића буде уједно и помирење српског народа и да више не буде идеолошких подела на партизане и четнике.

„Ја бих желео да епилог рехабилитације Михаиловића буде уједно и помирење српског народа. И верујем да ће тако бити”, рекао је поглавар Српске православне цркве (СПЦ) за „Недељник” од четвртка, пре одлуке суда о рехабилитацији.

Упитан да ли то значи да СПЦ заправо подржава рехабилитацију четничког вође, патријарх је казао да „СПЦ подржава само истину”.

„Истина је најлековитија за све нас. И за народ и за цркву. И за нашу прошлост и за нашу садашњост и за нашу будућност”, додао је патријарх Иринеј.

Говорећи о значају рехабилитације Михаиловића, патријарх је нагласио: „Истина је спора, али достижна”.

„Време је да историју препустимо историчарима, а да српски народ престане да се дели само на основу тога ко је некад којим путем пошао”, казао је патријарх Иринеј.

СУБНОР: Правно неодрживо прекрајање истине и историје

БЕОГРАД –  СУБНОР Србије данас је оштро критикова судску рехабилитациј четниког командата Драгољуба Драже Михаиловића истакавши да то представља прекрајање истине и „сипање соли на свежу рану''.

То удружење, које окупља претежно чланове партизанских јединица и њихових потомака сматра и да је рехабилитација Михаиловића правно неутемељена и зато неодржива.

СУБНОР наводи и да је са запрепашћењем примио судску одлуку о рехабилитацији и да је „потезом судског пера драстично прекројена истина”.

„У исто време, избрисан је историјски непорецив допринос Србије у сламању фашизма и ненадмашна победа антихитлеровске коалиције чији су достојан саборац биле јединице народне партизанске војске”, наводи се у саопштењу.

Наглашава се и да „рехабилитација челника групације која је од 1941. избегавајући и, по правилу, сарађујући са окупаторском солдатеском, палила читава села, силовала, пљачкала, камом убијала чак и дечицу у колевци,... представља и нову одмазду над стотинама хиљада жртава и њихових потомака”.

„Рехабилитација је посипање соли на увек свежу рану, прст у око садашњим суседима, али и читавом антифашистичком свету који са поштовањем гледа на наш народ и непорециво славно место искључиво партизанских бораца у историји човечанства”, тврди СУБНОР.

Пада ли некоме у свету и помисао да рехабилитује колаборанте, да ли то чине Французи са маршалом Петеном, Норвежани са премијером Квислингом..., наводи се у саопштењу.

„Опасан, несхватљив преседан прави се у овој нама јединој отаџбини”, сматра СУБНОР и истиче да се тиме сеје без разлога и потребе семе раздора.

Наводи се и да се тиме указује слободарској међународној заједници да је Балкан подручје у којем се, по нечијој вољи и налогу, без доказа могу прекрајати историја и истина.

----------------------------------

Шешељ: Рехабилитација једина могућа одлука

БЕОГРАД – Лидер СРС Војислав Шешељ сматра да је одлука о рехабилитацији Драгољуба Михаиловића једина коју је суд могао да донесе, а овај дан, каже, заслужује да због тога буде проглашен „даном свеопштег српског помирења”.

Историју Другог светског рата треба препустити историчарима, а да ми потомци четника, партизана... градимо заједно српску будућност, рекао је Шешељ новинарима испред Палате правде наводећи да је Михаиловић је српски јунак који се храбро борио у Другом светском рату а затим био невина жртва комунистичког режима.

Он је додао да таква одлука суда не треба да означи престанак критике комунистичког режима после Другог светског рата.

-----------------------------------------

Омеровић: Скандалозна и срамотна одлука о рехабилитацији

БЕОГРАД– Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић сматра да је данашња одлука суда о рехабилитацији Драже Михаиловића, скандалозна и срамотна одлука која Србију ставља на поражену страну у Другом светском рату и која ће затегнути односе са државама региона.

Омеровић је у изјави достављеној медијима оценио да та одлука „вређа истинске борце против фашизма и огромне жртве” и да представља ревизију историје.

„Цинизам је што судија каже да није утврђивана чињеница да ли је он ратни злочинац или не. Може суд вратити Михаиловићу грађанска права…, али нема тог суда који може вратити точак историје, а у историји ће Дража остати тамо где је од почетка Другог светског рата и био - на страни Хитлера и сарадник окупатора”, тврди Омеровић.

Према његовом мишљењу, у години када се обележава 70. година од победе над фашизмом, наведеном одлуком Србија се одрекла своје славне антифашистичке прошлости.

Одлука суда, сматра Омеровић, показује и „однос према једином и стварном антифашистичком покрету који је Србија имала - Титовим партизанима и мржњу према комунистима”.

Антикомунизам, додао је, никада није био, нити ће бити антифашизам.

------------------------------------------------------ 

Михаиловићеви наследници могу да траже конфисковану имовину

БЕОГРАД – Одлука о рехабилитацији Драгољуба Драже Михаиловића значи да се он више не сматра осуђеним и да му се враћају сва грађанска права која су му била одузета поништеном пресудом Врховног суда ФНРЈ указао је један од пуномоћника предлагача рехабилитације адвокат Зоран Живановић.

Он је у изјави новинарима рекао да се то односи и на конфисковану имовину, тако да сада Михаиловићеви наследници могу да траже повраћај имовине која му је одузета.

Живановић је истакао да је задовољан одлуком суда, којом је усвојен захтев предлагача, напомињући да је једино таква одлука и могла да буде донета, с обзиром на све указане чињенице и доказе.

-----------------------------------------

Драшковић: Рехабилитација Михаиловића - рехабилитација Србије

БЕОГРАД – Председник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић изјавио је данас да укидање пресуде команданту четничког покрета у Другом светском рату, генералу Драгољубу Михаиловићу, од 15. јула 1946. не значи само рехабилитацију ратног команданта прве антинацистичке гериле у Европи него је то и рехабилитација његове војске и читаве Србије.

Драшковић је у писаној изјави навео да је одлуком о рехабилитацији скинута анатема са Србије да је, подржавајући вођу антиокупаторског покрета отпора и министра војног избегличке југословенске владе у Лондону, била на страни Хитлеровог Трећег рајха.

Он је рекао да СПО изражава поштовање судијама које су, после седам деценија, ставиле печат правде на историјску истину о Михаиловићу и одаје признање и стотинама хиљада људи у Србији који су пуне две и по деценије подржавали политичку борбу за рехабилитацију Равногорског покрета и његовог команданта.

„Исток и Запад, бољшевичка диктатура и западна демократија, сударили су се на монтираном комунистичком суђењу српском и југословенском генералу. Због тога је Михаиловић убијен и због тога убице, и данас, крију његов гроб”, навео је Драшковић.

Лидер СПО-а је казао да је пред том странком, која је и сама „жртва још недемонтираног комунистичког наслеђа и служби безбедности у Србији”, обавеза да се бори против новог убиства генерала Михаиловића.

„А мртвог га, на жалост, убијају и срамоте многи његови тобожњи следбеници. Њега, кога су комунисти убили због програмског циља о Србији на Западу, они истичу као њихову антизападну и антиевропску заставу. Мртвом генералу намећу идеологију која га је убила пре седам деценија”, рекао је Драшковић.

---------------------------------------------- 

Принц Александар: Кључно за национално помирење

БЕОГРАД – Принц Александар Карађорђевић данас је поздравио судску рехабилитацију генерала Драгољуба Драже Михаиловића истаквси да је то кључно и за национално помирење

Он је истакао да је тиме коначно исправљена једна од највећих историјских неправди непоменувши да „то није била само неправда према једном родољубивом човеку, вецј је била неправда према нашој земљи и народу"

Карађорђевић је истакао да је зато данас „велики и позитиван дан за Србију и наш народ” нагласив ши и да је та пресуда „од кључног значаја за национално помирење"

„Морамо учинити све, да разлике које и данас постоје међу нама превазиђемо зарад заједничке и боље будућности”, рекао је Карађрођевић, саопштио је Бели двор.

Он сматра и да национално помирење може да почива само на истини, исправљању неправди и праштању.

---------------------------------------------------------------- 

Оливер Антић: Рехабилитацију Драже да славе и у Хрватској

БЕОГРАД – Један од опуномоћеника предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић изјавио је данас да је одлука о рехабилитацији Михаиловића велики дан за право и правду и да би овај дан требало да се слави и у Хрватској.

Антић је новинарима после одлуке суда рекао да је то велики дан не само за српски народ већ и за часне Хрвате, Муслимане и Словенце који су се борили под Михаиловићевом командом и подсетио да се у јединицама којима је командовао борило око 10.000 Хрвата, 8.000 Муслимана и 6.000 Словенаца.

„Овај дан би требало да се слави и у Хрватској”, рекао је Антић који је саветник председника Републике, и оценио да је ово велики дан за право и правду јер са правног становишта негативна одлука о захтеву за рехабилитацију не би ни могла да се образложи.

Виши суд у Београду рехабилитовао је команданта Краљевске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дражу Михаиловића и вратио му грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

ЛСВ: Злоупотребљен институт председника Србије

Рехабилитација четничког команданта Драгољуба Драже Михаиловића је наставак грубог прекрајања историје у чију сврху је злоупотребљен и институт председника државе, саопштила је данас Лига социјалдеморката Војводине

Та странка је у саопштењу истакла и да рехабилитација Михаиловића представља „релативизацију антифашистичке борбе и херојске жртве свих који су погинули борећи се против окупатора и колаборациониста”.

ЛСВ наводи и да је „Михаиловићу суђено због сарадње са окупатором и ратних злочина почињених према цивилном становништву, па је данашња рехабилитација уједно и груба неправда према жртвама четничких злочина и њиховим потомцима"

Уједно, наводи се у саопштењу „то је неправда и према свим онима који су у ратовима током мрачних деведесетих остали без најмилијих или у најбољем случају без беле технике, управо од разних паравојних формација под четничким заставама”.

ЛСВ наводи и да је „председник државе човек који се никада није одрекао титуле четничког војводе, па онда не треба ни да чуди употреба и притисак инситутуције председника Србије на правосуђе како би се променила историја и сасвим релативизовала антифашистичка традиција и народноослободилачка борба”.

СДА Санџака и СДП: Срамна одлука о рехабилитација

НОВИ ПАЗАР– Две политичке партије санџачких Бошњака данас су оштро осудиле рехабилитацију четничког команданта Драгољуба Драже Михаиловића.

Странка демократске акције Санџака (СДА) наводи да судска одлука о рехабилитацији Михаиловића ''представља легализацију свих злочина почињених над Бошњацима” док Санџачка демократска партија (СДП) „осуђује као срамну одлуку Вишег суда у Београду”

Те стране, у одвојеним саопштењима указују и да се том судском одлуком прекраја историја, шаље претећа порука Бошњацима а траже и њено поништење.

Странка демократске акције Санџака наводи да су „у протеклих 100 година четници у форми наоружаних јединица у саставу српске полиције и војске или уз њихову помоћ и подршку извршили геноцид, масакре и прогонства бошњачког цивилног становништва из Санџака"

Та странка истиче и да „захтева хитну реакцију међународне заједнице, јер је ова одлука директно супротна антифашистичком и демократском опредељењу Европске уније којој као земља тежимо”.

„Тражимо заштиту за жртве и потомке Бошњака, жртава злочиначког Четничког покрета, а надлежне органе у Србији позивамо да престану са фалсификовањем историје и пониште ову срамну одлуку”, навела је Странка демократске акције Санџака

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.