Nedelja, 29.01.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sindrom otuđenog deteta

Ži­vi­mo u vre­me­nu ka­da se sva­ki tre­ći brak ras­pad­ne. Mno­gi od ovih raz­vo­da su „kom­pli­ko­va­ni raz­vo­di”, u ko­ji­ma je pri­su­tan „kon­flikt vi­so­kog in­ten­zi­te­ta” iz­me­đu biv­ših su­pru­žni­ka. To če­sto zna­či da se iz­me­đu biv­ših su­pru­žni­ka po­ja­vlju­je obo­stra­na mr­žnja – omra­za. U ova­kvom ti­pu raz­vo­da ne­ma po­bed­ni­ka, a naj­vi­še su ošte­će­na za­jed­nič­ka de­ca.

Raz­ve­de­ni ro­di­telj ko­ji se­be do­ži­vlja­va i pred­sta­vlja kao žr­tvu dru­gog ro­di­te­lja, za ko­ga ve­ru­je da ga je ži­vot­no is­ko­ri­stio i pre­va­rio, ima mo­tiv da ga ka­zni, zbog če­ga vu­če po­te­ze ko­ji če­sto po­kre­ću spi­ra­lu obo­stra­ne mr­žnje. U ova­kvom „ro­di­telj­skom ra­tu” za­jed­nič­ka de­ca po­sta­ju naj­moć­ni­je oruž­je i sred­stvo za osve­tu. Iz­ja­ve: „Uze­ću ti de­cu”ili „De­cu ne­ćeš vi­še vi­de­ti” po­sta­ju naj­sna­žni­je pret­nje.

Ka­ko de­te vo­li i ma­mu i ta­tu, po­la­zna pret­po­stav­ka je da je za nje­gov pra­vi­lan emo­ci­o­nal­ni raz­voj na­kon raz­vo­da va­žno, osim u ret­kim iz­u­ze­ci­ma, da ima kon­takt i do­bar od­nos sa oba ro­di­te­lja. Struč­ni iz­raz „otu­đu­ju­ći ro­di­telj” od­no­si se na onog ro­di­te­lja, bi­lo maj­ku, bi­lo oca, ko­ji ko­ri­sti raz­ne me­to­de, od psi­ho­lo­škog „tro­va­nja” od­no­sa de­te­ta sa dru­gim ro­di­te­ljem, pa do pri­kri­ve­nog ili otvo­re­nog spre­ča­va­nja kon­tak­ta de­te­ta sa dru­gim ro­di­te­ljem, ko­ji če­sto ne po­štu­je sud­ske od­lu­ke o re­ži­mu vi­đa­nja de­te­ta i dru­gog ro­di­te­lja.

Ova­kvo po­na­ša­nje otu­đu­ju­ćeg ro­di­te­lja, ko­je po pra­vi­lu po­dr­ža­va­ju nje­go­vi ro­di­te­lji i pri­ja­te­lji, ima ve­o­ma ne­ga­tiv­ne po­sle­di­ce po emo­ci­o­nal­ni raz­voj de­te­ta, zbog če­ga ni­je ni­šta dru­go do ob­lik zlo­sta­vlja­nja de­te­ta, ili ka­ko se to da­nas ka­že ob­lik „psi­hič­kog na­si­lja” nad de­te­tom.

Prak­sa po­ka­zu­je da uko­li­ko je otu­đu­ju­ći ro­di­telj du­že vre­me uspe­šan u spro­vo­đe­nju otu­đi­va­nja, da de­te usva­ja nje­gov stav ta­ko da za­i­sta do­la­zi do nje­go­vog otu­đe­nja od dru­gog ro­di­te­lja. To ima ve­o­ma ne­ga­tiv­ne po­sle­di­ce i po de­te i po dru­gog ro­di­te­lja.

Struč­njak za ovu pro­ble­ma­ti­ku, pro­fe­sor dr Edvard Kruk na­vo­di da se kod otu­đe­ne de­ce mno­go če­šće ne­go kod osta­le po­ja­vlju­ju: ne­ga­tiv­na sli­ka o se­bi, sa­mo­mr­žnja i kri­vi­ca, de­pre­siv­nost, po­re­me­ća­ji po­na­ša­nja, slab škol­ski uspeh, de­lin­kven­ci­ja, sklo­nost ka dro­ga­ma i al­ko­ho­lu, pro­mi­sku­i­tet i mla­da­lač­ka trud­no­ća, men­tal­ni po­re­me­ća­ji. Pra­će­nje od­ra­slog ži­vo­ta ove de­ce po­ka­zu­je ne sa­mo da su ka­sni­je da­le­ko ma­nje uspe­šna, već da im je lo­ši­je i fi­zič­ko zdra­vlje, a da je oče­ki­va­no tra­ja­nje ži­vo­ta če­ti­ri go­di­ne kra­će od pro­se­ka.

Ka­da otu­đe­no de­te po­no­vo us­po­sta­vi emo­ci­o­nal­nu ve­zu sa dru­gim ro­di­te­ljem, stva­ri se po­pra­vlja­ju, a nje­gov emo­ci­o­nal­ni raz­voj nor­ma­li­zu­je.

Sve to či­ni da otu­đi­va­nje de­te­ta od dru­gog ro­di­te­lja tre­ba ja­sni­je pre­po­zna­ti kao ob­lik zlo­sta­vlja­nja de­te­ta. Po­vre­đe­ni ro­di­telj ne bi smeo da vr­ši otu­đi­va­nje, a lju­di ko­ji su bli­ski ne bi sme­li da ga po­dr­ža­va­ju u to­me. So­ci­jal­ne slu­žbe i su­do­vi tre­ba­lo bi da ener­gič­ni­je spre­ča­va­ju ovaj ob­lik zlo­sta­vlja­nja de­ce. 

Komentari38
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

DETE I MAJKA SA NEPROMENJENOM ADRESOM
Ono što bih zamolila nadležne za ovu temu i razne kolumniste, je da shvate da je krajnje vreme da počnu da se bave i roditeljima koji su samovoljno postali otuđeni roditelji, u mom slučaju rečenicom "Ako nemam nju, ne treba mi ni dete", tada dete od 5 meseci, a koje sada ima 12 godina. Otac je SAMOVOLJNO otuđen i dalje ni u kakvom smislu ne pokazuje brigu, a kamoli da izvršava zakonske obaveze prema detetu! Hajde da se malo piše i priča o tome, ne bi li i naša Srbija imala ALIMENTACIONI FOND!
Ivana
Naravno da deca trebaju vidjati sto vise jednako oba roditelja, i protivnik sam zabrane od strane bilo kog roditelja da ih sputava.Ali,mene interesuje sledece...posto se stalno samo polemise o psihofizickom razvoju dece koje se remeti zbog gore navedenog,a sta je sa tim ako otac nastavi svoj zivot bez ikakvih obaveza prema deci i samo plati alimentaciju a vidi ih kad on to hoce i to samo po 2h u 2 nedelje?Tad isto deca pate jer slabo vide drugog roditelja koji je prosto izasao "iz price".
Nebojsa Zivkovic
Sve napisano je potpuno tacno, od osnivača i ustanpvitelja ove psihopatske bolesti americkog Dr.GARDNER opisao do detalja u svojim knjigama. Otudjenje deteta tzv. PAS (Parental aliation syndrom) je realna i veoma dobro obuhvacena i poznata dignoza, precizno opisana sa svih pet glavnih sindroma. I nivo, intenzitet orudjenosti se deli u tri kategorije, i neverovatno je koliko i deca i ciljani (targeted) roditelj pate. Sta doktor nije rekao, vec se naivno drži neutralno, to je da otudjujuci roditelj u 96% sucajeva jeste "majka" a otudjeni roditelj jeste otac. To opet nije slucajno, vec je plod anti muske, anti očinske, misandrijske politike feminacističkih cantara zla, tzv. centara za socijalni rad, a na drugom mestu isto takvih sudova i pravosudja. Zlobe, patje, laži, mahinacije, otudjenja, kidnapovanja, navezbvanje tekstova i obrdjivanje jadne dece id strane majki, ostaje skoro uvek nekaznjeno, i zato neretko i okonca sve, jedan pistolj izludjenog oca. To je plod feminizma.
Ivana
Majku koja je ceo život svoja ledja poturala da ona dobije batine umesto dece, ta ista deca odbacuju... Tu ne treba ni slučajno kriviti decu, jer oni rade ono što se njima u tom momentu čini najbezbolnije. Njima je lakše da izaberu 24 h igrice, youtube, insta gram itd, nego prirodu, rad u bašti, druženje sa životinjama. A setimo se, većina nas je tako odgajana i ništa loše ne vidim u malo discipline. Sve u svemu, mene je posle 3 godine od razvoda stigla faza da ćutim i čekam da porastu, shvate.
Ivana
Slažem se sa Vama u definiciji celog gornjeg teksta, ali Vas molim da ne budete misaono jednostranog jer verovali ili ne, postoji ista situacija i kod nas žena, gde se mi kao majke unižavamo u očima dece od strane "oca". Koristi svaku priliku da deci prikaže majku kao najveće zlo na ovom svetu, ispira mozak deci i tera ih da oni zaista počnu i misliti da je "tata" sve upravu. Deca zarad pregršt poklona (šargarepa efekat), prihvataju isključivo oca koji se NIKADA nije trudio za njih a majku
Владислав Ђорђевић
Чланак је одличан. Честитике аутору. На крају он апелује да "социјалне службе и судови" "енергичније спречавају овај облик злостављања деце". Апел је оправдан, али аутор не схвата да су "социјане службе и судови" данас продужене руке феминистичких организација, посебно Аутономног женског центра, па свесно спроводе политику отуђења детета од очева! Дакле, синдром отуђење дете од очева је државна политика! То нису узгредни пропусти, него свесна и намерна политика уништавања очева и мушкараца!
Nikola Markovic
Novi zakoni i drustvena histerija razbijaju porodicu u temelju. Ohrabruje se svaki pojedinac da nasilje prepozna ili izmisli i da tako resi svoje finansijske, emotivne ili dr probleme. Tolerancija se izbacuje totalno. Tesko je vaspitati decu za buduce porodice i brakove...

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.