Среда, 28.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Зелене нудле с паре

(Pixabay)

Потребно је:

  • 3 шоље брашна
  • шоља топле воде
  • кашика шећера
  • пола кашике сувог квасца
  • пола кашике прашка за пециво
  • кашика маргарина
  • 2 кашике уља
  • 1 млади лук
  • За фил:
  • чен белог лука
  • 300 г свињског/говеђег/пилећег меса
  • 2 кашике соја соса
  • кашика шећера
  • кашика густина растворена у 2 кашике воде
  • 3-4 веће печурке

У мању посуду сипати топлу воду, шећер, квасац и промешати и оставити десетак минута да квасац надође. У вангли помешати брашно с прашком за пециво и томе додати надошли квасац и кашику маргарина. Замесити глатко тесто и, уколико је потребно, додати мало хладне воде док се све брашно не повеже. Тесто треба да буде мало тврђе замешено. Оставити тесто пола сата прекривено провидном фолијом да надође.

Ситно исецкати лук и печурке, а месо на танке резанце или на ситне коцкице. На загрејаном уљу карамелизовати кашику шећера, додати лук и мало пропржити. Додати коцкице меса и наставити с пржењем док не изгубе розе боју, па додати печурке, соја сос и мало соли (али не превише јер је сос већ слан). Пропржити још мало и на крају умешати густин, већ растворен у мало воде. Фил ставити са стране да се охлади.

Надошло тесто развити у ваљак и поделити на 12 једнаких делова (лоптица). Сваку разваљати у круг, премазати благо ивице водом и филовати кашиком фила, те прављењем фалтица затварати круг по наквашеним ивицама. Направљене земичке покрити крпом и оставити да мало нарасту.

Узети већу шерпу с рупицама за кување на пари и поставити је на другу с кипућом водом. Када вода прокључа, смањити температуру и додати кашику сирћета у воду да би земичке остале беле. Исецкати пек папир на коцкице мало веће од земички и сваку увити. Ређати их на дно шерпе с рупама тако да се не додирују, па све поклопити и кувати на пари око 10–15 минута. Служити топло.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.