Среда, 28.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Укуси из баште

Босиљак, нана, рузмарин, оригано, тимијан, першун и мирођија могу да расту и на тераси, у саксији, и буду увек надохват руке да зачине или освеже многа јела
(Фотографије Pixabay)

На челу колоне зелених краљева укуса је босиљак, света биљка, карактеристичног мириса, пореклом из Индије. У Европу су га у 12. веку донели монаси. Јелима даје посебан укус, побољшава варење тешке хране и чува намирнице од кварења. Кулинари га препоручују као додатак кромпиру, кукурузу, карфиолу и плавом патлиџану, а на Медитерану га воле као сос и прелив за јела с тестенином. Сушени босиљак има јачи укус од свежег па га треба додавати у варива и разна друга јела од поврћа, као што су грашак и пасуљ, али и у салате и намазе.

Нана или мента неправедно се спомиње као декорација у кулинарству или као лековита у чају, иако ће многа слатка и слана јела учинити занимљивим. На Средоземљу је користе уз јагњетину, лепо се слаже с грашком и шаргарепом, ту је и да догради укус воћне и повртне салате, али и сладоледа, може се слободно додати у џем или направити популарни коктел мохито, чија је основа.

Игличасти листови рузмарина, од латинског „морска роса”, имају изражен укус лимуна и бора, који се добро уклапа с различитим печењима, луком и маслиновим уљем, у сосу од парадајза, на пици... Пошто је снажног укуса и ароме, поготово у свежем стању, препоручује се коришћење рузмарина у мањим дозама, тек да замирише. Успеваће и у нешто већој саксији на прозору и балкону.

Босиљак

Самоникли оригано расте на већим надморским висинама Италије и Грчке, где значи „радост планине” и где га воле у салати, док Латини знају да га баце на пицу и у сосове од парадајза. Сецкани оригано учиниће чудо с јелима од живине, дивљачи или морских плодова, а у томе је ефикаснији онај сушени.

Наредни на списку зачина је, међу куварима професионалцима, обожавани тимијан, у нас познатији као мајчина душица. Веома се лепо слаже с осталим зачинским биљем, а посебно с рузмарином, першуном, жалфијом и ориганом. Његова арома је добродошла у сваком печењу, а ставља се и у кобасице. Пошто су листови мали, често их није потребно уситнити.

Следи першун, зачинска биљка без које ниједна кухиња не сме бити, јер се може мешати у апсолутно у свако јело, и лакше би било набројати у којима га треба прескочити. Све то благодарећи благом укусу, који пушта да се они јачи пробију, а свеукупни утисак и арому јела додатно заокружи. Најидеалнија комбинација је мешавина сецканог першуна и белог лука, а ако се дода и мало лимуна онда смо на трагу мешавини популарној у италијанским кухињама.

А, шта рећи за биљку чија најава гласи „у свакој чорби мирођија”, мада има и оних који не воле њен специфичан мирис. Интензивног укуса и помало слаткастог мириса, успешно су је гајили још стари Јевреји, Римљани и Арапи и у кулинарству користили и листове и стабљику. Та пракса одржала се до данас, па се препоручује за чорбе, сосове, маринаде, сва меса, а искусне домаћице знају да је природан конзерванс за туршију. АТФ.1

Како очувати свежину зачина

Један од начина је умотати их свеже у влажан папир, ставити у пластичну кесу с патент затварачем и оставити на хладном, где им је рок трајања до пет дана. Друга опција је похранити их у тегле с водом (коју треба мењати сваки дан), а потом их преместити у већу пластичну кесу с патент затварачем. 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.