Усамљени ловац на јелене
Трагови шапа у снегу и остаци оброка често су једини знакови да се у оближњој шуми крије рис. Ова дивља мачка која насељава шуме Северне Америке, Европе и Азије живи као самотњак и избегава сусрете са људима. Евроазијски рис достиже тежину од двадесет килограма и крупнији је од осталих припадника своје врсте. Његови преци некада су живели широм Европе и Азије, док су данас у већини европских земаља нестали или су на прагу истребљења. Највише их је преостало у Сибиру, у крају познатом по суровој клими у којем је тле готово читаве године прекривено снегом.
Густа длака штити ову мачку од хладноће, а шаре на крзну омогућавају јој да буде готово неприметна када лови. Крзно је обично сивкасто, са црним, жућкастим или риђим пегама или пругама, док неке од ових мачака уопште немају шаре. Реп риса је кратак, са тамно обојеном врхом, а врхови његових ушију често су украшени кићанкама.
Снажног, мишићавог тела, рис је рођени ловац. Задње ноге су му дуже од предњих и олакшавају му да скочи на плен. Очи које се налазе на предњем делу главе помажу му да процени удаљеност ловине, а јаке вилице и оштри зуби са лакоћом комадају улов. Широке и густом длаком обрасле шапе омогућавају рису да се без проблема креће по снегу и леду.
Овај усамљени ловац најактивнији је у зору и сумрак. Проводи сате кријући се у шумарцима и густом жбуњу, вребајући жртву. У најпогоднијем тренутку полако јој се прикраде а затим изненада нападне. Потера за пленом понекад се заврши и у води или на дрвету, пошто је рис одличан пливач и добар пењач, способан да се у трену узвере уз стабло. Поред зечева, лисица, рибе, птица и других ситнијих животиња, напада и овце и козе, али и јелене, дупло веће од себе. Крупније животиње обично лови током зиме, када је теже доћи до плена. Трагајући за храном, рис често пређе и више од двадесет километара дневно.
Ове дивље мачке проводе неколико дана заједно само у сезони парења, која почиње у фебруару и траје до априла – што је предео у којем рисови живе топлији, то и парење раније почиње. Десет недеља касније, скривена на безбедном месту, женка доноси на свет два до четири слепа мачета, тешка око 300 грама. Младунцима је потребно петнаестак дана да би прогледали и још толико како би проходали. У првих пет месеци, док младунци сисају, мајка не сме да иде далеко у лов како би могла да се врати и нахрани их. Упркос њеној бризи, већина мачића угине пре него што одрасте. Мали рисови осамостаљују се тек кад наврше десет месеци. Мачићи из истог легла још неколико недеља проводе заједно, а затим се разилазе у потрази за сопственом територијом.
Подели ову вест
Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.


