Уторак, 24.06.2025. ✝ Верски календар € Курсна листа

Мраз направио штету у воћњацима

Од ниских температура страдали засади у Војводини и у западној Србији, оцењују стручњаци
(Фото EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

Изненадни мраз протекле две ноћи начинио је штету у воћњацима широм земље. Највише у западној Србији, a делимично и у Војводини. На појединим локалитетима температура се спуштала и до минус три степена, што је прави шок за поједине врсте воћа у овој фази развоја. Према првој процени водећих домаћих стручњака за воћарство, највише проблема било је у засадима коштуњавог воћа, а најугроженије су биле ране сорте кајсија.

Прецизнијих процена колике су економске последице због мраза у домаћем воћарству још нема, а саговорнике „Политике” брину најаве метеоролога да би и наредне седмице могли да се наставе периоди ниских температура. То би био додатни ударац за воћаре.

Професор Зоран Кесеровић с Пољопривредног факултета у Новом Саду, који је јуче обишао више локалитета у овом делу земље, наводи да у деловима Војводине није било измрзавања ни код шљиве ни код кајсије. Али у неким деловима покрајине, што се до сада није дешавало, дошло је до измрзавања на већим надморским висинама. У равничарским пределима, додаје, измрзавање је било незнатно, па утицај ниских температура не би требало да се одрази на укупне приносе.

– Мраз је на неким локалитетима јако дуго трајао. Зато је и дошло до измрзавања кајсије, јер је била у фази прецветавања, која је и најосетљивија. Према временској прогнози, наредни уторак могао би да буде критичан што се тиче температура. У том случају проблем би настао код шљива у прецветавању и код неких сорти трешања и крушака – наглашава Кесеровић. Додаје да се изнова показује да је прва декада априла кобна за воћарску производњу.

Према речима др Александра Лепосавића из Института за воћарство у Чачку, у западној Србији, где је у највећем делу забележено и до минус три степена, највише штете има код кајсије, која је страдала од 50 до 60 одсто и сорте трешње „кордија”, која је прилично осетљива на мраз.

– Код јабуке, крушке и другог воћа није таква ситуација, јер те воћне врсте још нису у фази када би мраз могао да направи проблем. Нема штете ни код јагодастог воћа – каже Лепосавић. Али, с обзиром на то да овакви временски услови изузетно погодују настанку бактерија из рода псеудомонас, које иначе праве штету на свим воћним врстама, а за које произвођачи немају адекватно решење, пожељно би било да одмах по стабилизацији временских услова своје засаде третирају препаратима на бази ефективних микрорганизама или препаратима на бази екстраката чајног дрвета у комбинацији с аминокиселинама. Како наглашава, забрањено је употребљавати антибиотике у сузбијању и превенцији бактеријских инфекција.

– За следећу седмицу поново се најављују ниске температуре и ако се прогнозе обистине, то ће кајсију потпуно да „обере” – наводи Лепосавић.

Питање рејонизације се поново намеће. Стручњаци су и раније апеловали да би због мраза и сличних проблема требало да се о овоме више говори у јавности. Лепосавић напомиње да је детаљна рејонизација завршена и да су је радили пољопривредни факултети у Новом Саду и Београду и Институт за воћарство у Чачку.

– Прилично смо закаснили у томе. Рејонизација сама по себи не обавезује никога, то су препоруке, а произвођачи их најчешће не поштују – наглашава наш саговорник. Објашњава да је у делу који потписује чачански Институт за воћарство обухваћено свако село западне Србије, Краљево, Крушевац, целокупан Златиборски и Моравички округ с прецизним препорукама шта где може да се сади. Јасно је, додаје, да произвођачи неће крчити старе засаде, али би код подизања нових воћњака требало послушати савете стручњака и тиме последице од мраза и других непогода свести на најмању меру. Посебно код коштичавих воћних врста – упозорава Лепосавић. Постоје, рецимо, локалитети у околини Чачка где у засадима кајсије никада није било никаквих проблема због мраза, док је на само неколико стотина метара удаљености било и тоталне штете у воћњацима и на том подручју воћари већ неколико година нису убрали ниједан плод.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.