Певач из планинских брзака
У бистрим брзацима који теку низ Стеновите планине Северне Америке често се може видети здепаста птичица како шљапка кроз хладан плићак, трагајући за храном. Када јој је кљун празан може се чути како извија веселу мелодију која као да прати таласиће који се преливају преко стења и камења. Овај цвркутави певач зове се амерички водени кос.
Присуство ове птице радује оне који је угледају, јер амерички водени кос, поред тога што разгаљује својом песмом, показује и да је вода поред које борави чиста. Ова птичица веома је пробирљива када тражи храну и ни по коју цену неће загазити у загађени поток, а примећено је и да плен који је уловила у муљу испира у води, како би био потпуно чист пре него што га прогута. Храни се воденим инсектима, пужевима, рибицама и црвићима, а лови их тако што загњури само главу у воду или, чак, зарони у брзак и плива или хода по дну, и до шест метара дубине, претражујући шта се крије испод камења. Пошто има провидну мембрану која му прекрива очи, „поклопце” који му затварају носне шупљине и масне жлезде којима премазује перје како не би упијало течност, кос може дуго да се задржи под водом, а затим само прхне из потока високо у ваздух.
Амерички водени кос гнезди се увек у близини воде, где га капљице прскају и расхлађују: испод дрвених мостића, у каналима, поред брана, близу водопада... Одрасле птице могу да нарасту до двадесетак сантиметара дужине, од кљуна до репа. Током пролећа перје на глави им је браон, врхови крила и реп скоро црни, а на остатку тела сивкасто. Када стигну хладни дани и први снегови, перје америчког воденог коса постаје светлије, а крила су му оивичена белим перима. Ова птичица и током зиме остаје уз поток – трагајући за храном, спремна је да зарони чак и кроз рупу у леду.
Водени косови паре се од маја до јула. Парењу претходи мужјаково удварање. Када приђе својој изабраници, испрси се, издужи шију, подигне кљун увис и спусти крила, па започне своју љубавну песму. Ако се женки певач допадне, она зацвркуће са њим у дуету. Међутим, ако га она одбије, мужјак покуњено креће даље.
Женка обично снесе четири до пет јаја, дугачких око два и по сантиметра, на којима лежи 16 дана. Пошто се испиле, птићи још четири седмице остају у родитељском гнезду, док се не осамостале и почну да уче да роне и лове.
Д. Д.
Подели ову вест
Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.


