Petak, 07.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Beograd dobio svoju rakiju

Premijum dunjevača koja je odležala poslednje tri godine u specijalnim buradima od hrastovine ubuduće će biti turistički brend
(Фото: ТОБ)

Turisti kojima se grlo već prijatno „ožarilo” ukusima omiljenog srpskog pića sigurno će obožavati i novu „beogradsku rakiju”, budući brend Beograda koji će danas u 13 časova biti predstavljen u „Beogradskoj destileriji” u Žorža Klemansoa.

Takmac grčkom uzou, makedonskoj mastiki i turskoj „jeni raki”, koje mnogi naši ljudi donose sa letovanja, ozbiljno je, već tri godine, pripreman za izlazak pred ovdašnje goste. Jer toliko je ova premijum dunjevača „ležala” u prvoj „Srpskoj banci rakije”.

– Pre tri godine ostavili smo ovde jednu količinu rakije da odstoji. Piće sve vreme „odmara” u specijalnim buradima i onda se na kraju dobija proizvod koji po svom ukusu naginje i brendiju. Danas otvaramo bure i degustiramo rakiju – objašnjava Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda koja je ovaj proizvod spremila u saradnji sa „Beogradskom destilerijom”.

Stankovićeva najavljuje i da će se „beogradska rakija” ubuduće prodavati kako u destileriji tako i na drugim lokacijama u gradu, kao i da će danas biti organizovan i javni poziv mladim dizajnerima da osmisle etiketu koja će krasiti čokanjčiće ovog pića. Isto tako transparentno, dodaje ona, svojevremeno je bio organizovan i stručni žiri koji je odabrao ukus ovog pića.

– Rakija je nezaobilazna kada je u pitanju turizam grada pa smo tako došli na ideju da od nje napravimo i turistički brend. To je novi turistički proizvod Beograda i nadamo se jedan korak ka izradi budućih suvenira. Jer suvenirski program jednog grada i destinacije izuzetno je važan za njenu prepoznatljivost – ističe Jelena Stanković.
Kako podseća Branko Nešić iz „Beogradske destilerije”, „Banka rakije” otvorena je pre tri godine i to je koncept u okviru koga firme i fizička lica mogu da izaberu svoju rakiju, pečatiraju i posle određenog vremena otvore to bure. Bure Turističke organizacije Beograda svojevremeno je zatvorio direktor Miodrag Popović. A ta procedura će se, kaže Nešić, ponavljati i narednih godina i uvek će se jedna nova količina pića stavljati na održavanje.

– Izabrali smo da beogradska rakija bude rakija od dunje, zato što ona važi za jednu od najpopularnijih u Beogradu, a i takođe su poznati dunjici sa svojevremeno čuvenim plantažama na kojima i danas mogu da se nađu dobre dunje. Mislili smo da baš to voće simbolizuje Beograd – objašnjava Nešić.

Piće je tako tri godine odležalo u posebnom buretu spremljenom od srpske hrastovine, odnosno hrastovine koja se tri godine sušila prirodno – napolju.

– Reč je o buretu od pedeset litara nagorenom na temperaturi koja daje vanilinske arome, tako da sve to zajedno daje jednu dodatnu notu samoj dunjevači i pravi rakiju konjačkog tipa. U pitanju je sofisticirani ukus sa blagom, prijatnom citrusnom notom dunje, sa primesama meda i čokoladnim tonovima dobijenim od hrastovine – kaže Branko Nešić iz „Beogradske destilerije”.

Komentari4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Хронос
А цена по литру тј флаши од 0,75 лит?
Rubljov
Hiljadu rubalja po flaši!
Dan Dusan Milicevic
Po svemu recenom to ce biti sve drugo ali ne rakija!!!!Nikad nisam vidio da je neko u nas spaljivao povrsinu bureta da mu dadne drugaciji ukus!!! Znam da se konjak stavlja u takvu burad i ako zelite da turisti piju konjak onda to mogu i bez Beograda!!
Перагеније
Хахахаха, пошто пробате онда сви у Шумадију - на праву, домаћу...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.