Sreda, 19.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Biber stek

(Pixabay)

Potrebno je:

  • 1 stek po osobi
  • 1–2 kašike bibera
  • 0,5 l konjaka
  • 2 kašike neutralne pavlake
  • 2 čena belog luka
  • 1 dl ulja

Prvo pripremiti pac: biber u zrnu – zeleni, crveni ili šareni istucati krupno, a deo ostaviti u zrnu. U dublju posudu sipati 1 dl ulja, 2 nagnječena čena belog luka, istucani biber, malo suvog začina, nekoliko komadića luka i začinskog bilja po ukusu. Moguće je stek pripremiti i bez paca. U tom slučaju savet je da se meso omekša krupnom morskom solju i ostavi da odstoji na hladnom nekoliko sati.

Šnicle treba da budu debele bar 2–3 cm, staviti ih u prethodno pripremljeni pac, potom i na hladno, u frižider, najmanje nekoliko sati, najbolje ceo dan. Povremeno ih okretati da budu ravnomerno prekrivene pacom. Kad su spremne za pripremu, ocediti ih od ulja i malo posoliti, a pac sačuvati. Istucani biber prosuti gusto na ravnu podlogu (tanjir ili kuhinjsku dasku), pa preko bibera položiti šniclu, da se biber zalepi na jednu stranu. Drugu stranu ostaviti bez bibera.

Zagrejati tiganj na jakoj vatri. Šniclu položiti u tiganj i to na stranu s biberom, na malo ulja iz paca. Tako će se stvoriti pokorica od bibera. Peći dva minuta i paziti da se ne zalepi za dno. Potom stek okrenuti i peći još 3–5 minuta, u zavisnosti od ukusa (sirov u sredini ili pečen). Izvaditi meso i pokriti folijom.

Sastrugati s dna svu masu zalepljenog bibera, dodati pac u kojem je stajao biftek i ubaciti kašiku putera. Dodati 0,5 dl konjaka ili brendija, potom ubaciti dve kašike neutralne pavlake i pustiti da se sos redukuje. Probati ukus sosa i ako je previše papren, dodati još neutralne pavlake ili putera.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.