Среда, 26.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Бибер стек

(Pixabay)

Потребно је:

  • 1 стек по особи
  • 1–2 кашике бибера
  • 0,5 л коњака
  • 2 кашике неутралне павлаке
  • 2 чена белог лука
  • 1 дл уља

Прво припремити пац: бибер у зрну – зелени, црвени или шарени истуцати крупно, а део оставити у зрну. У дубљу посуду сипати 1 дл уља, 2 нагњечена чена белог лука, истуцани бибер, мало сувог зачина, неколико комадића лука и зачинског биља по укусу. Могуће је стек припремити и без паца. У том случају савет је да се месо омекша крупном морском сољу и остави да одстоји на хладном неколико сати.

Шницле треба да буду дебеле бар 2–3 цм, ставити их у претходно припремљени пац, потом и на хладно, у фрижидер, најмање неколико сати, најбоље цео дан. Повремено их окретати да буду равномерно прекривене пацом. Кад су спремне за припрему, оцедити их од уља и мало посолити, а пац сачувати. Истуцани бибер просути густо на равну подлогу (тањир или кухињску даску), па преко бибера положити шницлу, да се бибер залепи на једну страну. Другу страну оставити без бибера.

Загрејати тигањ на јакој ватри. Шницлу положити у тигањ и то на страну с бибером, на мало уља из паца. Тако ће се створити покорица од бибера. Пећи два минута и пазити да се не залепи за дно. Потом стек окренути и пећи још 3–5 минута, у зависности од укуса (сиров у средини или печен). Извадити месо и покрити фолијом.

Састругати с дна сву масу залепљеног бибера, додати пац у којем је стајао бифтек и убацити кашику путера. Додати 0,5 дл коњака или брендија, потом убацити две кашике неутралне павлаке и пустити да се сос редукује. Пробати укус соса и ако је превише папрен, додати још неутралне павлаке или путера.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.