Понедељак, 27.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Послужено с латицама

Руже, љубичице, маћухице, гарденије, невени, нису само украс у вази, већ и на тањиру – јестиво цвеће се користило још у древним културама
(Pixabay)

Навикли смо да руже, љубичице, маћухице (односно дан и ноћ), невене, гарденије, љиљане и њихове величанствене сроднике виђамо у вазама и жардињерама, али све чешће их можемо наћи на тањиру, не (само) као украс, већ као састојак припремљеног јела. Чорбе, намази, шницле, салате, рижота, колачи и сладоледи посути цветним латицама послужују се у ресторанима широм света, па и у Србији, а љубитељи природне, здраве, сирове хране редовно их у пролеће и лето и сами износе на сто, код куће.

Наравно, неке од цветница, нарочито оне неугледније, одавно се користе у нашој народној медицини (камилица, слез, маслачак, жалфија) или као зачини (шафран, каранфилић, тимијан) и то махом сушене, али је посебан ужитак осетити у устима укус свежих латица.

Јестиво цвеће користи се у исхрани већ хиљадама година. На пример, маслачак се помиње у Старом завету, источњачки народи су додавали јелима пупољке љиљана, а стари Римљани слез, руже и љубичице. С Апенинског и Иберијског полуострва у остатак Европе проширио се рецепт за пуњене или поховане цветове тиквица (иначе, на исти начин може се припремити и цвет бундеве). Поред већ поменутих, јестиви су и љутић, маргарита, далија, јоргован, кадифица, поточарка, гладиола, лала, хризантема, хибискус, јасмин, лаванда, пеларгонија, драгољуб, борач, као и многи цветови воћа (шљиве, јабуке, лимуна, поморанџе, брескве, крушке). По правилу, ако је биљка јестива, јестив је и њен цвет.

Неке врсте су, међутим, отровне (рецимо нарцис, олеандер, пустикара, рододендрон, ђурђевак, вистерија) тако да пре упуштања у гастрономски изазов обавезно проверите да ли је биљка погодна за исхрану или је треба сместити у – вазу. Такође, због употребе пестицида, савет је да, ако већ не узимате јестиво цвеће из сопствене баште или саксије, купите оно од добављача који их узгаја посебно за кулинарску потрошњу – никако оно из цвећаре! Препорука је и да се бере ујутру или касно поподне, када је садржај воде висок, нарочито оно младо, чврсто и неоштећено и да се пре употребе испере у сланој води.

Лековита својства јестивих цветница – осим изгледа, укуса и мириса – још један разлог су да их уврстимо у свој јеловник, али требало би имати у виду да полен цвећа код неких људи изазива алергијске реакције па се препоручује уклањање прашника и тучка.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.