Понедељак, 24.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Београдске прославе Нове године

Теразије за време празника: хотел „Москва”, 1930 (Фотодокументација „Политике”)

Положај Београда је такав да је та варош одувек, у ствари, била метропола. Ту се срећу Исток и Запад. А то је било очигледно у београдским кафанама. Нарочито се то видело у току прославе Нове године. На једној страни су ницали хотели и ресторације по угледу на Европу. Отменији Београђани хрлили су да новогодишњу ноћ проведу у „Бристолу”, „Империјалу” или „Москви”, који су нудили француску или руску кухињу, артисте и мађионичаре. Деколтиране београдске даме испијале су шампањац по теразијским локалима и уживале у тренутно најмодернијим играма тек пристиглим из европских престоница. У лутрији и шаљивој пошти такође.

Они који то нису могли, забављали су се по биртијама на Дорћолу и Чубури и уз ћемане уживали у „пустом турском”. Савски жандари имали су руке пуне посла током оваквих ноћи. Најпопуларније кафане биле су „Јефтиноћа” у Дубровачкој улици, „Црни орао” на Дорћолу, „Радничка касина” у Поп Лукиној улици, као и народне кухиње које су се низале низ Цариградску џаду, данашњи Булевар краља Александра.

Новинари и студенти су се веселили у кафани „Србија” у Македонској улици, док су се код „Гинића” окупљали професори и официри. А сви заједно волели су Скадарлију, у којој су бекријали и без неког повода. У том крају Београда до дубоко у ноћ вечити боеми, песници и глумци, испијали су шприцере, патили су и певали у „Три шешира” и „Златном бокалу”. Али те ноћи некадашњи Београд постајао је јединствен у једном: у нади да долазе бољи дани, у очекивању успеха и среће. И није било важно да ли се слави у хотелу „Париз” поред „Касине” на Теразијама или у некој бурегџиници на Палилули.

А вероватно је свуда почињало исто, онако како је описао Херберт Вивијан, дописник лондонског „Дејли експреса”: „Што се тиче српске кухиње, није тешко заволети је... Пре јела се обично пије шљивовица или комовица, из малих чаша. Као предјело износе сир и кајмак, што је сасвим пријатно када није зачињено црним луком. Црни лук, међутим, који се обично сервира пресан, представља напаст српске кујне.”

И све то зачињено песмом. А на мом родном Булбулдеру домаћице су код својих кућа пржиле крофне, док је чељад била у ишчекивању – ко ће да нађе у крофни парицу што доноси срећу.

Светлана Брновић Митић,
историчар уметности

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dragan Petrovic
sve je to izgledalo otmenije pred rat a gospode u Beogradu bilo jer sad je najnizi nivo sto postoji i stil gradnje i stanje naroda po ulicama sto mi je bas zao
Dusan T
I ja sam jedno vreme smatrao da je Beograd metropola. Onda sam odrastao i proputovao po svetu.
Драган Перић
Зашто је фотографија погрешно окренута? Да ли у редакцији најстаријег београдског дневног листа постоји макар неко ко зна како Београд изгледа? Побогу, ово је оно што се води као – материјална грешка.
Slavko Petrov
Duh vremena. Moj otac je meni pricao da se u Ilandzi u Banatu, onoj Milosa Crnjanskog, Nova Godina docekivala po pravoslavnom kalendaru, nedelju dana po Bozicu. Za neku drugu, kaze, nisu ni znali.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.