Četvrtak, 25.06.2026. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ko to zavija

Ko to zavija
Предак домаћег пса: сиви вук

Koje je boje sivi vuk?
Ako ste odgovorili da je siv, samo ste delimično u pravu.
Krzno ove životinje može biti belo, riđe ili čak - crno.
U davna vremena, pre razvoja stočarstva i poljoprivrede, bio je najrasprostranjenija životinja na zemlji.
Čopori sivih vukova zavijali su širom Evrope i Azije, slobodno trčali prostranstvima severne Afrike i Severne Amerike.
Danas su u nekim krajevima istrebljeni, a veće grupe mogu se naći još samo u gustim šumama i teško pristupačnim područjima Balkana, Sibira, Kanade, pa čak i na ledenom Arktiku.

Zavisno od kraja sveta u kojem žive, sivi vukovi su različite veličine. Najkrupniji primerci su oni iz hladnih šuma Sibira, Aljaske i Kanade, dok su vukovi sa Arabijskog poluostrva najmanji. Prosečna visina ramena im je oko 60 centimetara, a dužina oko metar i po. Gusto dvoslojno krzno omogućava im da prežive dugu surovu zimu, a svetla dlaka im služi kao odlična kamuflaža na snegu. Letnje krzno im je nešto tamnije, a dlaka kraća.

Sivi vukovi žive u čoporu, koji predvode dominantni mužjak i ženka. Samo se oni pare i ceo čopor je dužan da se brine o njihovom podmlatku. Ukoliko se okoti mladunče dominantnog mužjaka sa drugom ženkom iz čopora, ono retko uspe da preživi zbog agresivnosti dominantne ženke i nebrige ostatka čopora. Pare se zimi, a dva meseca kasnije na svet dolaze slepi mladunci, teški oko pola kilograma. Obično ih ima četiri do šest, ali ih može biti i do 14. Do treće nedelje ostaju u jazbini, a sisaju dok ne navrše dva i po meseca. U početku se o njima brine samo majka, a zatim joj ceo čopor priskače u pomoć.

Kad se mladunci pridruže ostatku čopora, oni imaju prednost pri hranjenju. Sivi vukovi love kao što i žive - u čoporu. Hrane se jelenima, irvasima i losovima, divljim svinjama, zečevima, krticama, miševima, a jedu i bobice i neke vrste lišća i trave kako bi dobili hranljive materije kojih nema u mesu. Idealni dnevni obrok sivog vuka sastoji se od dva kilograma mesa, ali zbog čestih neuspešnih lovačkih pohoda čopor danima gladuje. Kad dođu do hrane, odjednom pojedu i do 10 kilograma mesa, a zatim većinu pojedene hrane povrate i zakopaju kako bi je sačuvali za gladne dane. Jedino kad hrane nema napadaju domaću stoku - obično ovce i koze. Samo vukovi samotnjaci nikada ne biraju plen.

Pripadnost grupi i poštovanje hijerarhije važni su u životu sivih vukova. Oni će radije biti poslednji u čoporu nego izopšteni iz zajednice koja im pruža sigurnost. Novi čopori formiraju se tako što odrasli potomci dominantnog para napuštaju grupu, osvajaju novu teritoriju i traže druge vukove sa kojima će osnovati zajednicu.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.