Лето уз сир
Сезона лаганих летњих оброка за које није потребно много припрема и труда увелико је почела: у храни се ужива у башти, на тераси, у дворишту уз дим роштиља који сами припремамо. Многи су месо заменили грилованим поврћем или лаким салатама, а често је сир обавезни део такве трпезе. Сремски или јастребачки бели сир, фета или омиљени качкаваљ, неки тврди сир може да замени месо.
Сир се може испећи (гриловати) на неколико начина. Када се пече у тигању, најбоље је користити тефлонски, тако да не треба додавати додатну масноћу, а сир ће бити хрскав и златне боје, а изнутра мекан. Може се запећи и у рерни, на 200 степени, око 15 минута. Пре печења може да се маринира са зачинима и поврћем. Уз поврће ком треба више од 15 минута печења сир се додаје при крају. Хит лета је фета, која се пре печења уваља у мало кукурузног брашна или густина и испече у тигању с неколико капи уља, а затим се покапа с мало меда и мајчине душице и бибера.
И у сезони када је роштиљање у пуном јеку, сир ће улепшати сваку гозбу под ведрим небом, једино водите рачуна да комадићи које ћете пећи на жару претходно буду премазани уљем да се не би лепили за решетку. У уље се може додати различито зачинско биље.
И на ражњићу има места за ову намирницу: сир исеците на комаде или колутове исте величине као и поврће, рецимо, тиквице, патлиџан, чери парадајз или млади кромпир, који се претходно само кратко скува. Све заједно се маринира у маслиновом уљу са зачинима и зачинским биљем, поређа се на дрвене штапиће и пржи са свих страна. Маринада се обично прави од сецканог белог лука, везице першуна, лимуновог сока, кашике капара, маслиновог уља, соли и бибера. Смесу прелити преко поврћа и сира, промешати и оставити да се хлади двадесетак минута.
Уместо да комадиће сира и поврћа набадате на дрвене штапиће, можете их заједно пропржити у тигању или у рерни, па сервирати у тортиљи. Готове тортиље врло кратко загрејте у пећници или тигању и премажите хумусом, кајмаком или крем сиром са зачинским биљем.
Ко не броји калорије може се почастити похованим качкаваљем. Сир се исече на штапиће, са свих страна уваља у брашно зачињено и бибером, белим луком у праху, чилијем, каријем или сусамом и испече се у врелом уљу.
За оне којима је најважнији укус сира припрема брзог оброка је и најлакша: довољни су земичка, две кришке хлеба или тоста с маслацем и много свежег или грилованог поврћа.
Тиквице с фета сиром
Потребно је:
- чен белог лука
- кашика маслиновог уља
- 2-3 тиквице
- већи парадајз
- пола везице младог лука
- кашичица сецканог першуна
- пола шоље фета сира
- сок од лимуна
- со, бибер
На загрејаном маслиновом уљу кратко пропржити исецкан бели лук. Затим додати тиквице исечене на коцкице (ако су младе, довољно је само их опрати и не љуштити), парадајз, такође сечен на коцкице, и исецкан млади лук. Пржити уз повремено мешање, око три минута, да све омекша. Побиберити по укусу, уклонити тигањ с ватре и додати сецкани першун, измрвљени фета сир и лимунов сок. лутове.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.