Nedelja, 28.06.2026. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Nežni azijski kolos

Nežni azijski kolos

Šipražje i livade na ivicama šuma Indije i jugoistočne Azije, Sumatre i Bornea dom su azijskog slona. Posle afričkog slona, ovo je najkrupniji kopneni sisar na planeti. Visok je od dva i po do tri metra, dugačak do šest i po metara, a dostiže težinu i do pet tona. Pored ostalih razlika, od svog rođaka iz Afrike najupadljivije se razlikuje po veličini ušiju, koje su mnogo manje nego kod afričkog slona. Sekutići mužjaka izduženi su u kljove, dok ih ženke azijskog slona imaju samo u retkim slučajevima, ali su i tada jedva vidljive.

Azijski slon u proseku živi oko 70 godina. Sezone parenja nema, a razmak između rađanja potomstva najčešće je oko četiri godine, dok je kod ženki koje žive u krajevima s oskudnom hranom ta vremenska razlika i veća. Na svet najčešće dolazi po jedno mladunče, retko dva. Trudnoća traje od 18 do 22 meseca, a slonče je na rođenju teško stotinak kilograma. Već nekoliko časova po dolasku na svet sposobno je da stoji, a dan-dva kasnije i da u stopu prati majku. U početku sisa, a doje ga i majka i ostale ženke u krdu koje imaju mleka. Nezaobilazan dodatak hrani jeste i majčin izmet, bogat hranljivim materijama i bakterijama koje pomažu u varenju celuloze. Kad navrši godinu i po dana, slonče počinje da jede i travu, ali se i dalje ne odvaja od majke, koja se o njemu dugo i predano brine. U četrnaestoj godini, kad postanu sposobni za stvaranje potomstva, mladi mužjaci napuštaju krdo, dok ženke ostaju uz majku i ostale ženske rođake.

U svetu slonova vlada matrijarhat. Krdo može da ima i do dvadesetak ženki i mladunaca, a u potrazi za hranom i vodom predvodi ga najstarija ženka. Mužjaci žive sami ili zajedno sa mlađim mužjacima, a krdu se pridružuju samo zbog parenja. Krdo se povremeno razbija na manje grupe i slonovi tada komuniciraju uz pomoć zvukova niske frekvencije koji se mogu čuti na velikim daljinama.

Kao i ostale krupne životinje, i azijski slonovi teže podnose toplotu nego hladnoću. Zato se u podnevnim satima, kad sunce upeče, odmaraju u hladovini i rashlađuju se mašući ušima. Ove velike životinje su biljojedi. Najviše vole travu, ali jedu i korenje, lišće i mladice kao i koru sa drveća i žbunja, a svakog dana popiju i do 150 litara vode. Surla im služi kao „ruka” kojom ubacuju hranu u usta, uz pomoć nje piju, dišu i mirišu, njome bacaju prašinu na leđa da bi se odbranili od dosadnih insekata i zaštitili se od sunca. Mužjaci se služe kljovama kao alatom: njima kopaju tražeći vodu, gule koru sa drveća, sklanjaju s puta prevrnuta stabla i bore se za ženku.

Azijski slonovi nisu agresivni – opasni su samo kada se brane od napadača ili ako ih neko uznemiri u vreme parenja. Mladunci, usamljene i bolesne životinje često su na meti gladnih tigrova. Pošto su ih ljudi vekovima lovili zbog slonovače, slonovi su danas na listi ugroženih životinja.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.