Utorak, 09.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
KULINARSKE ČAROLIJE

Leto uz sir

Sremski ili jastrebački beli, feta ili omiljeni kačkavalj ulepšaće lagane obroke, uz paradajz, salatu ili bilo koje drugo povrće
(Фотографије Pixabay)

Sezona laganih letnjih obroka za koje nije potrebno mnogo priprema i truda uveliko je počela: u hrani se uživa u bašti, na terasi, u dvorištu uz dim roštilja koji sami pripremamo. Mnogi su meso zamenili grilovanim povrćem ili lakim salatama, a često je sir obavezni deo takve trpeze. Sremski ili jastrebački beli sir, feta ili omiljeni kačkavalj, neki tvrdi sir može da zameni meso.

Sir se može ispeći (grilovati) na nekoliko načina. Kada se peče u tiganju, najbolje je koristiti teflonski, tako da ne treba dodavati dodatnu masnoću, a sir će biti hrskav i zlatne boje, a iznutra mekan. Može se zapeći i u rerni, na 200 stepeni, oko 15 minuta. Pre pečenja može da se marinira sa začinima i povrćem. Uz povrće kom treba više od 15 minuta pečenja sir se dodaje pri kraju. Hit leta je feta, koja se pre pečenja uvalja u malo kukuruznog brašna ili gustina i ispeče u tiganju s nekoliko kapi ulja, a zatim se pokapa s malo meda i majčine dušice i bibera.

I u sezoni kada je roštiljanje u punom jeku, sir će ulepšati svaku gozbu pod vedrim nebom, jedino vodite računa da komadići koje ćete peći na žaru prethodno budu premazani uljem da se ne bi lepili za rešetku. U ulje se može dodati različito začinsko bilje.

I na ražnjiću ima mesta za ovu namirnicu: sir isecite na komade ili kolutove iste veličine kao i povrće, recimo, tikvice, patlidžan, čeri paradajz ili mladi krompir, koji se prethodno samo kratko skuva. Sve zajedno se marinira u maslinovom ulju sa začinima i začinskim biljem, poređa se na drvene štapiće i prži sa svih strana. Marinada se obično pravi od seckanog belog luka, vezice peršuna, limunovog soka, kašike kapara, maslinovog ulja, soli i bibera. Smesu preliti preko povrća i sira, promešati i ostaviti da se hladi dvadesetak minuta.

Umesto da komadiće sira i povrća nabadate na drvene štapiće, možete ih zajedno propržiti u tiganju ili u rerni, pa servirati u tortilji. Gotove tortilje vrlo kratko zagrejte u pećnici ili tiganju i premažite humusom, kajmakom ili krem sirom sa začinskim biljem.

Ko ne broji kalorije može se počastiti pohovanim kačkavaljem. Sir se iseče na štapiće, sa svih strana uvalja u brašno začinjeno i biberom, belim lukom u prahu, čilijem, karijem ili susamom i ispeče se u vrelom ulju.

Za one kojima je najvažniji ukus sira priprema brzog obroka je i najlakša: dovoljni su zemička, dve kriške hleba ili tosta s maslacem i mnogo svežeg ili grilovanog povrća.

Tikvice s feta sirom 

Potrebno je:

  • čen belog luka
  • kašika maslinovog ulja
  • 2-3 tikvice
  • veći paradajz
  • pola vezice mladog luka
  • kašičica seckanog peršuna
  • pola šolje feta sira
  • sok od limuna
  • so, biber

Na zagrejanom maslinovom ulju kratko propržiti iseckan beli luk. Zatim dodati tikvice isečene na kockice (ako su mlade, dovoljno je samo ih oprati i ne ljuštiti), paradajz, takođe sečen na kockice, i iseckan mladi luk. Pržiti uz povremeno mešanje, oko tri minuta, da sve omekša. Pobiberiti po ukusu, ukloniti tiganj s vatre i dodati seckani peršun, izmrvljeni feta sir i limunov sok. lutove.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.